URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2020, 08:58

Casa cu tricolor: Un bihorean și-a arborat acasă drapelul naţional al Ungariei. Primarul îl somează să-l dea jos!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un cititor al BIHOREANULUI a semnalat recent că la o gospodărie din Vadu Crişului, la numărul 524 A, pe şoseaua principală spre Şuncuiuş, este arborat la înălţime - şi încă de ceva vreme - drapelul naţional al Ungariei, cu tot cu stemă. Ba mai mult, și pe stâlpul de electricitate din faţa casei locatarul casei a pictat tricolorul, dar, din nou, nu al României, ci al Ungariei.

„Mă zgârie pe ochi”, s-a plâns reclamantul. Sensibilităţile acestuia nu sunt, însă, singura problemă, ci faptul că legea din România interzice arborarea altor drapele decât cel al ţării, cu excepția unor vizite cu caracter oficial de stat ori al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale.

Bihorel a fost curios ce crede primarul Dorel Cosma despre „atracţia” de pe raza comunei sale şi a aflat de la acesta că proprietarul casei este... român get-beget, doar că are anumite „fixuri”.

Edilul s-a şi dus vinerea trecută în vizită să-l atenţioneze, dar degeaba, căci săteanul avea uşile gospodăriei închise şi câinii liberi prin curte. Aşa că primarul s-a hotărât să-i facă o notificare pe care i-o va trimite atenţionându-l cu privire la rigorile legii şi cerându-i să dea jos şi steagul, și vopseaua de pe stâlpul Electrica.

UPDATE: A revopsit stâlpul

După publicarea articolului, primarul din Vadu Crişului a transmis BIHOREANULUI că proprietarul casei a revopsit stâlpul Electrica din faţa casei sale (foto), ştergând astfel tricolorul roș-alb-verde. În schimb, steagul Ungariei a rămas arborat pe poarta omului. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Moderator.
Fain nivelul discuțiilor, așa-i? Toate la subiect, nu? Invective câte vrei, dă-l naibii de regulament!
Postat 24 Iulie 2020, 12:08 de oradeaveche
Daciilor 1300 ?
Pana in 350 de ani la cine ai ajuns retardatule ? Cati urmasi ai in urma dobitoc prost ? Esti din scula lui Mihai Patrascu sau de la fabrica din Mioveni ?
Postat 23 Iulie 2020, 19:29 de shareware
Sunlight-1011010=234=ALCOOR=1234
tu ești extremist, eu sunt Român, urmas al Daciilor si mi-am verificat urmașii pana la 350 de ani in urma, nici picatura de ungur.
Postat 22 Iulie 2020, 17:48 de Sandu2100
Extremisti nenorociti
shareware, instigator extremist, du-te si instiga la separatisme in pusta, sa vezi ce o sa-ti zica orban. Crezi ca o sa te pupe pe frunte ? Aceleasi aberatii ca si acum mai bine de 100 de ani, cand ungurii din Transilvania au fost contra Unirii. Aceeasi aberatie s-a incercat si in Banat, ungurii care traiau in Banat au declarat nici mai mult nici mai putin decat infiintarea "Republicii Banat", lucru la care s-au opus romanii si sarbii. Totul pt "tara mama", pentru privilegiile si avantajele personale, era deviza ungurilor din vestul tarii. N-au reusit insa sa-i insele pe romani, pe sarbi, pe slovaci si pe svabi. Aceste aberatii ale ungurilor separatisti nu sunt o noutate. Nu au fost o noutate nici in anul 1918. Romanii si celelate natiunii conlocuitoare din Transilvania au mai avut de-a face cu ticalosia separatismului unguresc si la 1848, etc. Se stie cat de "cinstiti" au fost Kossuth si acolitii sai. Cum i-au inselat pe romanii, mintindu-i ca odata scapati de austrieci, toti vor avea drepturi egale in Transilvania. Ce s-a intamplat e bine cunoscut si anume ca odata scapati de austrieci, ungurii au sarit pe functiile si privilegiile detinute anterior de austrieci. Urmarea ? Inca un razboi devastator in Transilvania, provocat de ungurii instigatori, separatisti. Sandu2100, **** extremista, te simti puternic doar in haita cand te sustine cate un alt nenorocit de soiul tau cum e si oradeaveche asta. Asa ataca si se simt hienele puternice, doar in haita. Sunteti mai multi d'astia pe aici.
Postat 22 Iulie 2020, 16:49 de Sunlight
Sunlight-1011010=234=ALCOOR=1234
La comentarii esti tare, dacă vine războiul ce faci?? Ca nu te vad sa lupți pentru tara
Postat 22 Iulie 2020, 15:45 de Sandu2100
sunlight101234alcoor
În sfârșit ai redevenit tu, degeaba te victimizezi apoi, atâta poți “nenorocitule”.
Postat 22 Iulie 2020, 10:38 de oradeaveche
român get-beget cu „fixuri”
Io zic sa-l lasati pe get-ul cu fixurile lui si sa va puneti steagul Partilor Craiesti sau al Transilvaniei nu sa tot lingeti k.ru la Bucale sau Buda.....daca tot nu va intelegeti !
Postat 22 Iulie 2020, 10:09 de shareware
Extremisti nenorociti
Va deranjeaza cand vi se spune adevarul (astia de sub mine), nu-i asa Sandu2100-**** extremista. Tu esti unul din instigatorii cu alungatul din Oradea, peste Carpati. Oradeaveche parca incearca sa se abtine, parca... mathias, ba nenorocitule, mai e putin si acuzi presa ca extremistul ala instigator face mizeriile pe care le face. Va vede lumea, nenorocitilor.
Postat 22 Iulie 2020, 07:46 de Sunlight
Sandu
N-ar exista dacă n-ar exista idioți ca cel din poză. Steagu ca steagu dar stâlpu...
Postat 22 Iulie 2020, 03:25 de oradeaveche
RUSINE
„Mă zgârie pe ochi” Ce bine ca coruptia in tara asta nu.. rusine Ebihoreanul pt sustinerea sovinismului!!!!
Postat 22 Iulie 2020, 00:27 de Mathias
oradeaveche
Eu ți-am zis , dar tu nu , că Batman Batman :::))))
Postat 21 Iulie 2020, 23:46 de Sandu2100
sunlight101234alcoor
.
Postat 21 Iulie 2020, 20:24 de oradeaveche
Amenda maxima pt acesti extremisti instigatori!
Cand extremistii horthyisti, instigatori au reusit sa instige si sa adune impreuna un numar suficient de extremisti horttyisti, au savarsit crimele si ororile binecunoscute.
Postat 21 Iulie 2020, 19:22 de Sunlight
Mai incet juji
Este hardughia asta hotel sau sediu de multinationala ? Nici macar atat. Asta e treaba cu unii ca voi. Idei putine si fixe. ungaria nu e departe. Nu va opreste nimeni sa plecati si sa arborati cate steaguri unguresti vreti. Cu mazgalirea stalpilor electrici nu cred ca scapati nici de legea lui orban. Legea e lege si in Ro si in hu. PIRULE, asta aveti nevoie, dar probabil ca stiti asta
Postat 21 Iulie 2020, 18:04 de Sunlight
Amenda maxima!
Individul a mazgalit cu steagul unguresc si stalpul electric!!!!
Postat 21 Iulie 2020, 17:50 de Sunlight
Oare de ce???
Oare cât de mare Îi este nemultumirea daca a arborat stesgul Ungariei! Oare singur este nemultumit de cum trãiedte în tara lui?? Oare trebuie pedepsit ca are o parere????
Postat 21 Iulie 2020, 17:14 de iahim
Ocaua mică și ocaua mare
Are tot dreptul dacă persoana respectivă și-a intabulat terenul după harta cadastrala făcută în timpul Austroungariei. Dacă nu știați, până in ziua de astăzi statul român nu ține cont de înțelegerile făcute de bunicii noștri cu privire la hotarele terenurilor ci pune in posesie pe primul venit măsurînd după hărțile cadastrale făcute in vremea Ungariei Mari. Dacă harta de atunci, pentru marea frontiera dintre state, nu mai e valabilă, de ce mai e valabilă harta cu micile frontiere dintre terenurile cetățenilor?
Postat 21 Iulie 2020, 16:59 de FaBULA
Dacă era a Italiei te zgâria oare? Sunt aceleași culori.
Da, cu toate că acest localnic exagerează, poate fi amendat și de către Electrica lejer (nu e proprietatea lui), dar problema e că am văzut multe exemple prin țară cu steaguri ale diferitelor țări în fața hotelurilor ori firmelor multinaționale care culmea nu deranjează pe nimeni. Doar a Ungariei să nu fie, oricare altul se acceptă tacit. Următoarea idee va fi vopsirea gardului și astea sunt doar trei culori. Ce? Se poate asocia cu un drapel? Asta e un lucru subiectiv.
Postat 21 Iulie 2020, 12:04 de zsizsi
Lege
Trebuie respectată legea intocmai. Altfel sanctionata ferm incalcarea legii.
Postat 21 Iulie 2020, 09:16 de scorilo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON