URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2019, 12:12

"Casa Maghiară": Un ONG de casă al UDMR a cumpărat Palatul Sonnenfeld din Oradea, cu bani de la guvernul ungar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia pentru Şcoală, un ONG de casă al UDMR condus de Nagy Zoltán Levente, şeful de cabinet al liderului UDMR Kelemen Hunor, a cumpărat Palatul Sonnenfeld de pe strada Moscovei din Oradea şi intenţionează să înfiinţeze aici „Casa Maghiară”, un centru cultural în care vor funcţiona, pe lângă Trupa Szigligeti, o bibliotecă, săli de curs, săli de expoziții, birouri ale asociaţiilor pedagogice și culturale.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de UDMR exclusiv presei maghiare, preţul clădirii a fost achitat în luna decembrie anul trecut, dintr-o finanţare totală de 4,082 milliarde de forinţi - adică 12,68 milioane euro - acordată de Guvernul Ungariei prin Fondul Bethleen Gabor, folosit pentru distribuirea sprijinului financiar către ONG-urile din afara granițelor Ungariei. 

Milioane pentru „spart”

Din suma totală, proiectul din Oradea beneficiază de 2,47 miliarde de forinţi (aproximativ 7,67 milioane de euro), în timp ce în Cluj, un proiect similar gândit pentru clădirea fostei asociaţii Minerva, situată la intersecţia străzilor Brassai şi Dávid Ferenc, achiziţionată de asemenea de Fundaţia pentru Şcoală, a primit o finanţare de 1,6 miliarde de forinţi (4,97 milioane de euro). 

În clădirea care acum va intra în renovare, vor funcţiona o sală de expoziţii de artă contemporană, studio, cameră de oaspeţi, arhivă, sală pentru educaţie alternativă, cafenea, birouri şi sală de conferinţe. 

În comunicatul redactat la Cluj apare şi o declaraţie a preşedintelui Fundaţiei pentru Şcoală, Nagy Zoltán Levente (foto), care e de părere că cele două proiecte vor contribui semnificativ la întreţinerea vieții culturale maghiare în Transilvania, oferind şi oportunități de dezvoltare. "Cu sprijinul guvernului ungar, deschidem centre culturale în două mari orașe transilvănene, care în trecut erau considerate fortăreţe ale culturii. Această moștenire va fi continuată, implementată și va fi lăsată generaţiilor viitoare ", se arată în declaraţia redată în comunicat. 

Clădire cu istorie

Palatul Sonnenfeld, una dintre clădirile emblematice ale Oradiei, este un complex de clădiri din beton armat şi cărămidă. Palatul are o suprafaţă construită de 5.500 metri pătraţi şi a fost proiectat de arhitectul Spiegel Frigyes, fratele Irinei Sonnenfeld, soţia proprietarului, Adolf Sonnenfeld. 

Adolf Sonnenfeld deţinea la parterul clădirii o tipografie, iar familia a locuit la primul etaj, în timp ce apartamentele de la etajele superioare au fost închiriate.

Statul comunist a naţionalizat palatul, păstrând la parter ani la rând tipografia, iar la etajul I au fost "cazate" clubul tipografilor şi Tempo, un club de dans şi fotografie.

În 2009, Gabriel Sonnenfeld, strănepotul lui Adolf Sonnenfeld şi unchiul său, Adam Friedlander, co-proprietar al clădirii, au recuperat palatul, devenit între timp aproape o ruină. Au plătit datoriile către utilităţi şi au început să repare clădirea. De asemenea, au reabilitat faţada palatului, iar din 2013 l-au scos la vânzare. 

Preţul? Secret…

BIHOREANUL a încercat să afle amănunte despre tranzacţie, durata negocierilor şi preţul de vânzare de la Gabriel Sonnenfeld, însă până la publicarea ştirii acesta nu a răspuns la mesajul care i-a fost transmis.

Pe de altă parte, potrivit atlatszo.ro, o platformă online independentă de investigaţii jurnalistice, proprietara clădirii din Cluj a fost Asociaţia Culturală Minerva. Chestionat despre preţul cu care a înstrăinat imobilul, Szabó Zoltán Tibor, preşedintele Asociaţiei Culturale Minerva, a refuzat să-l dezvăluie.

„Preţul este confidenţial. A fost o tranzacţie între două organizaţii civile fără scop lucrativ. Ce se va întâmpla cu imobilul trebuie să întrebaţi de la noul proprietar”, a spus Szabó. 

Cine învârte banii Ungariei

Fundația pentru Şcoală a fost înființată de UDMR în 1996 cu un capital inițial de 1 milion de lei. Din 2003 până în 2010, fundaţia a gestionat fondurile direcţionate în Transilvania de Guvernul Ungariei pentru susţinerea învăţământului în limba maternă. 

În timpul celui de-al doilea guvern Orbán, când relația dintre UDMR și Fidesz a „înghețat”, ONG-ul a supravieţuit din sumele încasate din chirii pentru ca, la sfârşitul anului 2016, să intre din nou în graţiile guvernului de la Budapesta, care i-a acordat 300 milioane de forinţi, adică aproape 1 milion de euro, pentru a "susține programul și obiectivele organizației". 

Preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală, Nagy Zoltán Levente, a ocupat funcţii şi în Guvernul României. În perioada 2007-2009 a fost preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cu rang de secretar de stat, iar în perioada 2010-2012, tot ca secretar de stat, a lucrat în Cabinetul vice-prim-ministrului Markó Béla.

Numele lui apare şi într-un scandal imobiliar după ce, în februarie 2016, a închiriat în numele organizaţiei un spațiu de 200 mp în centrul municipiului Cluj-Napoca, iar ulterior l-a subînchiriat unei firme în al cărei acționariat se regăsea la momentul respectiv și soţia sa, Debreczeni Hajnalka (foto), purtătorul de cuvânt al UDMR. 

Femeia a fost, la rândul ei, implicată în alte scandaluri. În 2015 s-a descoperit că încasează anual 44.000 lei de la Radio Cluj, deşi nu a fost văzută niciodată în redacţie. Debreczeni şi-a dat demisia din funcţia pe care o deţinea formal, însă a rămas şi azi în Consiliul de Administraţie al TVR, delegată din partea UDMR. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
si?
Bon,si care este problema voastra?Nu prea inteleg.Ce va deranjeaza?
Postat 17 Ianuarie 2019, 20:09 de luisharcsa
@neologisme
Ai buctat. N-ai reusit sa-i maghiarizezi numele.
Postat 16 Ianuarie 2019, 23:53 de ZIP
Scandal, scandal...
Udmr numele tau e scandal.
Postat 16 Ianuarie 2019, 23:33 de ZIP
denaturare
Irén Sonnenfeld se numea, nu Irina. (Că atunci trebuia să scrieți și Zorica Debereceni. Cu Nagy Zoltán Levente era mai greu. :) )
Postat 16 Ianuarie 2019, 16:15 de neologisme
RE: denaturare
Poate, totuşi, o chema Irina. Inclusiv strănepotul ei spune asta:
http://oradearhitectura.blogspot.com/2011/10/palatul-sonnenfeld-bun-de-tipar.html
Postat 16 Ianuarie 2019, 16:39 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON