URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2024, 14:37

Cât ne costă procesele?

Cât ne costă procesele? Foto generic, sursa Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În sistemul de drept românesc, cu unele excepţii, accesul la justiţie nu este gratuit. Pentru a ajunge să îţi expui pretenţiile în faţa unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puţin, mâna în buzunar.

Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie.

Teoretic, taxele de timbru care sunt plătite de cetăţean înainte de proces ar trebui să ajute la finanţarea sistemului de justiţie. Practic, însă, din cauza unor "aranjamente politice" care astăzi din păcate nu mai pot fi corectate, toţi banii din taxele de timbru se duc la bugetul primăriei de domiciliu a reclamantului; niciun leu nu intră în bugetul destinat justiţiei. 

O altă problemă este corecta aşezare a taxelor, care sunt foarte mari în anumite situaţii şi ridicol de mici în altele. Spre exemplu, dacă un cetăţean care vrea să îşi împartă averea la divorţ va plăti ca taxă de timbru 5% din valoarea bunurilor de împărţit, o mare companie care contestă o decizie de impunere de câteva milioane de euro va plăti o taxă fixă de 350 de lei. 

Taxele de timbru să plătesc anticipat, la începutul procesului, în lipsa acestora neputându-se realiza niciun act de procedură. Dacă, totuşi, se depune o cerere fără taxă de timbru sau cu o taxă de timbru mai mică decât cea legală, judecătorul va înştiinţa de îndată cetăţeanul respectiv că are fix 10 zile să plătească sau să completeze taxa respectivă, în caz de neconformare cererea urmând a fi anulată la expirarea acestei perioade.

Cu excepţia proceselor penale şi a câtorva situaţii expres prevăzute de lege, toate cererile în justiţie trebuie "timbrate", fie printr-o sumă calculată la valoarea pretenţiilor ca regulă, fie cu o taxă fixă în cazurile expres prevăzute de lege.

În cazul sumei plătite "la valoare", aceasta este procentual mai mare în cazul valorilor mai mici şi scade procentual cu cât valoarea e mai mare. Spre exemplu, pentru un proces care are o valoare de 10.000 lei se va achita o taxă de timbru la prima instanţă de 605 lei (aproximativ 5% din valoarea litigiului), iar pentru un proces de un milion de lei se va achita o taxă de timbru de 13.605 lei (adică sub 1,4% din valoarea litigiului).

Săptămâna viitoare vom vedea şi ce categorii de procese beneficiază de un regim de taxare mai favorabil sau chiar sunt scutite de la plata taxelor de timbru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Iată care ar fi propunerile mele de îmbunătățire
Reformarea sistemului de colectare a taxelor, iar banii adunați din taxa de timbru ar trebui să fie canalizați direct în bugetul sistemului de justiție, pentru a contribui cu adevărat la îmbunătățirea acestuia și pentru a reduce dependența de finanțarea din alte surse. O reevaluarea nivelului taxelor de timbru, este necesară desigur o revizuire a structurii și a cuantumului taxelor, pentru a asigura o corelare justă între valoarea litigiului și costurile proceselor. O taxare echilibrată ar putea încuraja accesul la justiție pentru toți cetățenii, indiferent de nivelul lor de venituri. Introducerea unei taxe proporționale, aceasta ar permite un sistem de taxare care scade ca procent în funcție de valoarea litigiului, asemănător cu ceea ce se propune deja pentru sumele foarte mari. Un astfel de sistem ar facilita accesul cetățenilor la justiție, în special în cazurile cu valori mai mici. Campanii de informare și educare, prin aportul lor se poate îmbunătăți conștientizarea cetățenilor cu privire la drepturile și obligațiile lor în sistemul judiciar. O mai bună informare poate reduce incertitudinile legate de accesul la justiție. În opinia mea, pentru ca sistemul de justiție din România să ofere cetățenilor încrederea necesară, este esențial să abordăm costurile proceselor și să garantăm un acces mai echitabil la justiție. Prin reformarea sistemului de colectare a taxelor, reevaluarea acestora și educarea populației, putem construi o justiție care servește cu adevărat interesele tuturor cetățenilor, contribuind astfel la consolidarea statului de drept.
Postat 29 Septembrie 2024, 13:19 de Morometul
Maitre, sa nu-i uitam pe autorii raului!
O.U.G.nr. 80 din 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru publicata M.Of.nr. 392 din 29 iunie 2013. Semneaza V.V.Ponta, premier. Contrasemneaza: N.L.Dragnea, vicepremier. R.M.Cazanciuc, ministrul justitiei, R.Stroe, ministrul de interne, D.Chitoiu, ministrul finantelor....
Postat 28 Septembrie 2024, 11:15 de pinonel
Adevarul nu trebuie cãutat, ci dobândit!!!!!!!
Accesul liber la justitie este garantat de Constitutie, dar la dreptate doar daca ai bani!!!!!
Postat 27 Septembrie 2024, 18:05 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON