URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2022, 10:11

Cele mai mici salarii din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De zeci de ani se vântură ideea că Oradea are cele mai mici salarii din ţară, plus, evident, cele mai mari taxe. Mitul ăsta a fost demontat de cifrele statistice care arată că Bihorul a trecut de pe locul 39 pe 25, iar, dacă trendul se păstrează, n-ar fi exclus ca în 7-8 ani să intrăm în top 10.

Povestea cu cele mai mici salarii în Oradea nu ştiu de unde a apărut. Pentru că Institutul Naţional de Statistică nu are date despre salariile medii din oraşe, ci doar pe judeţe. Or, a echivala judeţul cu oraşul poate fi o greşeală scuzabilă la Botoşani, unde numele este identic, dar în Bihor este clar o minciună cu bună ştiinţă.

Oricum, mie mi se pare că această categorisire, în funcţie de salariul mediu pe economie, este irelevantă. Îmi aduce aminte de bancul cu o femeie care era revoltată că ea se culcă doar cu soţul, iar vecina cu tot blocul, dar "în medie" amândouă sunt considerate curve.

Poţi fi pe locul I la salariul mediu şi să nu ai căldură în case, pentru că trăieşti mai prost decât unul de pe ultimele locuri. Prin reducere la absurd, dacă în Teleorman ar fi un singur angajat, cu un salariu lunar de 5.000 euro, judeţul ar fi pe locul I pe ţară la acest capitol. Sau dacă în alt judeţ, care este peste Bihor la salariul mediu, într-o familie lucrează doar un membru şi la Oradea trei, e clar cine o duce mai bine.

Nu media salariului pe economie ar trebui să conteze, ci venitul pe cap de locuitor. Ca să nu mai spun că atunci când se ia în considerare calitatea vieţii, intră în ecuaţie cam 150 de criterii. Probabil că printre elementele care definesc nivelul de trai sunt numărul de medici pe cap de locuitor, cel de maşini noi şi apartamente cumpărate, gradul de ocupare a restaurantelor şi, mai nou, rata de sinucidere la citirea facturii de încălzire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PCR transpartinic (Sars-CoV-RO). Ep. "Coloniile" "faraonului" de Bihor. Epilog
I. "Povestea cu cele mai mici salarii in Oradea nu știu de unde a apărut." 1. Se pare că autorul nu a observat afișele, plasate în loc vizibil, cu oferte de locuri de muncă de 3000 lei BRUT; 2. O sugestie de documentare conformă pentru viitoare articole pe această temă, direct de la sursă: 3 luni stagiu ca operator producție/CNC/calitate, la una din firmele care au semenea oferte tentante. PS. 1. Dacă am deranjat pe cineva, rog a fi bărbat/bărbată! A folosi copii segregați in mod bolșevic/securist/hortist, de singurul lor părinte responsabil, împotriva acestuia, este o procedură specifică unui "Stat eșuat"/totalitar. Deci și a unei prese aservite. Chiar dacă și doar parțial.
Postat 30 Ianuarie 2022, 00:55 de stefan
bihooorel
Articolul e sa te informeze pe tine, pt ca TU esti ala care se plange ca avem cele mai mici salarii si cele mai mari taxe, daca erai un pic mai istet decat jurnalistul, te informai tu din alte surse , si nu ii aruncai pe gat lui Bolojan asta.
Postat 26 Ianuarie 2022, 18:52 de Sandu2100
Chirila = Catu?
Asa, nea Chirila! Asa se face! Cand nu ne convin cifrele care ies in statisticile pe salarii (adica lucrul la care se uita toata lumea), facem statistici pe alte tipuri de date. Doar-doar ne-o iesi mai bine. In statisticile astea noi pe care le propuneti includem si mancarica primita de multi dintre noi de la parintii sau rudele aflate la tara si banii care ies pe palinca? Ca doar si astea imbunatatesc nivelul de trai. Cre' ca v-ati metamorfozat in Florin Catu, dle. Chirila. Numai ala tot iesea pe la TV pana ne-a scarbit, ca sa ne spuna ca de fapt, in Romania o ducem al naibii de bine.
Postat 26 Ianuarie 2022, 17:06 de v0id
Pwpincwristi
Mai pupam mult in dos ?! Bihoreanul ar trebui sa-si schimbe numele in Bolojanul. Atata lauda la adresa dictatorului bazata pe masuri dictatoriale. De-abia astept ca aparatul de partid, in frunte cu Sandu nebunu, sa-si porneasca hate-ul asupra mea.
Postat 26 Ianuarie 2022, 14:51 de bihooorel
scoala asta .....bat-o vina
Media nu te incalzeste cu nimic, daca sunt 10 cu salarii de 100000lei si 1000 cu salarii de 500lei, apare o eroare in prezentarea realitatii. Statistic ne intereseaza valoarea MEDIANA si NU MEDIA!!! Atunci sa vedem realitatea. Garantez ca e minimul pe economie! Eeee???!!
Postat 26 Ianuarie 2022, 12:53 de Christa
Nu (numai) salariile foarte mici ne nemultumesc!
Dar de cel mai scump metru cub de apa potabila, de cea mai scumpa Gca, de cea mai scumpa ora de parcare, ce zici?! Sau de de cea mai mare datorie publica pe cap de locuitor din tara? Astea nu-s folclor, sunt realitati!
Postat 26 Ianuarie 2022, 12:47 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON