URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2023, 20:23

Care sunt riscurile ca Bihorul să fie devastat de un cutremur puternic? O specialistă din Oradea explică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Care sunt șansele ca Bihorul să fie devastat de un cutremur? Ar trebui să ne facem griji privind siguranța imobilelor în care locuim?

Sunt întrebări care, în ultimele zile, sunt pe buzele multor bihoreni, mai ales după ce luni și marți două seisme înregistrate în sudul țării s-au simțit până la Oradea. Îngrijorarea e cu atât mai mare cu cât, în urmă cu o săptămână, un cutremur puternic a zguduit Turcia și Siria, iar cel puțin 30.000 de oameni au murit.

La solicitarea BIHOREANULUI, inginerul Marcela Prada, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității din Oradea, a explicat că șansele unui seism puternic resimțit în Bihor sunt reduse. „Nu ar trebui să ne temem”, a declarat profesoara.

Diferența față de Vrancea

Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, pe 14 februarie, la ora 15.16, un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs în Oltenia, Gorj, la adâncimea de 6,2 km. La fel ca cel de luni, petrecut la ora 16.58 și cu o magnitudine de 5,2 grade, seismul din 14 februarie s-a simțit și în Bihor.

Inevitabil, activitatea seismică recentă îi îngrijorează și pe bihoreni. Specialiștii spun însă că riscurile pentru regiunea Crișanei sunt, totuși, reduse.

Cutremurele cu epicentrul aici sunt de magnitudine redusă, iar cele care se petrec în Vrancea, fiind la distanță mare, nu se resimt intens.

„În zona noastră apar cutremurele crustale, adică de suprafață, pe când în zona Vrancea asistăm la cutremure în zone subcrustale, care sunt periculoase, având o magnitudine mare și care, din cauza modului de propagare ale undelor seismice, pot provoca unde majore”, a declarat Prada, marți, pentru BIHOREANUL.

„Mult diminuat”

Cutremurele de suprafață care se pot petrece în Bihor sunt rapid atenuate, motiv pentru care și zona afectată are, de regulă, dimensiuni reduse.

„Având în vedere că sunt cutremure de suprafață, afectează în general construcțiile din zidărie. Cutremurele de mare adâncime afectează construcțiile cu structură din beton armat”, a mai explicat decanul.

România are un risc seismic ridicat, din 1802 până în prezent având loc, mai multe cutremure cu un grad seismic apropiat de valoarea 7, aproape toate în zona Vrancea.

Până în Bihor, însă, mișcările scoarței sunt atenuate. „Ceea ce se resimte în zona Crișana este mult diminuat”, a declarat Prada.

Epicentrul cutremurului de marți (sursa: Institutul Național pentru Fizica Pământului)

Cum se construiește

Doctor în inginerie civilă, profesoara a precizat și că normele de proiectare anti-seismică a clădirilor au evoluat „spectaculos” în țara noastră, tocmai pentru a le conferi cetățenilor siguranța necesară.

„După 1989 s-a făcut un salt calitativ, întrucât nu s-au mai impus economii de materiale. În plus, după anul 2000, normele s-au aliniat documentelor europene”, a explicat specialista.

În Crișana, inginerii sunt obligați să proiecteze clădiri cu așa-numită ductilitate medie (raportul dintre deformația totală și deformația limită elastic), în timp ce în Vrancea clădirile trebuie să aibă o ductilitate înaltă. Un semn în plus că riscul seismic în Bihor este mai redus...

„Mişcările seismice şi efectele asupra construcţiilor sunt fenomene extrem de complicate, încă insuficient clarificate ca mecanism de sursă, recurenţă, propagare de unde, efecte locale de amplasament, comportarea neliniară a construcţiilor etc. Ingineria seismică se bazează mai mult pe definirea unor reguli de proiectare simple, rezultate din observaţiile fenomenologice, decât pe teorii de înalt nivel ştiinţific”, a mai spus profesoara.

Fără clădiri vulnerabile

Întrebată dacă blocurile construite în comunism ar putea provoca probleme, în cazul unui cutremur mai puternic, Prada a declarat că un răspuns universal este greu de dat.

„Fiecare clădire are structura proprie și specificitatea ei, și nu contează numai dacă a fost sau nu proiectată antiseismic. În Oradea avem și clădiri care sunt mărturii de o sută de ani, din zidărie, este clar că nu putem să punem egal între acestea și ce se construiește azi, când totul trebuie să fie conform clasei de risc seismic 4”, a spus Prada.

Cele mai vulnerabile clădiri în fața unui cutremur sunt cele din clasa 1, iar profesoara a spus că, în cariera sa de până acum, n-a expertizat asemenea imobile în Bihor.

„Cele mai multe clădiri, construite în anii 80 sau înainte, le încadrăm în clasa de risc seismic 3. Clădirile construite ulterior sunt încadrate fără probleme în clasa 4”, a mai spus decanul.

Când s-a cutremurat România

Datele istorice arată că cele mai multe cutremure puternice petrecute pe teritoriul României au avut epicentrul în Vrancea.

Cel mai distructiv dintre toate a fost cutremurul din 26 octombrie 1802, care a avut între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter, a durat 2 minute și 30 de secunde și s-a simțit în toată Europa. Lipsa unor construcții înalte a făcut ca și numărul victimelor să nu fie mare: patru morți și sute de răniți.

Totodată, românii încă au amintirea cutremurului din 4 martie 1977, cu epicentrul tot în Vrancea și cu o magnitudine de 7,2 grade, în urma căruia peste 1.500 de persoane au murit.

În schimb, cutremurele cu epicentrul în Bihor sau Crișana nici nu au rămas în evidențele istoriei, fiind toate de 2 sau 3 grade.


Cutremurul din 1977 a devastat Bucureștiul (sursa foto: Digi24.ro)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ieri mulți schizoizi am auzit... :))))
A fost cutremur aici am simțit, unde frate ai simțit, suntem departe de locul unde s-a produs cutremurul ca intensitate de abia s-a simțit ceva de 1 grad pe la Cluj, dar în Oradea nu avea cum. Ori cei care văd noaptea pitici pe creier, și balauri în WC că nu aveau Domestos, dar foarte probabil să fi simțit zdruncinături în capul lor... :)))
Postat 16 Februarie 2023, 01:48 de Morometul
ARED
La blocurile ARED se vindea fierul beton nou nout la fier vechi, mai faceau baietii un banut. Se stie asta, de ce nu se verifica oficial?
Postat 15 Februarie 2023, 19:15 de Mihaita
excalibur
Am văzut și eu PC52 pe care îl îndoi la mâna, cineva zicea ca e fier de Turcia.
Postat 15 Februarie 2023, 12:20 de Sandu2100
Normative
Acu vreo 15 ani, eram si io in faza de zidarie. Dupa multe cugetari, m-am decis sa fie Porotherm 38. Ca sa fiu mai smeker, am zis sa fie nut-feder, sa fac economie la mortar. Smart boy. Iau la rind depozitele, nu avem, doar normal, cu lacas de mortar. Doar daca gasiti vreun depozit care sa va aduca din Ungaria, pe sest, ca nu are agrement in Romania. Descumpanit, vin acasa si iau la lins documentatia porotherm. Intru pe site-urile fiecarei tari, fiecare cu produsele ei. Intr-adevar, in ro era porotherm normal si porotherm S, seismic. Avea in zona lacasului de mortar o alveola suplimentara, care sa faca o incastrare suplimentara dupa intarirea mortarului. Zone seismice, cu sufixul s, romania,serbia,croatia, franta etc. Mai, ce chestie, a dracului austriacul, atent la detalii.La 50km, in ungaria e buna, la noi,nu. Alternativa era caramida poroton, biharea, facuta de italieni, fabrica pe care o cumpara dedeman. Preferata zidarilor, mortar doar pe orizontala, pe verticala, pas, speedy gonzales. Ma rog, mai nou, proiectarea cladirilor, mai ales cele de importanta mare, se face in cadre. Adica se ridica structura de rezistenta, stilpi, grinzi,plansee, dupa care zidaria poate fi orice, bca,caramida,voioaga :) . Bun,sa ne intoarcem de la planseta in viata reala. O cladire are nevoie de FIER. Fierul in constructii se prezinta in 2 variante de baza OL37 (otel laminat) si PC52 (prelucrat la cald). PC-ul e mai "tare" cu 50% decit cel neted. E striat, pentru un spor de aderenta. Pe vremea aia , am reusit sa aduc fier de la cimpia turzii. Tare, striatiile ca la carte. Chapeau! Am luat ceva si de pe plan local: surpriza. PC52, striatiile abia vizibile, vizibil mai slab, ca il indoiam la mina. Alarm! Ce se-ntimpla, doctore. Neoficial, cica firul vechi din romania ajungea in turcia, care alimenteaza zgirie-norii din dubai si arabi. Turcia? Nasol. Cam astea sunt 2 ponturi in care am dat eu personal cu nasul. Or mai fi si altele... Romania are totusi normativele de proiectare destul de OK, stilpisori la intersectii, grinzi, fier la greu. Ce se intimpla in viata reala, mai vorbim... sau vom vedea
Postat 15 Februarie 2023, 10:39 de excalibur
Cutremurul e ca la meteo, adică timpul probabil
Nu poti sa știi, nu pot sa te ferești, nu poti sa construiești rezistent încă. Chile e țara cea mai lovita de cutremure dar au dat dovada de înțelegere. Acolo blocurile nu se dărâmă, efectiv se rup în 2 sau în trei. Într-adevăr e o tara săracă, dar au dat dovada de știință.
Postat 15 Februarie 2023, 00:11 de Sandu2100
Morometul, Ilie sau care ? Sper ca nu Bâlosu
Asa ca propagandă, ai uitat sa ne spui de cutremurul din 1523 :::::))))
Postat 14 Februarie 2023, 23:58 de Sandu2100
Bună prieteni, așteptăm ca în Crișana să fie ceva dar...
Ia cei care vă tot loviți așa ca la fotbal, verificați câte cutremure au fost în Crișana de 2000 de ani încoace. De vociferat știm suntem ași, dar de citit studiat mai puțin. Iată ce ne spun statisticile ale unui cutremur din 1523 și mai acum unul care sa răsuflat. Eu zic că totul este o propagandă, Guvernul merge mână în mână cu societățile de asigurare, iar va da o ordonanță care va deveni și o lege organică, prin care toți românii să plătească o poliță de asigurare în valoare minimă anuală de... Ce prostie, eu azi eram sus la etajul 9 și culmea nimic nu sa plimbat prin casă, nici tablourile nu s-au mișcat nici imaginile nu s-au strâmbat. După care o doamnă de la etajul 8 a venit sus la respectiva doamnă întrebând ați simțit, femeia mirată a întrebat ce? Cutremurul, femeia a relatat că nimic nu a sesizat, mai ales că are și pisici, iar animalele simt primele asemenea evenimente, ei eu cred că totul e o manipulare, unii au simțit iar majoritatea nu, cum se face? Cutremurul caută apartamente sau cum??? Dar iată aici o statistică a cutremurelor în România. https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_cutremure_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia Vedeți sunt postări de Institut. În rest nu avem de ce ne îngrijora, dacă se vorbea de inundații, atunci eram de acord, dar de cutremur, nu.
Postat 14 Februarie 2023, 23:37 de Morometul
exprimari plastice
„Nu ar trebui să ne temem” De ce nu? este in firea omului si trebuie sa ne temem, sa ne punem semne de intrebare, sa ne luam masurile de precautie, sa analizam, sa calculam si sa gandim ca de aceea avem cap. Cat despre ideea ca la noi nu se poate intampla... NU SUNT de acord. Deoarece, la intrebarea daca o cladire va rezista, raspunsul este DA, DAAAAAR daca normele de proiectare sunt depasite de actiuni mai mari decat cele prevazute, NU se poate garanta rezistenta. Si sa mai detaliem putin. Evaluarile de clasa au si ele metodologii de nivel, cea mai buna e cea de nivel 3 care muta cladiri de la clasa de risc seismic 3 la clasa de risc seismic 1. Oricum dupa aceste evenimente ag-ul se va modifica precum si harta seismica. Scuzati ma asteptam la ceva mai mult de la acest articol......si nu numai. Dezamagitor. Normele nu evolueaza "spectaculos" ci sunt continuu adaptate la realitatile si cercetarile in domeniu.
Postat 14 Februarie 2023, 21:10 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON