URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2010, 16:30

Carnaval medieval la Gyula

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Luna februarie e luna carnavalurilor. De la Rio la Venezia şi de la Aruba până la Nisa, lumea catolică profită de ultimele zile în care pot petrece după poftele inimii sau stomacului înainte de a intra în Postul Paştelui. De şapte ani, pe harta localităţilor care găzduiesc carnavaluri în această perioadă s-a înscris şi mica localitate maghiară Jula (Gyula), de lângă frontiera cu România, la numai 60 de km de Oradea.

Chiar dacă nu are tradiţiile manifestărilor similare din alte părţi ale lumii, evenimentul de aici adună, an de an, câteva mii de turişti din ţările vecine, alături de cei 30.000 de localnici fericiţi că faima cetăţii lor depăşeşte, fie şi numai pentru un weekend, graniţele judeţului Bekes.

La fel ca în fiecare an, principala atracţie a Carnavalului de la Gyula este defilarea celor peste 30 de echipe, al cărei start va fi dat sâmbătă de primăriţa Perjesi Klara. Nu vor lipsi nici oaspeţii străini, din mai multe oraşe din România, Austria şi Italia, trimiţându-şi reprezentanţi costumaţi pentru carnaval. Cete de huni, cavaleri medievali, capete încoronate sau personaje istorice vor defila prin faţa juriului carnavalului, care va decide care echipă a avut cea mai reuşită costumaţie.

În ciuda faptului că ameninţarea crizei financiare a planat şi asupra ediţiei din acest an, este clar că, odată pornit, carnavalul va şterge toate amintirile neplăcute ale celor care vor participa la petrecere. Timp de trei zile, în cetatea medievală din centrul oraşului sau în cortul imens desfăşurat sub zidurile fortăreţei, vizitatorii vor putea asista la o mulţime de demonstraţii de îndemânare ale păstrătorilor de tradiţii, fierari, armurieri, plăcintari, ori la demonstraţii de dansuri medievale. O adevărată lecţie despre cum să valorifici potenţialul istoric al unui oraş...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON