URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2017, 13:51

Cherecheş: Sistemul de învăţământ ar trebui schimbat complet. PSD una zice, alta face

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul liberal Florica Cherecheş a criticat partidul aflat la guvernare, acuzând că "PSD una zice, alta face", dat fiind că, deşi susţine că vrea crearea unor locuri de muncă, în realitate puterea "nu pregăteşte forţă de muncă angajabilă în România", ba mai mult, nu promovează nici dezvoltarea şcolilor profesionale şi nici scăderea abandonului şcolar.

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă, joi, în care parlamentarul a subliniat că, în ultimii ani, rata abandonului şcolar a crescut, deşi trebuia să scadă, la fel şi numărul şomerilor în rândul tinerilor, dar în schimb, avem tot mai mulţi asistaţi sociali.

Învăţământul dual, în sertar

"Am tot auzit despre importanţa învăţământului profesional dual. Din păcate, în mod real, practic nu s-au întâmplat multe îmbunătăţiri în acest sens. De aceea zic că PSD una zice alta face. Există în Senat, la Comisia de învăţământ, comisia condusă de doamna Ecaterina Andronescu (cea care a desfiinţat şcolile profesionale când era ministru), Ordonanţa 94 din 2014, care definea pentru prima dată învăţământul dual. De 2 ani şi ceva zace undeva în sertarul doamnei Andronescu. Nu a trecut nici până azi! La fel, Ordonanţa 84/2016 (privind modificarea şi completarea Legii educaţiei, ce defineşte învăţământul dual şi prevede, între altele ajutoare elevilor care urmează această formă de învăţământ - n.r.) amendată şi adoptată de Camera Deputaţilor, la fel, zace în sertarul doamnei Andronescu", a spus Cherecheş.

"Ideea este ca elevii să dobândească o experienţă practică, iar atunci când termină şcoala să ştie, să fi avut posibilitatea să experimenteze înainte de a se angaja undeva. Această experienţă ar trebui făcută în şcoală, iar la noi sistemul ar trebui schimbat complet", a adăugat deputatul.

Cherecheş a insistat asupra faptului că o schimbarea trebuie făcută inclusiv în mentalitatea părinţilor, care consideră că învăţământul profesional este pentru elevii săraci, prost educaţi şi nepregătiţi.

Fără masă caldă

Liberala a criticat reprezentanţii puterii şi pentru eşecul unui proiect iniţiat în 2013 şi semnat de toţi parlamentarii, inclusiv de PSD, ce presupunea acordarea unei mese calde la şcoală. Iniţiativa era gândită astfel încât să înlocuiască programul "Cornul şi laptele", care s-a transformat în risipă a banilor publici, în special la oraşe, unde copiii nu le mănâncă.

"Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care a introdus programul pilot de acordare a unei mese calde sau a unui pachet alimentar, după caz, în 50 de unităţi de învăţământ din ţară, pentru 30.000 de elevi. Dar avem probleme la implementare, pentru că Guvernul actual a venit foarte târziu, abia în februarie, cu normele de aplicare. Am aflat acum că singura şcoală din Bihor inclusă în proiect este şcoala din Sînmartin, care încă nu a demarat procedurile de licitaţie şi nu înţeleg de ce. Faptul că avem probleme inclusiv pe partea de licitaţie arată inclusiv dezinteresul inspectoratelor şcolare pentru a implementa acest proiect pilot", a spus liberala.

De altfel, deputatul a mai anunţat şi că dezinteresul PSD pentru acest proiect reiese şi din faptul că, săptămâna aceasta, Comisia de învăţământ a respins propunerea ca programul pilot, care va ajunge la final în luna iunie, să se permanentizeze.

Chiar dacă - spune ea - asigurarea unei mese calde în şcoală ar reduce abandonul în mediile sărace, ar reuşi da de lucru unor firme locale şi i-ar ajuta pe copii să îşi însuşească un mod de viaţă sănătos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
proiect populist
asta, cu masa calda.Cum nu exista sali de mese pe langa scoli, trebuie construite, nu se stie cu ce bani.Infiintate urgent firme de catering la sate, ca trebuie sa reducem abandonul scolar, adica trebuie sa hranim din bani publici odraslele lenese care nu dau pe la scoala. In hinal se va vedea ca o parte din bani si alimente se fura, mancarea ajunge la cos si vor prospera niste smecheri.
Postat 28 Mai 2017, 14:01 de User anonimizat
FLORICO, TU AI SAnGE DE VIPERA...
...dar chiar si-asa , zi ce ai intreprinde tu ? Ce ai face? 1. 2. 3. ...etc ! Nu ma lua cu " nu PNL e la putere " ! Zi concret cum ai face ? Parol, daca e bun, fortez eu ( si altii ) Guvernul SA FACA !
Postat 27 Mai 2017, 15:20 de TDS
Salad Box
Daca nu pomeneati aspectul culinar ar problemei invatamantului , poate ati fi fost luata in serios. Asa, never. Asta cu 'papa bun " nu -i tot o chestie de mentalitate invechita ?! Io zic sa le dea salata de boeuf zilnic , banuiesc ca va place si dvs.
Postat 27 Mai 2017, 14:23 de SM
Nulitate
O nulitate cucoana, nula viziunea despre educatie, gargara ieftina. PS Cu asa pleiada de directori si inspectori PNL....ar fi recomandat ca distinsa cucoana sa taca. In frunte cu Negrean cem preamarit si preaslavit.
Postat 27 Mai 2017, 08:52 de elev
Nu Cherecheș e de vină
Că se califică sau nu Florica Cherecheș să facă reformă în învățământul românesc e o treabă - irelevantă după părerea mea - iar că are dreptate e cu totul alta; și are, din păcate, dreptate. Învățământul românesc e în * până peste cap, de putut nu poate ieși de acolo, iar de scos nu vrea să-l scoată nimeni. Prima măsură care ar trebui luată nu pentru reformarea lui, ci doar pentru a-l readuce pe linia de plutire - tot în * ar fi, dar măcar ar merge într-o direcție - e interzicerea culegerilor în timpul lecțiilor. Apoi, a doua, obligativitatea folosirii manualelor în timpul lecțiilor. Abandonul școlar la cote extreme din cauză că profesorii predau din culegeri, elevii nu pricep, iar de supraviețuit supraviețuiesc doar cei cărora părinții le plătesc meditații. Nu e greu, dar cineva trebuie să miște-n front.
Postat 27 Mai 2017, 07:53 de Shogun
Erată
Multitudinea calităţilor şi spirala prin care v-aţi integrat în absolutul ridicolului m-au făcut să scriu din greşeală v-au în loc de v-a "recomandat". Sunt molipsitoare textele dumneavoastră. Nu mai ştiu exact cum vă acordaţi în gen, număr şi caz cu ambrozia. P.S. În acelaşi interviu reformatoarea învăţământului dual (ecumenico- tehnic) loveşte din nou: „CĂ ERA UN PROIECT BUN O DOVEDEȘTE FAPTUL CĂ, la vremea respectivă, a fost semnat de reprezentanții tuturor partidelor, eu numărându-mă printre inițiatori, dar și faptul că A TOT FOST DEZBĂTUT ȘI AMÂNAT ÎN COMISIE.” Logica vă va rămâne veşnic datoare! Nu vă dau sfaturi pentru că ca absolventă de ştiinţe socio-umane s-ar chema consultaţie. Totuşi, e bine să ştiţi că în blockflöte se suflă! Poate de aceea, de acum înainte e bine să gândiţi înainte de a vorbi pentru că, după ce cuvintele au trecut prin flaut, nu le mai puteţi retrage (eufemistic).
Postat 26 Mai 2017, 20:08 de eutanasiu
!!!
De cateva ore ma gandesc sa scriu ceva ! Aveam prea multe idei si nu stiam cum sa le...astern...in scris ! Nu mai e nevoie, vedeti mai jos !
Postat 26 Mai 2017, 18:26 de TDS
Doamnă Cherecheş, dragă Florica
Premisele schimbării sistemului de învăţămât le-aţi creat prin actualizarea C.V. – ului depus la camera derutaţilor (din care, cu oroare, faceţi parte). Aflăm detalii care vă recomandă pentru misiunea (imposibilă, aş spune) în care aţi fost trimisă. Citind de jos în sus, aflăm că deţineţi aptitudini şi competenţe (organizatorice) „în slujbele şi poziţiile diferite pe care le-aţi avut”. Chiar şi atât ar fi suficient! Însă, insistaţi prea mult cu detaliile: aptitudinea este aceea de „a învăţa să fiu foarte organizată şi eficientă în munca mea” (sic!). Aţi omis să ne spuneţi la ce interval trebuia „aprins” becul sau, mai nou, schimbat. Aşa, probabil, faceţi legătura cu aptitudinile şi competenţele sociale. Disponibilitate de ascultare ziceţi? Ştiţi ce înseamnă înţelegere pentru cei cu probleme? Traseul dezosat pe care l-aţi parcurs începând cu mecanizarea clujeană urmată de cei şapte ani sabatici petrecuţi cel mai probabil la secţia freze de la Înfrăţirea (ce ironică e soarta uneori) v-au recomandat pentru prelucrarea – fie şi prin aşchiere – a nobilelor blockflöte cărora le-aţi descoperit şi a treia octavă. Dintr-o regretabilă eroare de logică şi chiar de poziţionare (având în vedere antecedentele din producţie – productive cum aţi spune dumneavoastră) nu sunteţi foarte convinsă dacă „preparator blockflöte” este ocupaţie sau poziţie. Aş înclina să cred că este zodie. Păstraţi aceeaşi ambiguitate şi atunci când scrieţi că „principalele activităţi şi responsabilităţi” erau „predarea instrumentului blockflöte la studenţii de la facultatea de muzică”. Credeţi că dacă aţi fi scris „studenţilor” nu era în acord cu instrumentul? Aşa, se înţelege mai degrabă că, principală era predarea, activitatea era instrumentul şi responsabilitatea era tocmai flautul dulce (mi-am permis să traduc săsescul blockflöte). Institutul Biblic Emanuel şi-a dat seama că are nevoie pentru acest post de un inginer cu ştiinţa preciziei, considerând că o cunoaştere aprofundată a şublerului ar putea oferi studenţilor o dublă calificare transformabilă în realitate (după cum ne descrieţi aptitudinile organizatorice „observ oportunităţile din jurul meu şi iniţiez proiecte care să le transforme în realitate”). După acest aşa-zis ciclu primar, aţi trecut la gimanziu pentru alţi patru ani. Pare o promovare dacă ţinem cont că aţi deţinut poziţia de traducător în paralel cu aceea de misionar(ă). Vă dă de gol tocmai „principala activitate - Traducere de materiale diverse din limba engleză în română şi INVERS”. Acest „şi invers” pare cel puţin pervers (după muzică mulţi trec şi la versuri). Încununarea studiilor vine odată cu maxima lui Băsescu prin care constata că e plină ţara de chelneri şi tinichigii. Şi în acest caz v-aţi folosit excelent simţul observaţiei combinat cu cel al oportuniştilor şi, ştiind că nu aveţi nicio şansă ca chelner (ospătăriţă fiind apogeul unei presupuse cariere) aţi optat convenabil pentru tinichigerie. Un fel de chirurgie plastică pentru maşini cu aplicaţii directe de la o anumită vârstă. Multora li se pare că chiar aveţi talent la vopsitorie. Progresul sau abilităţile lingvistice au făcut ca poziţia să fie definită ca „asistent administrativ”. (Cum ar zice şoferii: Asta n-ar fi bai! Tot un fel de secretară îi şi aia, da` mai mare.) Încercaţi să traduceţi (şi invers) cum poate un asistent administrativ să aibă responsabilităţi manageriale ca principale activităţi. Cu un asemenea C.V. vă puteţi lua de mâna „liberă” cu pontiful Daniel Negrean (alt reformator vânjos al învăţământului local – cotat la puncte la egalitate cu numărul maxim admis al „i”-urilor la scriere). Ar fi cazul să dispăreţi din peisajul public când vine vorba despre învăţământ, bucurându-vă în acelaşi timp că societatea v-a tolerat aşa limitată cum sunteţi. Să vă fie ruşine!
Postat 26 Mai 2017, 17:22 de eutanasiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON