URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2021, 15:41

Certificatul "verde" Covid-19 poate fi descărcat în România. Vezi cum îl poţi obţine!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Platforma cu ajutorul căreia persoanele care s-au vaccinat anti-Covid, au trecut prin boală sau au un rezultat negativ la testare pot dovedi situaţia lor epidemiologică în Uniunea Europeană a fost lansată joi, 1 iulie, în România, de Serviciul Român de Telecomunicaţii Speciale.

De pe platforma oficială, românii pot descărca certificatul digital Covid, numit şi "certificatul verde", cu ajutorul căruia pot călători mai uşor în UE.

Cum se obţine?

Pentru a putea descărca certificatul "verde", românii trebuie să intre pe Certificat-covid.gov.ro, să îşi completeze adresa de email, să selecteze numele serului care le-a fost administrat, judeţul în care au fost vaccinaţi şi să introducă numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea. Atenţie! Trebuie trecută luna în care a fost primită a doua doză, dacă schema completă de vaccinare a cuprins două doze. 

În cazul persoanelor vaccinate, documentul este valabil până la data de 30 iunie 2022.

Pentru eliberarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care a fost făcută. Valabilitatea este de cel mult 72 de ore de la realizarea testului negativ.

Dacă în timpul acestui proces sunt introduse date greşite, certificatul nu este eliberat, iar aplicaţia semnalează o eroare.

Purtătorul de cuvânt al STS, Mihai Chirca, a explicat pentru Digi24.ro că solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie făcută cu cel puţin 5 zile înainte de momentul utilizării sale, adică ieșirea din țară, iar pentru cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat - rapid sau PCR. Asta pentru că în cazul apariției unor inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma trebuie făcute corecții.

Certificatul se eliberează gratuit, în format digital, printarea lui fiind opțională.

Verificați la granițe

Pentru eliberarea certificatelor, care durează de la câteva minute până la o oră (în funcţie de numărul persoanelor care accesează platforma în acelaşi timp), sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat şi din aplicaţia Corona Forms pentru persoanele care au fost testate şi au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după infectarea cu coronavirus, mai notează site-ul de știri Digi24.ro.

Certificatele includ şi un cod QR, care conţine o semnătură digitală pusă la dispoziţie de STS, folosit pentru a putea fi verificată autenticitatea documentului.

La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul va putea fi prezentat atât în format digital, de pe un smartphone, cât şi tipărit pe hârtie.

Codurile QR de pe certificate vor fi verificate de autoritățile române la intrarea în țară nu și la ieșire, cu echipamente speciale, STS punând la dispoziția Poliției de frontieră 271 de scannere mobile. 

Libertate de mişcare

Certificatul digital al UE privind COVID va fi acceptat în toate statele membre ale UE. El va permite ca unele restricții aflate în vigoare în prezent să fie ridicate în mod coordonat.

Potrivit site-ului Comisiei Europene, în timpul călătoriei, titularul certificatului digital al UE privind COVID ar trebui, în principiu, să fie scutit de restricțiile privind libera circulație: "statele membre ar trebui să se abțină să îi impună restricții suplimentare de călătorie, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice". 

Într-un astfel de caz, de exemplu ca reacție la noi variante ale virusului care suscită îngrijorare, statul membru respectiv ar trebui să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
coala A4 impletita
ramane tot o coala A4... nici macar nu poate fi micsorata si infoliata ca precedenta varianta... ungurii au putut sa faca un card de plastic...
Postat 03 Iulie 2021, 08:57 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON