URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2023, 07:51

Cel puțin 500 de morți și peste 1000 de răniți, în urma unui cutremur în Turcia

Cel puțin 500 de morți și peste 1000 de răniți, în urma unui cutremur în Turcia Foto: HotNews.ro/ABACA / Abaca Press / Profimedia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel puțin 76 de oameni au murit, iar peste 400 au fost răniți, în urma unui cutremur puternic care a avut loc în Turcia, aproape de granița cu Siria.

Potrivit HotNews.ro, seismul a fost evaluat la o magnitudine de 7,8 și s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep.

Referitor la cel mai recent bilanț al victimelor, sursa arată că, potrivit agenției turce de gestionare a dezastrelor, AFAD, 76 de persoane și-au pierdut viața și 440 au fost rănite în urma cutremurului care a răsunat în mai multe provincii din sudul țării.

„76 dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața în Adana, Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep, iar 440 de cetățeni au fost răniți în Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis", arată AFAD.

Reprezentanți din domeniul sănătății au precizat că unii locuitori se află încă sub dărâmături, iar răniții se îndreaptă în valuri spre spitale.

HotNews.ro mai scrie că regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă se află și mulți refugiați sirieni.

UPDATE, ora 10.30: Nou bilanț al victimelor, România trimite ajutoare

Autoritățile au anunțat un nou bilanț al victimelor.

Peste 500 de oameni au murit, iar alți cel puțin 1.000 au fost răniți, atât în Turcia cât și Siria, în urma seismului.

Mai mulți cetățeni români care au rămas în Turcia au solicitat autorităților ajutor pentru a putea reveni în țară.

HotNews.ro scrie, citând un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, că un grup de 9 studenți Erasmus și un profesor coordonator, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş din Turcia au cerut sprijinul Ambasadei României la Ankara, în urma cutremurului.

La fel ca alte țări, România va trimite ajutoare în Turcia.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

UPDATE, ora 15.30: Peste 2.000 de morți și 10.000 de răniți

Bilanțul cutremurului puternic (7,8 grade) din Turcia, urmat de mai multe replici puternice inclusiv de încă un cutremur major, de magnitudine de 7,7, se îngroașă tot mai tare. 

Cel mai recent bilanț transmis de autorități arată că cel puțin 2.000 de oameni au murit, atât în Turcia cât și în Siria, și cel puțin 10.000 de persoane au fost rănite.

Detalii, în articolul: Încă un cutremur major în Turcia: Numărul total al decedaților a trecut de 2.000, cel al răniților a ajuns la peste 10.000 și continuă să crească! (VIDEO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON