URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2020, 20:28

Cât să umple 71 de TIR-uri! Comisarii de mediu au găsit mormane de mizerii la marginea oraşelor şi satelor din Bihor (FOTO)

Cât să umple 71 de TIR-uri! Comisarii de mediu au găsit mormane de mizerii la marginea oraşelor şi satelor din Bihor (FOTO) foto: Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De două luni de zile, la ordinul prefectului Dumitru Ţiplea, comisarii Gărzii de Mediu Bihor verifică starea de salubrizare în cele 101 primării din judeţ, iar primele concluzii sunt ruşinoase pentru bihoreni: aproape toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) controlate au pe teritoriul lor mormane clandestine de gunoaie.

Dacă ar fi adunate la un loc, toate mizeriile găsite ar ocupa o suprafaţă echivalentă a 30 de terenuri de fotbal şi ar umple 71 de TIR-uri!

Gunoaie, cât vezi cu ochii

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Prefectura Bihor, controalele au fost dispuse de Ţiplea în contextul prevenirii răspândirii Covid-19 şi au demarat la finalul lunii martie, fiind încă în desfăşurare.

Cinci echipe de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Bihor verifică atât zonele intravilane ale localităţilor din judeţ, cât şi cele extravilane. Până acum, au finalizat controalele la 81 de UAT-uri, iar pe raza a 79 dintre acestea au fost constatate depozitări neconforme de deşeuri nepericuloase.

„Depozitele depistate provin din deșeuri de construcții, deșeuri menajere, plastice, hârtie-carton, sticlă, textile, vegetale și deșeuri incendiate. Suprafața totală pe care sunt grupate deșeurile însumează 154.314 mp și un volum de 6.441 metri cubi, adică aproximativ 30 de terenuri de fotbal ca întindere și 71 de TIR-uri ca volum”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Toate primăriile sunt acum obligate să facă curăţenie. Potrivit Prefecturii, patru dintre ele (nenominalizate în comunicat) au cerut deja o prelungire a termenelor primite de la comisarii de mediu, iar alte 11 nu au avut nicio reacţie, deşi au depăşit aceste perioade.

Restul de 66 de primării au realizat măsurile de salubrizare impuse sau încă sunt în termenele stabilite de Garda de Mediu.

Groapă de gunoi

Controale... cu restricţii

Prefectura menţionează că, din cauza pandemiei de Covid-19, toate controalele se fac în absenţa reprezentanţilor primăriilor, dar „echipele de comisari de mediu parcurg terenul și efectuează fotografii-martor, care conțin coordonatele locației (latitudine / longitudine), precum și data și ora la care au fost efectuate fotografiile”. Apoi, notele de constatare sunt trimise de comisarii de mediu prin e-mail sau prin poştă, cu confirmare de primire.

„După ridicarea restricțiilor, controalele se vor relua în prezența reprezentanților autorităților locale, urmând să fie verificate atât modul de realizare în teren a măsurilor dispuse, cât și documentele justificative de transport a deșeurilor colectate și transportate în vederea eliminării”, se mai arată în comunicat.

Prefectul Dumitru Țiplea a dispus şi verificarea salubrizării pe căile de comunicație din județ, respectiv a drumurilor naționale și județene, acţiune care este în curs de desfășurare. 

Groapă de gunoi în Bihor

Reguli pentru toţi

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor verifică anual starea salubrităţii în comunele şi oraşele din judeţ, dar niciodată nu au avut o acţiune atât de intensă, menită să depisteze toate mormanele de deşeuri clandestine.

De cele mai multe ori, gunoaiele zac la marginea oraşelor şi satelor, nu de puţine ori în apropierea comunităţilor de romi, aruncate de localnicii care nu au contracte de salubrizare încheiate cu firmele alese de primării, pentru colectarea deşeurilor.

În viitorul apropiat, însă, vrând-nevrând, toţi bihorenii vor trebui să plătească pentru gunoaiele pe care le produc şi vor trebui, de asemenea, să le selecteze, trimiţându-le la reciclat pe cele care pot fi valorificate. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect implementează „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor”, un proiect la care au aderat toate cele 101 UAT-uri din judeţ şi care impune aceleaşi reguli pentru toţi bihorenii.

Judeţul a fost împărţit în şapte zone, iar fiecare asemenea lot va avea un operator de salubrizare unic. Pentru şase loturi, firmele au fost deja stabilite prin licitaţii. În Aleşd şi 13 comune vecine, va aduna gunoaiele compania Salubri Aleşd, în oraşele Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai şi toate satele din jurul lor va lucra Ave Bihor, în timp ce în cele 25 de comune din jurul Oradiei va colecta deşeurile firma RER Vest.

Licitaţia pentru desemnarea viitorului operator de salubritate al Oradiei nu a fost încă finalizată.

Toţi operatorii de salubrizare desemnaţi prin licitaţii se află în aşa-numita perioadă de mobilizare, adică perioada în care pregătesc noile trasee de colectare şi care, din cauza pandemiei, a fost suspendată în timpul stării de urgenţă. Salubri Aleşd şi Ave Bihor vor începe să colecteze deşeurile în iulie, iar RER Vest în august. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON