URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2023, 15:22

ChatGPT, testat de un medic la Urgențe: O pacientă ar fi putut muri!

ChatGPT, testat de un medic la Urgențe: O pacientă ar fi putut muri! sursa foto: Pexels / PressHub.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate sau nu ChatGPT să salveze vieți cu adevărat? Celebra platformă de inteligență artificială a trecut recent examenul de licență medicală din S.U.A., iar un medic a vrut să testeze cât de eficientă este aceasta în viața reală, în diagnosticarea unui pacient, scrie PressHub.ro.

Potrivit sursei citate, cel care a făcut testul este dr. Josh Tamayo-Sarver, care lucrează în departamentul de urgență al comunității sale locale și este vicepreședinte responsabil cu inovarea la Inflect Health, un incubator de inovare pentru tehnologia sănătății.

Medicul a introdus în aplicație istoricul medical a 40 de persoane pe care le-a tratat chiar el de-a lungul timpului, cu simptomele care i-au adus la departamentul de urgență.

„Chatbot-ul OpenAI a făcut o treabă decentă în a analiza diagnostice comune pe care nici eu nu aș vrea să le ratez, atâta timp cât tot ce i-am transmis a fost precis și foarte detaliat”, a spus medicul, adăugând, însă, că, deși robotul a făcut o treabă decentă, acest lucru nu este suficient pentru o unitate de urgențe.

Spre exemplu, AI-ul nu a putut identifica sarcina ectopică a unei femei. Este vorba despre o situație în care un făt malformat se dezvoltă în trompa uterină, și nu în uterul ei. Diagnosticată prea târziu, situația poate fi fatală – ducând la moartea cauzată de sângerare internă, arată sursa citată.

Nu vă autodiagnosticați cu ChatGPT!

De precizat că, în situația reală, medicul a operat-o pe tânără la timp și a salvat-o. Dar, AI-ul nu a reușit să identifice corect situația.

Medicul a explicat că femeia care se prezentase la urgențe nu știa că este însărcinată, așa că nici el nu a bifat ca afirmativ când a fost întrebat de robot, pentru a mima situația reală.

„Teama mea este că nenumărați oameni folosesc deja ChatGPT pentru a se autodiagnostica din punct de vedere medical, în loc să consulte un medic. Dacă pacienta mea din acest caz ar fi făcut asta, răspunsul lui ChatGPT ar fi putut-o ucide”, a avertizat doctorul.

Citiți aici și alte detalii interesante despre cum se comportă ChatGPT în medicină!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Retineti: desi e proiectat/construit de oameni, nu e OM!
In urma cu vreo doua saptamani robotelul abia strangea puncte sa intre la Spiru Haret, Valahia, (variantele americane) stiti genul acesta de asa-zise universitati. Acum intra printre primii la universitati din top 10 mondial. Viteza cu care ,,invata" si volumul de informatie pe care-l stocheaza fac pe multi sa spuna ca in cateva luni nu va mai avea ce sa invete!
Postat 16 Martie 2023, 17:36 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON