URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2020, 14:19

Cărți de identitate de la 12 ani! Proiect de lege al Ministerului de Interne

Cărți de identitate de la 12 ani! Proiect de lege al Ministerului de Interne (Sursa foto: cetateanul.et)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Afacerilor Interne a lansat, marţi seară, în dezbatere publică, un proiect ce vizează implementarea cărţilor electronice de identitate din 2021, care vor arăta ca un card bancar şi vor avea un CIP. În esență, acestea vor conţine date precum un certificat digital pentru semnătura electronică, datele biometrice ale deţinătorului, adică imaginea facială şi amprentele a două degete, și se vor elibera, obligatoriu, de la 12 ani! 

Informațiile apar în Proiectul de Ordonanţă, citat de Mediafax, care arată că, opţional, noile cărți de identitate se vor putea elibera și sub această vârstă, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali. Schimbarea se va face din 2021, notează agenţia de ştiri.

"Noile acte de identitate vin cu garanţii suplimentare de Securitate şi întăresc încrederea instituţiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemnte grafice de securitate, a unor inserturi şi protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice", se mai arată în document potrivit sursei citate. 

De asemenea, românii vor putea, prin intermediul actului, să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice. Întrucât identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența la ghișeu nu va mai fi necesară, titularul putând accesa de la distanță servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice și depunerea unor declarații personale prevăzute de lege.

Cei care nu vor dori, din orice motiv, o carte electronică de identitate, vor putea solicita eliberarea unei cărți de identitate simple. În continuare, aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate și, în aceste condiții, va asigura „funcționalitatea de card de sănătate”, se arată în documentul MAI. 

Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Cartea electronică de identitate se va elibera cu valabilitate de şase ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani și cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

De ce de la 12 ani

Potrivit site-ului de știri Digi24.ro, în nota de fundamentare a proiectului, MAI arată că obţinerea cărţii de identitate la 12 ani și înainte survine în urma faptului că atunci când copilul va călători în unele state, autoritățile de acolo vor avea nevoie de amprentele copilului. Un alt motiv este cunoașterea structurii populației din ultimii ani. 

Reglementarea posibilităţii de eliberare a cărţii electronice de identitate de la naştere (prin excepţie de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 12 ani), are în vedere simplificarea procedurilor pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie în spaţiul UE.

Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului. "Posibilitatea oferită părinţilor, de a solicita eliberarea unui act de identitate pentru minorul având vârsta sub 12 ani, nu contravine drepturilor fundamentale conferite de Constituţia României și se circumscrie prevederilor Codului Civil referitoare la exercitarea autorităţii părinteşti, mai arată site-urile citate.

În prezent, singurul document de identificare al minorului sub 14 ani este certificatul de naştere (însoţit de actul de identitate al unuia dintre părinţi), realizat pe suport de hârtie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON