URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2021, 09:20

Cele Trei Crişuri: Povestea asociaţiei care i-a "luminat" prin ştiinţă şi cultură pe românii din Bihor (FOTO)

Cele Trei Crişuri: Povestea asociaţiei care i-a 'luminat' prin ştiinţă şi cultură pe românii din Bihor (FOTO) PRINTRE CĂRŢI. Revista Cele Trei Crişuri era pregătită într-o redacţie plină cu cărţi. Fondată odată cu Reuniunea, "biblioteca populară" a fost deschisă pe 18 aprilie 1920, fiind "prima bibliotecă românească publică din Oradea-Mare". Prin revistă, asociaţia făcea apel către autori, edituri şi public să ofere cărţi, urmând ca actele de generozitate să fie anunţate în numerele următoare. Biblioteca era deschisă publicului, cu posibilitatea împrumutării, fondul de carte crescând la peste 6.500 exemplare în română, franceză, germană, italiană şi engleză, cărora li se adăugau ziare şi reviste
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După Marea Unire din 1918, dezvoltarea culturii era alimentată în Bihor de întărirea identităţii locale, în corelare cu cea dată de apartenenţa la Regatul României, dar şi de nevoia alfabetizării şi educării locuitorilor de la sate.

Între asociaţiile care şi-au asumat această misie s-a evidenţiat şi Reuniunea Cele Trei Crişuri, care în anii 1920-1930 le oferea bihorenilor activităţi de ţinută.

Nevoia de instrucţie

Înaintea anului 1920, abia o treime dintre bihoreni erau alfabetizaţi, marea majoritate, în special cei din sate, neştiind carte. Era urmarea greutăţilor cu care şcolile s-au confruntat la finalul secolului al XIX-lea şi începutul anilor 1900, cele cu predare în limba română funcţionând doar pe lângă biserici.

Integrarea Crişanei în Regatul Român a deschis posibilitatea dezvoltării asociaţiilor culturale româneşti, modeste în timpul Imperiului Austro-Ungar, menite să recupereze decalajele dintre sat şi oraş, dar şi faţă de lumea occidentală.

După reorganizarea instituţiilor publice, în 1922, în Primăria Oradea era înfiinţat Serviciul Instrucţiunii Poporale şi Culturei Sociale, care coordona şi finanţa parţial activitatea educativă şi de promovare culturală. Autorităţile susţineau organizarea de asociaţii culturale, sprijinind astfel şi particularii să deruleze astfel de activităţi.

Cultura din tranşee

generalul George BacalogluUnul dintre primii care au luat iniţiativa fondării unei mari asociaţii culturale locale a fost generalul George Bacaloglu (foto), bucureştean de origine, fost comandant al Regimentului 25 Artilerie şi al Diviziei 15 în timpul Primului Război Mondial, remarcate în luptele de la Mărăşti în septembrie 1917.

În cartea sa despre cultura bihoreană interbelică, istoricul Radu Romînaşu arată că generalul dovedea şi simţ artistic, cântând la vioară şi organizând serbări pentru orfanii de război. Avea şi obiceiul de a discuta cu camarazii despre necesitatea organizării culturale a ţării după război, iar la încheierea conflagraţiei şi a carierei militare a activat în mediul cultural orădean, la fel cum făcuse, anterior, şi la Iaşi.

Evidenţiind necesitatea păstrării identităţii locale, pe 21 octombrie 1919, Bacaloglu a prezentat apelul-program al unei reuniuni care să contribuie la actul de "refacere naţională" de după război. Scopul declarat era de "a strânge legăturile intelectuale şi sufleteşti între fiii poporului nostru", la chemare raliindu-i-se figuri locale precum Roman Ciorogariu, Nicolae şi Lucia Zigre, Aurel Lazăr şi Gheorghe Tulbure, care au format comitetul de acţiune pentru fondarea Reuniunii Cele Trei Crişuri.

Denumirea era simbolică, scoţând în evidenţă caracteristica geografică a judeţului Bihor, aflat pe cursul celor trei râuri. Statutul a fost prezentat pe 4 noiembrie, Bacaloglu fiind membru fondator şi vicepreşedinte. Scopul declarat al asociaţiei era strângerea legăturilor culturale între românii din oraşe şi sate, dar şi între români şi celelalte etnii din Transilvania.

Sediul Reuniunii a fost în strada Prinţul Carol nr. 5 (azi Filarmonica de Stat), iar în 1930 s-a mutat în Casa Naţională de pe Bulevardul Regele Ferdinand (azi Republicii) nr. 13.

Pe compartimente

Activitatea Reuniunii, judeţeană şi naţională, era coordonată de un "Comitet central de acţiune" cu 24 de membri. În volumul "Contribuţii culturale bihorene", scriitorul Ion Bradu arăta că un obiectiv principal era sprijinirea artiştilor locali, prin spectacole şi expoziţii de pictură, sculptură, broderii şi costume populare. Membrii îşi propuneau, de asemenea, şi înfiinţarea de noi aşezăminte culturale, cu "case naţionale" în Oradea, Beiuş şi în sate.

Asociaţia avea trei secţii. Secţia Crişul Alb se ocupa cu organizarea de expoziţii de artă şi "şedinţe de muzică", cu artişti locali şi invitaţi din străinătate, cheltuielile de popularizare (invitaţii, afişe şi anunţuri în presă) fiind acoperite de Reuniune. Secţia Crişul Negru făcea "propagandă culturală", organizând conferinţe, şezători, biblioteci şi reprezentaţii teatrale în scopul culturalizării maselor, iar secţia Crişul Repede avea în vedere "dezvoltarea culturii şi educaţiei" în sate, prin deschiderea de sucursale în judeţ. Primele filiale au fost inaugurate în anul 1924 în Salonta, Vaşcău şi Ceica.

Asociaţia Cele Trei Crişuri sprijinea şi învăţământul din Oradea, unde în anii ’20 a fondat o "şcoală de adulţi", practic o serie de cursuri de alfabetizare şi profesionalizare. Programa cuprindea noţiuni de limba română şi aritmetică, istorie şi geografice, precum şi cultură civică şi morală. Cursurile se adresau meşteşugarilor, lucrătorilor din industrie şi funcţionarilor, fiind oferite pro bono de profesori, iar până în 1935 au avut circa 1.000 de absolvenţi (în foto, una din promoţiile din 1929).

Cât priveşte bibliotecile "poporale", până în 1939 au fost fondate 170 aşezăminte cu peste 19.000 de volume - în Bihor, Maramureş şi Banat - atât în sediul Reuniunii, cât şi în mai multe instituţii publice şi şcoli.

Etnografie şi literatură

Şezătorile culturale erau extrem de atractive, cuprinzând câte o conferinţă pe teme de istorie, ştiinţă, cultură şi artă, urmată de un program artistic. Zeci de astfel de şezători au fost organizate în Oradea cu participarea artiştilor Teatrului Naţional din Bucureşti, a corului Hilaria şi a elevilor liceelor Emanuil Gojdu şi Oltea Doamna. Manifestări similare organiza Cele Trei Crişuri şi în Arad, Carei, Satu Mare, Cluj şi Braşov, ba chiar şi în Capitală, unde erau invitaţi scriitori, actori şi profesori universitari.

Organizaţia promova creaţia populară prin şezători şi concursuri de confecţionare de ţesături, broderii, covoare, cele mai bune fiind premiate şi prezentate în expoziţii. Mai mult, Teodor Neş, care coordona secţiunea etnografică, a iniţiat crearea unui muzeu de etnografie în Casa Naţională.

O altă iniţiativă viza amplasarea busturilor unor personalităţi culturale în centrul Oradiei, primul fiind al lui Iosif Vulcan. Pentru a strânge bani, un comitet de iniţiativă a tipărit 200 de liste de subscripţie, iar bustul, realizat de sculptorul Anghel Chiciu, a fost dezvelit în spatele Teatrului pe 13 noiembrie 1927 (foto).

O altă colectă s-a făcut pentru bustul scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea, monumentul fiind inaugurat în Parcul Eminescu (azi Libertăţii) la 17 iunie 1934, la două zile după dezvelirea celui al lui Mihai Eminescu.

Cultură "pe hârtie"

Secţia de propagandă a asociaţiei s-a ocupat constant de editarea mai multor broşuri, precum şi a revistelor Cele Trei Crişuri, Revistei Satelor şi Revistei Aurora. Broşurile, pe subiecte istorice şi literare, au fost tipărite în anii 1920 cu titluri precum: "Vechimea şi originea elementului românesc în părţile Bihorului" (autor Nicolae Iorga), "Un precursor al unităţii: Iosif Vulcan" (de Octavian Goga) şi "Frumosul ca înaltă suferinţă" (Eugeniu Speranţia).

Unele cuprindeau expuneri făcute cu ocazia şezătorilor, în tiraje de sute de exemplare, şi erau prezentate cu ocazia unor evenimente culturale mai ample, de exemplu la "Săptămâna cărţii" de la Bucureşti, unde standul asociaţiei s-a bucurat de "un numeros public", după cum anunţa amintitul periodic.

Deosebit de activă la nivel local şi naţional, Reuniunea culturală Cele Trei Crişuri a avut sprijinul şi aprecierea autorităţilor, a celorlalte asociaţii din Bihor şi a publicului. A funcţionat prin şi pentru acesta timp de peste 20 de ani, doar cel de-al Doilea Război Mondial oprindu-i activitatea.


PENTRU PROPAGAREA CULTURII
Revista "Cele Trei Crişuri"

Una dintre primele iniţiative ale Reuniunii Cele Trei Crişuri a fost fondarea unei publicaţii culturale. Revista asociaţiei a fost înfiinţată şi condusă de George Bacaloglu, primul număr apărând în 15 aprilie 1920 (foto) şi conţinând Apelul-program cu principalele activităţi propuse. Trei zile mai târziu era inaugurată şi o bibliotecă populară în localul redacţiei, aflat în Casa Naţională.

Publicaţia, care apărea cel puţin o dată pe lună, conţinea articole de istorie, unele avându-i ca autori pe Nicolae Iorga şi Silviu Dragomir, texte literare de Gala Galaction, Ion Agârbiceanu, Emil Isac ş.a., note, anchete, corespondenţă, cronici teatrale, articole despre artă şi morală, ştiri din ţară şi de pe mapamond, inclusiv politică internaţională, din 1927 luând profil de "anale culturale".

Dintre autorii locali îi amintim pe episcopul ortodox Roman Ciorogariu, pe academicianul Vasile Sale şi pe scriitorul George A. Petre, în paginile revistei apărând şi poezii de Ady Endre şi de Rabindranath Tagore, autor indian prieten al familiei Weiszlovitz, care deţinea Hotelul Parc. Revista a apărut în Oradea până în 1940, Reuniunea mutându-se în Bucureşti în urma Dictatului de la Viena, apărând în Capitală până în 1944.

Publicaţia a revenit în peisajul bihorean în 1990, sub direcţiunea istoricului Viorel Faur, întâi sub formă de ziar, apoi ca revistă ştiinţifică de istorie, cu materiale literare şi recenzii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON