URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2024, 12:02

Cât ne costă procesele? Scutiri de la plata taxelor de timbru

Cât ne costă procesele? Scutiri de la plata taxelor de timbru Foto generic, sursa Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În sistemul de drept românesc, aşa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiţie, cu unele excepţii, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îţi expui pretenţiile în faţa unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puţin, mâna în buzunar. 

Dacă săptămâna trecută am văzut cum se calculează valoarea taxelor de timbru şi acestea trebuie achitate anticipat, în continuare vom analiza ce categorii de procese sunt scutite de la plata lor.

În primul rând trebuie să reţinem că toate cererile formulate în materie penală sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru. Concret, indiferent că vorbim de un proces penal clasic sau de alte cereri incidente în materie penală (cum ar fi, spre exemplu, plângerile cetăţenilor nemulţumiţi împotriva actelor procurorului prin care se dispune o soluţie de netrimitere în judecată), partea care se adresează justiţiei penale nu trebuie să achite taxă de timbru. Atenţie, însă: chiar dacă persoana acuzată nu trebuie să plătească anticipat taxe, la sfârşitul procesului penal va fi obligată să suporte cheltuielile de judecată avansate de stat, dacă va fi condamnată!

O altă categorie de cereri scutite de taxă de timbru sunt cele în materia litigiilor de muncă sau a asigurărilor sociale, inclusiv cele referitoare la pensii.

De asemenea, sunt scutite de plata taxei cererile pentru repararea erorilor judiciare, în cazul condamnării sau arestării pe nedrept, precum şi cele care vizează anularea sau desfiinţarea contractelor de întreţinere.

Nu în ultimul rând, sunt scutite de taxe procesele ce vizează protecţia drepturilor consumatorilor în raport cu comercianţii, procesele electorale şi cele care au ca obiect tutela sau curatela minorilor ori diferite litigii specifice prevăzute în legi speciale.

Dacă pentru cetăţean, după cum se vede, legiuitorul nu a fost prea darnic cu scutirile de taxe, nu acelaşi lucru îl putem spune despre atitudinea acestuia faţă de autorităţile statului.

Astfel, conform legii în vigoare, sunt scutite de taxă de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv căile de atac formulate, potrivit legii, de Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţia României, Guvernul României, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, de Ministerul Public şi de Ministerul Finanţelor Publice, indiferent de obiectul acestora, precum şi cele formulate de alte instituţii publice, indiferent de calitatea procesuală a acestora, când au ca obiect venituri publice.

Concluzia nu poate fi decât una: deşi statul se prezumă că întotdeauna este solvabil, în realitate acesta niciodată nu are - şi nu trebuie să aibă - bani...

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Maitre, sa nu-i uitam pe autorii raului!
O.U.G.nr. 80 din 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru publicata M.Of.nr. 392 din 29 iunie 2013. Semneaza V.V.Ponta, premier. Contrasemneaza: N.L.Dragnea, vicepremier. R.M.Cazanciuc, ministrul justitiei, R.Stroe, ministrul de interne, D.Chitoiu, ministrul finantelor....
Postat 04 Octombrie 2024, 15:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON