URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2014, 11:51

Casă ţărănească veche de un secol, mutată bucată cu bucată la Peştera Meziad (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu bani de la MOL România, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor a mutat o casă ţărănească veche de o sută de ani din satul Meziad la peştera cu acelaşi nume.

Casa este din lemn şi a fost cumpărată de CAPDD de la proprietari, apoi a fost desfăcută bucată cu bucată şi, precum un puzzle uriaş, a fost mutată şi reasamblată pe platoul de lângă peşteră. Pentru că era aproape o ruină, clădirii i s-au înlocuit acoperişul, uşa şi geamurile.

Potrivit CAPDD Bihor, locuinţa va fi transformată în centru de vizitare. "În vechile sale odăi vor funcţiona un magazin de suveniruri, un spaţiu de informare, unde turiştii vor putea găsi informaţii despre Pădurea Craiului, precum şi un mic spaţiu administrativ", se arată într-un comunicat al Centrului.

Noul centru îşi va putea dovedi utilitatea în luna august, când CAPDD Bihor organizează festivalul "Aventură şi cultură în Pădurea Craiului", un eveniment dedicat muntelui, în cadrul căruia turiştii vor fi invitaţi să se dea pe tiroliană sau să parcurgă un traseu via-ferrata, ce presupune traversarea unui itinerar de 200 de metri, ce are porţiuni aflate atât în peşteră, cât şi în afara acesteia, pe peretele de stâncă, într-un plan puternic înclinat şi prin pădure.

Tot atunci, se va ţine şi o şcoală de meşteşuguri, unde doritorii vor fi învăţaţi cum să facă vase ceramice, ţesături, broderii şi tablouri în tehnica picturii pe sticlă. De asemenea, programul "Aventură şi cultură în Pădurea Craiului" va fi şi gazda unui spectacol de muzică folk.

În cadrul aceluiaşi proiect finanţat de MOL România cu 22.150 de lei, CAPDD Bihor şi-a propus şi să crească gradul de informare şi conştientizare a cel puţin 500 de copii şi tineri din cele 18 de comunităţi locale de pe cuprinsul Sitului Natura 2000 Pădurea Craiului. Pentru toţi aceştia va fi realizată o broşură prin care li se va explica importanţa capitalului natural şi cultural al zonei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
tristete provinciala
batutu-ne-o dumnezeu cu oamenii astia si prostia ipocrita din ei.....Auzi..mol Romania....pai astia boanghinele nu au interes sa se pastreze ceva autentic si original sa nu putem dovedi peste inca 100 de ani ca am trecut pe acolo...Cum dracu sa spui de casa aia restaurata ca e veche de 100 de ani? Vine baterea lui dumnezeu....
Postat 21 Mai 2014, 20:52 de taran
ca$$suta piticilor
tot ce au in comun cele doua case este cuvantul "casa". o marlanie tipica pentru genul de gandire postceausista. nu tu respect pentru arhitectura sau materialele vremii, nu tu habar de tehnica de restaurare, doar dorinta de a bifa niste actiuni aducatoare de firfirei.
Postat 21 Mai 2014, 19:34 de carton
@tu
Casa veche cu termopane, polistiren si tigle noi
Postat 21 Mai 2014, 15:41 de oradean
TU
casa veche cu termopane? suntem tampiti, o natie de tampiti
Postat 21 Mai 2014, 13:25 de Eu
n ai cu cine
N ai cu cine "' niste tarani'"!!!! Papagalilor la casa de 111 ani puneti tigla noua?Tipic romanesc ....Mai urmeaza sa puneti niste pervaze de inox !!!
Postat 21 Mai 2014, 12:22 de 1
polistirenul
Ceea ce au facut ei nu e mutare de casa. Doar a refolosit o parte din grinzile unei case vechi. In rest totul e facut cu materiale noi.
Postat 21 Mai 2014, 12:05 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON