URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2019, 19:39

Ce faceţi duminică? La peştera Unguru Mare, din Şuncuiuş, puteţi descoperi când, cum şi de ce omul primitiv a locuit în caverne

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii sunt invitaţi să descopere peştera Unguru Mare din Şuncuiuş şi altfel decât pur şi simplu vizitând-o. Casă pentru oamenii care trăiau pe aceste meleaguri în urmă cu mii de ani, peştera va fi, duminică, locul unor lecţii de istorie, la care sunt invitaţi toţi cei care iubesc natura şi lumea subterană a peşterilor.

Cercetătorul Călin Ghemiş, arheolog al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, care a dedicat dedicat o parte a activităţii sale studierii celor mai vechi forme de locuire umană din peşterile judeţului Bihor, va fi ghidul turiştilor care vor intra în peşteră şi le va explica tuturor când, cum şi de ce a ales omul primitiv să locuiască în caverne. Cele două tururi speciale, ghidate, vor începe la orele 13 şi 14.

Tot duminică, lângă peşteră va fi inaugurat un loc de joacă special conceput pentru ca, la rândul lor, şi cei mai mici turişti să descopere istoria acestor locuri. "Este vorba despre "un sit arheologic în miniatură", unde sunt aşezate, în straturi, reproduceri ale unor vase şi obiecte din preistorie. Cu ajutorul "trusei micului arheolog", ce conţine instrumentar specific, lupă, pensulă, lopăţică etc., copiii pot descoperi obiectele "ascunse" în nisip, învăţând astfel câte ceva despre istoria primilor locuitori ai acestor meleaguri", se arată într-un comunicat al Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, ONG-ul care deţine custodia ariei protejate Pădurea Craiului şi care, alături de Primăria Şuncuiuş, organizează evenimentele de duminică.

În plus, CAPDD mai anunţă că în zonă au fost montate şi trei panouri care completează bagajul de informaţii accesibile turiştilor. Panourile cu pricina descriu şi ele felul în care, de-a lungul veacurilor, oamenii s-au folosit de această peşteră ca locuinţă, necropolă sau adăpost temporar.

Toate activităţile sunt realizate de CAPDD în cadrul proiectului "Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri", finanţat în cadrul programului "Spaţii verzi", susţinut de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON