URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2021, 11:01

Ce-ţi doresc eu ţie, gigacalorie...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evident că Bolojan este de vină că preţul la gigacalorie a crescut cu nesimţire şi, dacă facem o comparaţie cu alte oraşe, ca Timişoara sau Bucureşti, e clar că omul din Birtin iese nasol. Pentru că, decât mult şi scump ca la Oradea, mai bine nimic şi ieftin ca în Capitală.

Povestea asta cu compensarea gigacaloriei după sistemul "fără număr" de-abia acum îşi arată parşivenia. Căci poate primarul Capitalei să subvenţioneze total gigacaloria, dacă toată apa fierbinte se varsă în pământ şi nu ajunge în caloriferele bucureştenilor.

Numai că nu Primăria compensează gigacaloria, ci cetăţenii oraşului, toţi cetăţenii oraşului. Nu vine nici primarul, nici Consiliul Local să pună bani din buzunar pentru compensaţii.

În schimb, trebuie să fim atenţi cât şi, mai ales, pentru cine compensăm. E limpede că sunt oameni care nu vor putea suporta viitoarea scumpire. Aceştia vor trebui ajutaţi. În schimb, cei care au bani ar trebui, măcar parţial, să o suporte din buzunar propriu. În fond, subvenţia la gigacalorie se acordă doar celor care stau la bloc, dar banii vin de la toţi orădenii.

Când un politician nu are idei, lansează în spaţiul public soluţii de genul: gratuitate la parcări, liber la circulaţia cu mijloacele de transport în comun etc. Hai să vedem cum e să te dai cu tramvaiul pe gratis! Cred că un procuror pensionar s-ar simţi ruşinat să beneficieze de transport gratuit, la o pensie de 6.000 de euro, câtă vreme un muncitor în Parcul Industrial, la 2.000 de lei salariu, trebuie să-şi valideze biletul.

Conform noilor creşteri de taxe şi impozite, se prefigurează ca parcarea de domiciliu să crească de la 130 la 150-160 de lei. O tragedie mare, dar hai să vedem dacă aici nu e vorba tot de o subvenţie mascată! Blocurile nou construite trebuie să asigure fiecărui proprietar un loc de parcare. Acesta costă cam 5-6.000 de euro. Adică în 40 de  ani, cât ar veni să zicem perioada de exploatare, ar veni cam 150 de euro pe an. Deci cei din vechile cartiere dau 150 de lei şi cei de la noile blocuri 150 de euro.

Preţul corect, al pieţei, este 150 de euro, iar mergând cu calculul mai departe descoperim că de la cele 22.000 de locuri de parcare amenajate în cartiere s-ar strânge anual 3,3 milioane de euro. Bani care ar putea fi investiţi în construirea de parcări supraetajate în zonele aglomerate.

Aşadar, dacă politicienii noştri ar conduce oraşul precum propria afacere, ar personaliza subvenţiile în aşa fel încât chiar numai cei săraci să beneficieze de ele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
excalibur AKA viata_profana, mechanic, Nelu_Colonelu, Colonelu_Nelu, QpqDornq, vulpea
Mie nu mi se sterg comentariile, pe mine ma suspenda din cauza unora ca tine. Si nu am stapani, sunt stapanul meu.
Postat 31 Octombrie 2021, 18:05 de Sandu2100
San-doo-bandu
Roaga-ti stapinii de la bihoreanul sa vada cite conturi are user-ul excalibur. Mie-mi sterg postarile fara nici un avertisment, ca sa ramina dejectiile tale eternitatii. Sic transit gloria mundi. Puteau pune eticheta "CENZURAT" , dar au auzit si ei de metoda romana "Damnatio memoriae"
Postat 31 Octombrie 2021, 16:41 de excalibur
excalibur
Oare suntem noi idioti ca l-am votat, sau voi, care nu vreti sa vedeti partea buna, Bolojan a luat 3 mandate de atunci, Groza a disparut, CET-ul functioneaza bine. Ma intreb cate conturi aveai in 2012, pt astia ca tine sunteti " my, myself and I , adica 3 in unul.
Postat 31 Octombrie 2021, 15:08 de Sandu2100
Cine nu-si cunoaste istoria e condamnat s-o repete
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/confruntare-in-direct-groza-si-bolojan-s-au-contrat-pe-tema-incalzirii-orasului-101704.html ] Tot dispare prin radiere acest articol din bihoreanul, 28 mai 2012 , 129 comentarii. "Un popor care nu-si cunoaste trecutul e condamnat sa-l repete"-Nicolae Iorga.
Postat 31 Octombrie 2021, 13:16 de excalibur
Iar comparati mere cu pere
Cei de la blocurile noi sunt *proprietari* ai locului de parcare, spre deosebire de cei de la blocurile vechi, care sunt *chiriasi*. E o diferenta, dle. Chirila. Noi astia chiriasii avem locul de parcare "rezervat" numai intrele orele 16:00 - 7:00. In afara acestui interval orar, poate parca oricine pe locul "nostru". Si de multe ori, acel "oricine" mai si uita sa elibereze locul de parcare astfel incat noi, chiriasii, sa ne putem parca masina pe locul "nostru" atunci cand venim de la munca. Cei din cartierele noi nu au aceasta problema. Ei fiind proprietari ai locului de parcare, il au rezervat in permanenta. Daca ar trebui sa platim cu totii sume egale pentru parcare asa cum propuneti dvs., atunci ar trebui sa si beneficiem de conditii egale. Dar ca de obicei, dvs. mergeti cu logica doar pana la jumatate.
Postat 31 Octombrie 2021, 09:27 de v0id
Sanda, ai sfoară legată cu nod la gât?
Bolojan a fost votat de 1/3% dintre bihorenii cu drept de vot. Acesta a fost ultimul rezultat. Atât de convingător a fost omu', că aproape 1/2 dintre alegători nici măcar nu s-au deranjat să se deplaseze la vot. Așa că, nu fabula din moment ce nu ai cunoștințe elementare să faci un simplu calcul procentual. Și nu te mai isteriza, din moment ce ai convingerea că Bolojan e veșnic. Fă ca orice vaccinat, care se crede imunizat și poate astfel fi nepăsător față de viruși. Virușii în aces caz fiind gerul de afară și frigul din case, iar tu unul dintre protejații "geniului" termiei orașului, Ilie "Nero" Bolojan.
Postat 31 Octombrie 2021, 08:24 de KP
100% de acord
toate punctele din editorial sunt total adevarate. Asa sa fie, amin aleluia!
Postat 30 Octombrie 2021, 20:14 de unu
Sclavii astia
Sunt bine definiti de partidele concurente, ca sa atace orice e vorba de Bolojan, in 2016 ati facut la fel, in 2020 la fel, in 2024 tot Bolojan castiga, degeaba va zbateti ca molusca pe uscat, noi astia 70% am vazut ce voi aia 30% nu aveti curajul sa vedeti
Postat 30 Octombrie 2021, 18:58 de Sandu2100
RE: Sclavii astia
Fără invective!
Postat 31 Octombrie 2021, 12:54 de Moderator
1000 de idei intr-una singura
Ma scuzati, nea mircea a lansat atitea giumbuslucuri intelectuale,incit necesita multiple lecturi pentru o buna intelegere si aprofundare. Abia asa am deslusit, printre calcule TCM, ca o taxa de parcare, realista, de 150€/an, aka 750 lei, "ar putea fi investiţi în construirea de parcări supraetajate în zonele aglomerate." Pam-pam. Creierul meu era pregatit sa auda ca , cu banii adunati, ne vom incalzi iarna, punind nervosi caramizile cu bani pe masa TRADE-rilor de energie si gaze. Deh,obiceiuri strinse de-a lungul anilor, incepind cu vacantele scolare la navodari... Chiar asa, ce atitea gratuitati, subventii, cui nu-i ajung banii se poate angaja gropar la ADP-ul lui andrica, care ofera 3000 lei/luna ,mai mult ca unui inginer scapatat...
Postat 30 Octombrie 2021, 17:01 de excalibur
Racheta lui bolojan
Sa nu-l spinzuram pe Ilie de racheta Elsaco.Nu s-a gindit nici macar El, ca acest presedinte german, cu guvernele lui cu tot, va lasa tara fara gazul lui Burebista si Decebal. Nu stim ce s-a ales de CET-ul vechi,pe carbune...e in conservare sau la fier vechi? Pina ne reorientam spre geotermal,solar,biomasa, mai bagam naibii niste carbuni,niste lemne, chiar si niste porumb pe foc. Si il delegam pe Ilie Gavril Bolojan sef de sector la banda transportoare, cu Necula mina lui cea dreapta.Era sa zic lopata in mina dreapta...
Postat 30 Octombrie 2021, 15:44 de excalibur
Cum sa FOUTEM o tara
Sa nu ne amagim cu apa chioara. Romania a avut si mai are rezerve de combustibili fosili de 100 ani incoace.De pe vremea cind alimentam de la ploiesti masina de razboi germana.Dupa revolutie, desigur ca s-au gasit destule cozi de topor care sa ne aduca in starea asta. Au baunat PRIVATIZARE din toti rarunchii.Au privatizat banci,distributie de energie, omv. Cind ne-au bagat in UE ne-au impus aducerea preturilor la combustibili,energie,gaz la nivelul preturilor UE. Au negociat planuri etapizate de LIBERALIZARE. Care era scamatoria? Aveau bani berechet si le trebuia gazul,curentul si titeiul romaniei. Prima etapa era profitul incasat din vinzare (OMV marcheaza UN MILIARD DE EURO profit anual in romania), vinzare preponderenta pietei romanesti captive. A doua etapa este ceea ce traim acum : scumpiri care vor exclude majoritatea romanilor de la un consum normal,scumpiri rezultate de relaxarile permise de statul roman cu degetele prinse in usa de la bruxelles.Marfa se vinde pe piata concurentiala,unde e cerere berechet.Romanii nu au bani destui sa concureze cu EI. Romanii pot sa cumpere de pe piata LIBERA. Concluzie: mintea mea de inginer refuza sa priceapa cum o tara care are 70-80% din consumul anual de gaz asigurat din productie interna, IEFTINA, neafectata de preturile externe, de toanele lui Putin, de nordtstream 2 sau gulfstream, sa ramina FARA GAZ. Mai mult, sa ramina orase cu 2-300.000 locuitori cu spitale cu tot, fara caldura...Se intimpla ceea ce trebuia sa se intimple
Postat 30 Octombrie 2021, 15:36 de excalibur
Ești penibil, Chirilă.
Bolojan este vinovatul principal pentru faptul că Oradea a investit zeci și zeci de milioane Euro într-un sistem falimentar. Că doar falimentul ajunsese la Electrocentrale SA, care atunci începuse să adauge la cărbunele ars chiar și porumb de pe tarlaua lui Gligor, cel înlocuit de Necula la cârma termiei locale. Era previzibil că una e să consumi cărbune și cu totul altceva gaz care fluctuează ca preț pentru că ești legat de bursele internaționale, nu de amețiții lui Iliescu ce ajunseseră să-și mănânce săpunul de foame. Era firesc ca Bolojan să citească, în 2008 când a ajuns primar, strategia zonală care ar fi reunit, în CET, nu numai cărbunele prelucrat ca praful și arde fără noxe, dar și apa geotermală din subsolul județului, totul suplimentat cu gaz doar dacă-i cazul când nu ai destul cărbune sau geotermalul intră în pauzele sezoniere de decolmatare a conductelor. Era simplu să urmezi o direcție deja studiată zeci de ani în Oradea, la multe niveluri instituționale de concept și decizie. Dar, nici vorbă, a venit habarnistul Bolojan ca decident, ca să bulverseze totul după mintea lui puțină și extrem de îngustă.
Postat 30 Octombrie 2021, 13:27 de KP
@excalibur
Reposteaza comentariile tale de la articolul dion 15 octombrie a.c. ,,Să trecem CET-ul pe cărbune?", sunt dementiale! Felicitari! P.S. N-are rost sa incerci sa-i lamuresti pe cei de la bihoreanul.ro cine e vinovat! Stii si tu de la cine sug.... https://www.ebihoreanul.ro/stiri/sa-trecem-cet-ul-pe-carbune-166832.html
Postat 30 Octombrie 2021, 13:08 de pinonel
Din putul gindirii...
Cit timp soarele rasare in icoana profetului, nu ne ies calculele ingineresti...Sa le luam pe rind. Gigacaloria.Am mostenit un cet pe carbune+ gaz si o retea de tevi gaurite. Nasol. Am bagat citeva sute de milioane de euro in racheta pe gaz si reabilitare tevi. Ca asa voia UE. Ca avea o turbina disponibila si bani de dat ca s-o cumpere oradenii.Fascinatia a tinut 3 ani.Rezervele de gaz ale romaniei se termina in 10 ani.Asigura 70-80% din necesarul tarii. Care sunt prioritatile ? Sa liberalizam gazul,distributia si sa-l vindem pe bursa.Nu incalzirea cetatenilor.In oradea sunt 60.000 de apartamente. O centrala de apartament e 1000€. Total 60.000.000 €. Cu restul banilor tocati pe tevi si vane si distribuitoare si p[ompe de cartier si automatizari care nu sunt si recircularea apei calde care nu e , trageam niste tevi de polietilena cu dunga galbena si alimentam toate blocurile si casele cu gaz. Reduceam consumul orasului la jumatate. Caz concret, ap.3 camere,2 persoane, termostat camera 22 grade, consum gaz in ianuarie 300 lei. Oradea mare: >300 incalzirea, 70 o butelie gpl, 50 lei apa calda. Parcari: Dezvoltatorul cumpara acel teren pe care face blocuri cu 50-100€/mp. Habar n-am cifra exacta.In grilele de expropriere pmo poate fi chiar 20€, vezi recentele exproprieri oradea sinmartin.Un loc de parcare are 2x6=12 mp, fie 15. Total costuri 15x100=1500€. Se vinde cu 5000€. Perfect barbatesc. Bloc comunist. Teren proprietate primarie. 150lei/an. Te folosesti 40 ani.40x150=6000 lei=1.200 €. Bunul tau,proprietatea ta,IL RASCUMPERI de la Primaria galactica. OTL. Abia de un an au elevii transport gratuit, singurul lucru bun lasat de gubernul orban...In timisoara,iei un bilet cu 2.5 lei si te dai in tot orasul cu el timp de o ora, cu ce vrei tu ,tramvai,autobuz,troleu. Oradea, pleci din nufaru la gara, 3 lei autobuzul T3 pina in centru + 3 lei tramvaiul pina pe peron. Sunt inginer,deci exist...
Postat 30 Octombrie 2021, 12:27 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON