URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2022, 18:01

Cascada Vadu Crişului, în pericol: Turiştii nu mai au voie la baza căderii de apă, pentru că stânca ar putea să se prăbuşească

Cascada Vadu Crişului, în pericol: Turiştii nu mai au voie la baza căderii de apă, pentru că stânca ar putea să se prăbuşească sursa foto: Facebook / Vadu Crisului Aventura
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, în ultima zi din anul 2021, un perete de stâncă de lângă cascada Vadu Crişului s-a prăbuşit, prefectul Dumitru Ţiplea a convocat mai mulţi specialişti într-o comisie care a făcut o verificare în teren.

Reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, Salvamont, ISU, Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, ABA Crişuri, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii au mers în zonă şi, împreună cu reprezentanţi ai Primăriei Vadu Crişului, au evaluat situaţia. Ei au constatat că stânca înaltă de circa 9 metri şi lungă de circa 25, care s-a prăbuşit, a fost afectată de scurgerile de pe versanţi, torenţi şi de râul Crişul Repede, care a erodat malul stâng.

Eroziunile pot continua, „existând posibilitatea desprinderii unei alte porțiuni, inclusiv distrugerea cascadei și a drumului de acces spre peșteră și cabană”, după cum se arată în raportul comisiei.

Din cauza prăbuşirii care deja a avut loc, punctul de belvedere amenajat deasupra cascadei Vadu Crişului a devenit un pericol pentru turişti, iar comisia a cerut demontarea lui de îndată.

În plus, în zonă trebuie montate indicatoare care să interzică accesul la baza cascadei, atât de pe mal, cât și din apă, au mai stabilit specialiştii. Tocmai pentru că există riscul ca şi cascada să se prăbuşească, turiştii ar trebui să evite zona din imediata apropiere.

Comisia a mai cerut ABA Crişuri să facă un studiu hidrologic, iar Primăria Vadu Crişului un studiu geotehnic, o expertiză tehnică şi un studiu de specialitate, ca fază premergătoare pentru punerea în siguranță și stabilitate a zonei afectate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON