URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2022, 16:17

Ce taxe cresc de la 1 august: Se scumpesc țigările și alcoolul, munca part-time este supraimpozitată

Ce taxe cresc de la 1 august: Se scumpesc țigările și alcoolul, munca part-time este supraimpozitată Foto: DreamsTime
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima zi a lunii august înseamnă și aplicarea unor măsuri din Ordonanța 16/2022, care a modificat și completat Codul Fiscal.

Printre altele, începând de luni, crește acciza la țigări și alcool, se supraimpozitează munca part-time și cresc impozitele pe venituri din jocuri de noroc, scrie hotnews.ro.

La țigarete, acciza crește de la 563,97 la 594,97 (calculată pentru o mie de țigarete), ceea ce înseamnă că țigările se vor scumpi. La bere, acciza crește cu circa 20%, ceea ce se va reflecta în prețul produsului.

Una dintre cele mai controversate schimbări este cea privind munca part-time. Potrivit documentului oficial, angajații care au unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale (pensii și sănătate) la nivelul salariului minim garantat în plată. Excepție de la această măsură fac elevii și studenții până în 26 de ani, ucenicii până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

Cei mai afectați sunt oamenii de la curățenie și mentenanță, contabilii juniori, bonele sau mamele care încearcă să revină în câmpul muncii cât timp trimit copiii la grădiniță.

OUG 16/2022 mai prevede că se majorează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc la 3% pentru veniturile de până la 10.000 de lei, pentru venituri între 10.000 și 66.750 lei inclusiv - 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei, iar peste 66.750 lei  impozitul va fi de 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei.

O altă noutate care intră în vigoare de la 1 august este că salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții, agricultură și industrie alimentară este suma de 10.000 lei brut. Veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiază de facilități.

Această modificare trebuie citită în paralel cu o alta care a intrat în vigoare pe 18 iulie, și anume că criteriul pentru cifra de afaceri se ia în calcul pentru anul curent. „Astfel, în unele luni, unii angajatori vor putea să aplice facilitățile, iar în altele nu. Așadar, la același brut, de la o lună la alta, unii vor avea ba mai mulți, ba mai puțini bani în mână”, a mai scris hotnews.ro.

Facilitățile din aceste sectoare sunt scutire de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inteligența "guvernului meu" a atins cote nebănuite.
Un angajat part-time care primește într-o lună 1.000 lei la 40 de ore lucrate de la angajator, va fi impozitat cu 1.450 lei lunar. Probabil că mintea celor de la PNL+PSD+UDMR, care formează coaliția aflată la putere ... trăiește în metavers. Nu au reușit să impoziteze corect "pensiile speciale", dar le-a ieșit o metodă de calculul fără precedent pentru oamenii de serviciu care spală podeaua în Palatul Victoriei sau Cotroceni.
Postat 01 August 2022, 09:21 de KP
Țara lu' Ghinion...
...unde se dovedește că și norocul are ghinionul lui. Iar de azi ghinionul va fi și mai mare. Cum taxele si impozitele sunt ghinionul nostru cel de toate zilele, ministerului finanțelor i s-ar potrivi, cel mai bine, numele de ministerul ghinioanelor. Ca să nu ziceți că nu ați știut de ce se colectează așa puțin la buget. Ghinion!
Postat 01 August 2022, 08:02 de FaBULA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON