URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2020, 20:02

Ce spun liderii politici locali despre „blatul” PNL-UDMR din Consiliul Județean Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Consiliul Judeţean UDMR şi PNL şi-au împărţit grosul banilor destinaţi primăriilor, încălcând protocolul semnat anul trecut cu PSD şi ALDE. Cum explică politicienii blatul? Nicicum. În ciuda evidenţei, ei neagă că ar căuta o alianţă, singurul care vorbeşte pe şleau fiind fostul şef al ALDE Bihor, vicepreşedintele Traian Bodea, care acuză o "dragoste de conjunctură" între PNL şi UDMR, care "încep să se îndrăgească din nou".

După cum a relatat BIHOREANUL, la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Bihor, desfăşurată joi, a fost supusă votului repartizarea a 27,315 milioane lei din fondul aflat la dispoziţia CJ către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, după un algoritm care a avantajat primarii UDMR şi PNL, discriminându-i pe cei ai PSD, în pofida unui protocol pe care anul trecut toate cele patru formaţiuni din "parlamentul" bihorean l-au convenit în scopul unei repartizări cât mai juste a fondurilor.

"Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, nu se ţine de cuvânt", a tunat liderul PSD Bihor, Ioan Mang, acuzându-i pe liberali că s-au aliat din nou cu UDMR. Vicepreşedintele CJ Traian Bodea, ales din partea ALDE şi trecut între timp la Pro România, acuză şi el o "dragoste de conjunctură" între PNL şi UDMR...

Chestionaţi ulterior de BIHOREANUL pe această temă, vineri, niciunul dintre principalii actori nu a vrut să-şi asume înţelegerea. În vreme ce primarul Ilie Bolojan, preşedintele PNL Bihor, n-a răspuns la telefon, liderul liberalilor din CJ, Ionel Avrigeanu (foto), a negat. "Fiecare partid a făcut o propunere de alocări de sume pe care a depus-o la CJ Bihor, apoi fiecare consilier a votat cum a crezut de cuviinţă. Noi am înaintat propunerile în funcţie de ce au cerut primarii noştri. N-am avut nicio discuţie cu UDMR faţă de modul de împărţire a banilor".

În plus, Avrigeanu susţine că PNL nu a încălcat niciun protocol. "Protocolul vorbeşte că o parte din sume să fie distribuite la cererea primăriilor, iar cealaltă e la dispoziţia executivului, asta pe considerentul că şi are majoritate să promoveze hotărârea de Consiliu Judeţean. În interpretarea noastră, executivul nu mai are majoritate". "Noi avem semnat un singur protocol de colaborare cu ALDE. În baza lui avem 18 voturi. Deci noi 17 liberali plus Julien avem majoritatea. Asta e singura majoritate", a spus Avrigeanu.

Întrebat, în aceste condiţii, de ce nu-l schimbă pe Pásztor Sándor din funcţia de preşedinte, liderul liberalilor din CJ spune că nu se poate legal, căci legea interzice asta cu 6 luni înainte de finalul mandatului şi oricum ar fi nevoie de 24 de voturi, reprezentând două treimi. "Restul sunt discuţii"...

Nici preşedintele Pásztor Sándor nu a dat mai multe detalii. Întrebat dacă s-a aliat cu liberalii şi, dacă da, alianţa se va extinde şi la Consiliul Local, şeful CJ a negat. "Bugetul s-a împărţit aşa cum au depus propuneri liderii grupurilor PNL şi UDMR. Acestea au fost completate şi de PSD, iar apoi au intrat în plenul Consiliului Judeţean. Nu pot da detalii cu privire la ce se va întâmpla în oraş, sau ce va fi pe viitor. Înainte de şedinţă au fost discuţii asupra modului de împărţire a sumelor, care trebuiau împărţite deja de două luni. PNL a încercat să ia mai mult având în vedere că este majoritar în Consiliul Judeţean. E logic ca fiecare grup politic să încerce să îşi fructifice poziţia", a scurtat-o UDMR-istul.

La rândul său, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, susţine că situaţia din şedinţa CJ ar fi fost de fapt un compromis. "Nu pot să spun că ar exista o altă înţelegere, între UDMR şi PNL, lucru pe care nu-l recunosc nici ei. Practic, ce s-a întâmplat a fost că UDMR şi PSD au evitat situaţia penibilă de a merge cu o propunere de distribuire a acestor fonduri, iar PNL să vină cu alta şi, având majoritatea, să o impună", a spus Mang, adăugând că "nu e cum ne-am fi dorit nici la UDMR, nici la PSD, dar fiecare s-a ales cu ceva". Mai concret, "PNL a fost de acord ca UDMR să ia mai mulţi bani decât a luat PSD, dar mai puţin decât merita".

Mai vehement şi mai plastic a fost celălalt vicepreşedinte al CJ, Traian Bodea, ferm convins că PNL s-a înţeles cu UDMR. "Din rezultatul de joi s-a văzut clar că a avut loc o negociere între reprezentanţii PNL şi UDMR, materializată prin propunerile depuse de liderii celor două grupuri. Ei încep să se îndrăgească din nou, după modelul 2008-2016", spune fostul lider al ALDE.

Atât doar că ar fi o dragoste de conjunctură. "Se înjură doar atunci când nu împart bani. Când nu împart bani, îşi împart pumni", spune Bodea. Cam asta e politica românească, văzută chiar din interior...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PNL TRAGE PENTRU PRIMARII SĂI, UDMR LA FEL,MANG ÎI MINTE PE AI LUI,BODEA OUTSIDER,NU ÎI NICI ÎN CAR NICI ÎN CĂRUȚĂ!!!!
Lecție politică oferită de PNL, sub bagheta dirijorului maestru ILIE BOLOJAN, prezintă publicului cunoscător un partid disciplinat in interior,în care chiar și PDL-ISTII sunt ,, dresați" astfel încât dacă există organizare exista și succes ,drept dovadă PNL prin negocierile purtate deține majoritatea în CJ, a reușit să îi șteargă lui JANOȘ zâmbetul fals de pe buze care se pare că nu a fost în stare din funcția executivă să obțină nimic pentru primarii PSD decât propriile ,,vorbe" care fara fapte devin minciuni.UDMR ,,strânși cu ușa" de cele 18 voturi ale PNL au primit o dovadă de ,,respect" de la liberali deși nu tare o meritau , obținând maxim in condițiile date.BODEA(PRO ROMÂNIA) s-a abținut la vot în speranța consolidării probabil a relației cu partenerul PSD , și a alinării suferinței, frustrării interioare a liderului filialei județene care a primit după cum a dat, vreme de 3 ani de zile din partea liberalilor.p.s Trist sa fii sef numai pe hârtie ..ca și JANOȘ.Interesante ar fi niste schimbări de vicepreședinți la CJ daca tot se arată la orizont o alianță PNL-UDMR.
Postat 24 Mai 2020, 21:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON