URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iulie 2018, 18:01

Cherry de Toboliu: Povestea studentului orădean care a pus pe picioare prima seră hidroponică din Bihor (FOTO)

Cherry de Toboliu: Povestea studentului orădean care a pus pe picioare prima seră hidroponică din Bihor (FOTO) ROŞII DIN COMPUTER. Sera din Toboliu este condusă de un computer care ia decizii în timp real pe baza informaţiilor furnizate de propria staţie meteorologică. "Verific în fiecare dimineaţă ca plantele să fie sănătoase şi sistemul să fie în parametri programaţi. În rest, totul este automatizat. Staţia meteo închide gemurile când e furtună, porneşte căldura când e prea rece şi stropirea fină când e prea cald", spune Robert Muntean
Cherry de Toboliu: Povestea studentului orădean care a pus pe picioare prima seră hidroponică din Bihor (FOTO) AUTONOMĂ. Odată setaţi parametrii din panoul central, sera lui Robert îşi poartă singură de grijă (foto stânga). Bondarii anume cumpăraţi se ocupă de polenizarea plantelor şi distrugerea dăunătorilor (foto mijloc), aşa că angajaţii au de lucru doar la legarea plantelor, monitorizarea producţiei şi recoltare (foto dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A renunţat la Drept pentru agricultură şi nu-i pare rău! Orădeanul Robert Muntean şi-a deschis prima seră hidroponică din Bihor.

Construită cu cofinanţare europeană, sera e automatizată integral şi din a doua jumătate a lunii august va produce roşii cherry cultivate în apă, nu pe sol. "Românii nu realizează ce oportunitate sunt fondurile europene. Totul este să ai o idee bună pentru care să lupţi şi curaj să te împrumuţi pentru partea ta de finanţare", spune tânărul orădean. Iar el le-a avut pe amândouă...

Prima din Bihor 

Legumicultura bihoreană a făcut saltul de la sapă la computer. Prima seră hidroponică din judeţ, în care răsadurile sunt cultivate pe pat de apă, a fost inaugurată vinerea trecută la Toboliu.

Investiţia de peste 726.000 euro derulată de studentul orădean Robert Muntean a fost cofinanţată în proporţie de 70% din fonduri europene prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. De altfel, la inaugurare a participat inclusiv directorul AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu (foto).

"Investiţia pe care o inaugurăm astăzi le va da încredere tuturor celor care vor dori să iniţieze proiecte similare. Tinerii trebuie să reconsidere ideea de a părăsi ţara pe considerentul că în România nu se poate trăi din muncă cinstită", zice Chesnoiu.

La casa bunicilor

Student la Facultatea de Mediu, Robert Muntean (foto) şi-a lansat propria afacere la doar 22 de ani. "Aveam casa din Toboliu şi terenul aferent, moştenire de la bunici. Ideea de a amenaja aici o seră pe fonduri europene a venit de la sine, dar problema era ce anume voi cultiva? Aşa am ajuns la sera hidroponică, pentru că are o productivitate mai mare, şi la producţia de roşii cherry, pentru care există o nişă liberă pe piaţă", spune tânărul.

Cultura hidroponică presupune creşterea plantelor în cuburi umplute cu fibră de cocos şi montate pe jgheaburi din care sunt alimentate cu apă şi substanţe nutritive. Spre deosebire de cultura pe sol, aceasta reduce riscul apariţiei bolilor şi dăunătorilor, permiţând totodată o productivitate mai mare pe termen lung. "Producem cu aceleaşi plante circa 10 luni din 12, ceea ce în cultura pe sol ar fi imposibil. Dacă o cultură pe sol ţine doar trei luni, la noi sera se opreşte doar două luni pe an, pentru curăţenie generală", explică antreprenorul.

Ţinute cu apă plată

Sera firmei Valentino Land se întinde pe 2.688 metri pătraţi, numără 26 de rânduri de plante şi este complet automatizată. Sistemul extrage apă din propriul puţ şi o "curăţă" de impurităţi printr-un proces de osmoză. "Apa obţinută e la fel de bună de băut ca orice apă plată", spune Robert. Apoi, apa e amestecată cu fertilizanţi după o reţetă actualizată frecvent, în funcţie de stadiul de dezvoltare a plantelor, şi transmisă în seră, unde e distribuită prin picurare direct la rădăcina plantelor. "Plantele astfel hrănite pot ajunge şi la peste 12 metri. Cum sera nu este atât de înaltă, când ajunge la tavan planta se palisează, oriendântu-i creşterea în direcţia dorită, legată de suporţi", explică tânărul.

Izolată cu... aer

Sera este controlată de computer în baza informaţiilor furnizate de propria staţie meteorologică. "Absolut totul este automatizat, de la deschiderea geamurilor pentru aerisire, hrănirea plantelor şi pornirea ventilaţiei pentru asigurarea unei temperaturi uniforme, până la protejarea plantelor de temperaturile extreme prin pulverizarea fină a apei", zice proprietarul.

Temperatura în interiorul exploataţiei este menţinută cu ajutorul unui sistem de izolare performant, unic în această parte a ţării, care se bazează pe pomparea de aer între cele două straturi de folie dublu stratificată care acoperă sera, formând astfel un strat izolant.

Minimum 12 roşii pe ciorchine! 

Tehnologia olandeză folosită a făcut ca întreaga activitate de producţie să fie deservită de numai trei angajaţi. Printre puţinele operaţiuni ce presupun intervenţia umană se numără monitorizarea sistemului, păstrarea curăţeniei, legarea plantelor aşa încât să nu se rupă, copilire, adică îndepărtarea rămurelelor fără rod, înlocuirea colierelor de prindere cu altele mai mari odată cu maturizarea plantelor, aşa încât să nu se vatăme, şi recoltarea efectivă.

Soiul ales este un hibrid de roşii cherry importat din Grecia care se evidenţiază prin forma puţin alungită şi gustul dulceag şi aromat. Plantările au fost făcute pe 20 iunie, când răsadurile aveau cinci săptămâni, iar prima recoltare e programată pentru a doua jumătate a lunii august. "Un ciorchine trebuie să aibă între 12 şi 14 boabe, nici mai mult, pentru că nu le poate creşte, nici mai puţin, pentru că ar afecta productivitatea", spune tehnologul Constantin Câmpan (foto), care supraveghează producţia de roşii cherry de la Toboliu.

Până şi protejarea plantelor de dăunători se face fără intervenţie umană. "Am montat în seră două cutii cu bondari care se ocupă de polenizarea răsadurilor şi de protejarea lor împotriva dăunătorilor. Încercăm să lucrăm cât mai curat şi ecologic", explică tehnicianul.

În hoteluri şi restaurante

Potrivit consultanţilor angajaţi de Robert, producţia serei se va ridica la circa 100.000 de kilograme pe an, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 300 de kilograme. "Roşiile adunate în caserole şi lădiţe vor fi expediate clienţilor în aceeaşi zi, pentru a fi cât mai proaspete", spune tânărul.

Ocupat cu lansarea producţiei, proprietarul nu s-a concentrat deocamdată pe partea de desfacere. "Încă nu m-am gândit unde voi vinde. Cum nu am o cantitate mare de livrat, nu s-a pus problema hypermarketurilor. Probabil mă voi orienta către hoteluri, restaurante, săli de evenimente şi alte unităţi care caută produse de calitate şi cu gust bun", spune Robert, care nu şi-a făcut nici calculele privind preţul de vânzare. Oricum, acesta va fi mai mare decât cel al roşiilor fără gust şi probabil mai mic decât al produselor eco din hypermarketuri. Un preţ "adevărat", ca gustul roşiilor cherry de Toboliu...


VOR SERE "EUROPENE"
"Se pot atrage fonduri"

Sera din Toboliu este prima pusă în funcţiune dintr-un total de 11 care au obţinut finanţare europeană prin Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 6 Nord-Vest, cu sediul la Satu Mare. "La nivelul Centrului au fost aprobate 9 proiecte, în valoare totală de 11 milioane euro. Dintre acestea, 6 vor fi în Bihor", spune directorul AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu. Pe lângă cel din Toboliu, celelalte cinci proiecte vizează amenajări de sere la Paleu, Săcădat, Sântandrei şi două în Salonta.

"Proiectul de la Toboliu demonstrează că se pot atrage, cu inteligenţă şi răbdare, fonduri europene. Trebuie parcurse mai multe etape, dar cu un plan de afaceri bun acestea pot fi depăşite. După depunerea cererii de finanţare în octombrie 2016, în iunie 2017 s-a semnat contractul de finanţare, iar în 2018 investiţia e deja implementată", spune directorul AFIR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
nu sunt ofticat pe baiatul asta dar...
Inteleg ca nu ai o imagine clar conturata 100% legata de clienti dar sa spui ca nu stii pretul de vanzare, pret care sta la baza calculului rentabilitatii, amortizarii investitiei etc...etc...mi se pare absurd. Daca e adevarat ce zice seth, atunci nici nu are sens sa discutam de scopul afacerii.
Postat 25 Iulie 2018, 20:25 de Kid
mda...
Este foarte simplu de verificat, tatal antreprenorului vizionar are o gramada de dosare pentru evaziune fiscala, frauda, etc., s-ar putea sa fie inchis si la ora actuala, n-am sapat prea mult, ca doar imi fac nervi. Sigur ca nu functioneaza asa ca ai o idee geniala si scoti din joben 200k euro.
Postat 25 Iulie 2018, 11:49 de seth
Daca tot ne-am pomenit...
Si eu as fi curioasa de restul 30% fonduri proprii. Ma intreb oare de ce nu se publica si acest aspect, sa invatam si noi tinerii, cum sa strangem banii. Eu, momentam la varsta 23 as fi tare curioasa cum a strans tanarul domn o suma asa de uriasas, sau care e banca care iti da astfel de credite, pt ca ma duc in clipa si fac si eu business unic. Daa asa de usor merg lucrurile, de ce nu da banca si altor clienti pt a-si deschide prima firma?? Sincer, ceva miroase aici....
Postat 25 Iulie 2018, 08:37 de Timea
Umor negru
Stimate ziarist, foarte interesant articol, însă, ați omis să precizați cum și de unde a avut tânărul întreprinzător peste 200 000 de euro partea sa de finanțare și câți tineri de vârsta sa au acești bani. Sau câți români au peste 200 000 de euro. Dacă nu aș cunoaste realitatea din România, citind articolul, aș putea crede că tinerii români stau pe gramezile de euro și din lene, nu acceseaza fondurile europene nerambursabile oferite cu atâta marinimie de Uniunea Europeană.
Postat 25 Iulie 2018, 00:18 de Viorel_E
ECO/BIO/ORGANIC
Prea multe comentarii negative, la fel ca si la articolul initial. E o afacere. Afacerile se fac pentru profit. Nu a zis omul ca vrea sa fie bio/organic/eco. Dar sa stiti ca exista si cultura hidroponica organica. Nu trebuie sa cumparati rosiile lor din hipermarketuri daca nu vreti. Puteti in schimb sa cumparati de la micii fermieri, care vand in piete, produse de calitate (nu va asigura nimeni ca is eco, totusi - nu-i verifica nimeni); Da, e mai greu sa iti faci timp de piata, multi mici producatori nu stau dupa ora 5-6 asa ca vand la intermediari si la engros. Dar, majoritatea au colegi de munca de pe sate, care cultiva cate ceva pentru ei, cat mai natural, legume/fructe. Propuneti-le sa va vanda si voua din produsele lor. Fiecare aveti de castigat din asta. Sunt si pe facebook, mici producatori locali care livreaza acasa. Cautati-i. Astfel incurajati productia locala. Sa cultivi eco/bio la suprafete mari e foarte costisitor. Majoritatea nu stiu ce inseamna eco/bio/organic. Si in agricultura ecologica sunt permise insecticide/fungicide/ingrasaminte. Credeti ca un produs BIO inseamna ca pui samanta in pamant si culegi recolta? Va inselati atunci. Si in agricultura se evolueaza ... Sprijiniti micii producatori, nu marile hipermarketuri ! P.S. Rosiile alea cherry BIO, gustoase din hipermarketuri sunt tot hidroponice !
Postat 24 Iulie 2018, 22:45 de andrei11
Ce atata reclama?
Ba astia de la Bihoreanul.....Ce mama dracului tot faceti reclama la asta cu porodicile lui?Vreti sa ajunga toti sa arate ca si el care zici ca acuma a venit de la chimioterapie?Suna frumos cu substrat de cocos da' nimeni nu spune ce substante se folosesc si cat de daunatoare sunt acestea pentru organismul uman.Se folosesc si in agricultura traditionala,cu pamant si vreti sa cred ca aici totul e bio etc., etc.Terminati cu prostiile si dati stiri care chiar intereseaza pe toata lumea.Maine poimaine o sa dati ca si-a cumparat unu; tractor de sute de mii de euro.Asta se numeste jurnalism?Sau asa va invatat la Sorbonica?
Postat 24 Iulie 2018, 22:37 de CetateanulTurmentat
Totul doar pt bani
Viitorul suna trist, in 20 de ani nu vom mai avea nimic natural, uniunea europeeana = zombieland, distruge tot ce a fost bun, vai si amar
Postat 24 Iulie 2018, 20:38 de AdrianD
ce oameni
rosii din computer are tata socru la Mihai Bravu solar sa vedeti ce rosii din coputer are au un gust de ti lasa gura apa am ajuns sa facem rosii din computer vai de noi.
Postat 24 Iulie 2018, 18:27 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON