URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De câte ori se apropie campania electorală, cei 200.000 de arhitecţi orădeni se reactivează, şi aşa aflăm pentru a nu ştiu câta oară că spânzurătorile montate acum patru ani în centru sunt hidoase, cutia de conserve din staţia de tramvai e horror, iar cârciuma nou deschisă nu se simte mai bine nici ea. Trăim în epoca "mai bine să nu se facă nimic decât să se facă prost". Dacă nu se face prost, se face cu întârziere. Iar dacă se face bine şi la timp, banii puteau fi folosiţi în cu totul altă parte. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
10 Decembrie 2019, 12:11

Capul lui Stănel vrem! Bolojan tărăgănează suspendarea mandatului lui Necula, iar juriștii Termoficare se pregătesc să-l apere

Capul lui Stănel vrem! Bolojan tărăgănează suspendarea mandatului lui Necula, iar juriștii Termoficare se pregătesc să-l apere CORUPTUL LUI BOLO. După ce în urmă cu şase ani l-a adus personal pe Stănel Necula tocmai de la Brăila, primarul Ilie Bolojan ezită să-i ceară demiterea, chiar şi după condamnarea acestuia. Edilul pare să fi uitat că în decembrie 2017, la trimiterea în judecată a lui Necula, promisese că "în condiţiile în care la finalul procesului se va da o sentinţă care impune anumite restricţii, vom acţiona în consecinţă"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Corupţii noştri sunt mai buni decât corupţii lor! La două săptămâni după condamnarea la închisoare cu suspendare, directorul societăţii Termoficare Oradea, Stănel Necula, este în continuare pe funcţie.

Susţinător declarat al liniei dure privind eliminarea corupţilor din funcţiile publice, primarul Ilie Bolojan se arată mult mai înţelegător când vine vorba de oamenii săi. "Am luat o decizie. O voi anunţa într-un timp rezonabil", a declarat, sec, edilul. Asta, după ce promisese că va lua atitudine până la sfârşitul săptămânii trecute...

O condamnare definitivă

Criza a izbucnit în urmă cu două săptămâni. Pe 26 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât menţinerea ca definitivă a sentinţei pronunţate în iunie de Tribunalul din Capitală. Directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, judecătorii găsindu-l vinovat de "tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei".

Ca pedeapsă complementară, instanţa i-a interzis condamnatului mai multe drepturi, între care cel de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a exercita profesia de care s-a folosit la săvârşirea infracţiunii, precum şi de a fi administrator sau asociat al unei societăţi comerciale pentru o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei.

Chiar dacă directorul a scăpat de închisoare, instanţa a dispus că Necula va sta timp de 4 ani sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor şi va presta 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Şcoala Generală Lucreţia Suciu sau la Primăria Sântandrei.

Penalul celor "fără penali"

Sentinţa a dat apă la moară contestatarilor, Coaliţia Rogerius cerând  imediat demiterea directorului. "Conducerea Primăriei ar trebui măcar să mimeze că respectă legea şi orădenii! Cum rămâne cu #FărăPenali în cazul nelegiuitorilor?!", au protestat reprezentanţii asociaţiei pe reţelele de socializare.

Coaliţia Rogerius îşi ia revanşa după înfrângerea din octombrie 2015, când a cerut demiterea lui Necula după ce o parte din oraş rămăsese fără încălzire din cauza întârzierii lucrărilor la reţelele de termoficare. "Necula trebuia să plece încă de atunci! Totuşi, văd că primarul Ilie Bolojan îl ţine în braţe şi acum, după ce a fost condamnat pentru corupţie", acuză Ioan Horvath, membru al Coaliţiei.

liderul consilierilor PSD, Liviu Sabău PopaCondamnarea directorului a ridicat mingea la fileu şi opoziţiei din Consiliul Local. "Îmi pare total deplasat ca un partid care cere «Fără penali în funcţii publice», cu un preşedinte de filială cu discurs anti-corupţie, să ţină pe funcţie o persoană condamnată pentru corupţie", zice liderul consilierilor PSD, Liviu Sabău Popa (foto), care aşteaptă intervenţia lui Bolojan. "Vom vedea ce poziţie va avea primarul săptămâna aceasta. Lucrurile nu pot rămâne aşa", spune Sabău Popa.

Director, nu administrator

În vreme ce contestatarii lui Necula aşteaptă de la Bolojan înlocuirea directorului, juriştii Termoficare caută, dimpotrivă, argumente pentru securizarea poziţiei acestuia.

BIHOREANUL a aflat că, în corespondenţa cu juriştii Primăriei, aceştia susţin că, de vreme ce sentinţa îi interzice lui Necula dreptul de a ocupa funcţii publice, de a exercita exerciţiul autorităţii de stat ori de a fi administrator sau asociat într-o societate comercială, dar nu şi funcţia de director în mod explicit, Necula îşi poate continua mandatul. Un argument în plus ar fi acela că Necula nu face parte din Consiliul de Administraţie al Termoficare, deci nu administrează firma, ca să trebuiască înlăturat în baza sentinţei.

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaCu primarul Ilie Bolojan plecat săptămâna trecută în excursie la Bruxelles, împreună cu 50 de liberali, pentru a sărbători victoria PNL în alegerile prezidenţiale, şi sub ameninţarea de a provoca un vid de putere la conducerea Termoficare chiar la intrarea în iarnă, Consiliul de Administraţie al societăţii evită să tranşeze soarta directorului. "Nu există un termen în care Consiliul de Administraţie trebuie să ia act de sentinţa judecătorească, mai ales că aceasta nu ne-a parvenit oficial", argumentează preşedintele CA, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Alternative

Contractul de mandat al lui Necula prevede că poate fi desfăcut după punerea sub interdicţie judecătorească a directorului, în cazul în care acesta renunţă la post ori dacă este revocat de către Consiliul de Administraţie ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate sau la solicitarea Adunării Generale a Asociaţilor, care nici măcar nu trebuie să se justifice.

Dacă în primele două cazuri contractul se rupe de îndată, în ultimele două situaţii Necula beneficiază de un preaviz de 45 de zile lucrătoare, timp în care îşi primeşte în continuare salariul de circa 1.600 euro pe lună, asigurând tranziţia către următorul director.

Decizii amânate

Contactat de BIHOREANUL, Stănel Necula nu pare dispus să demisioneze. "Nu am luat nicio decizie. Voi avea o discuţie cu domnul primar în weekend. Un punct de vedere corect, al meu sau al dumnealui, vom avea la începutul săptămânii", spunea el vinerea trecută.

Aflat pe drumul de întoarcere spre casă, primarul Ilie Bolojan a evitat, la rândul său, să aibă o poziţie tranşantă, în ciuda insistenţelor BIHOREANULUI. Edilul a refuzat să comenteze apărarea formulată de juriştii Termoficare, lipsa de reacţie a Consiliului de Administraţie şi acuzaţiile opoziţiei, deşi iniţial promisese că se va pronunţa înainte de sfârşitul săptămânii. "Am luat o decizie. O voi anunţa într-un timp rezonabil", a fost tot ce a declarat Bolojan.

Ezitările sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât liberalul a propovăduit ani de zile teza necesităţii curăţirii societăţii româneşti de corupţi. Acum, are de ales: fie renunţă la omul său condamnat pentru corupţie, fie la discursul anticorupţie. Iar ezitarea de care dă dovadă e un semn cât se poate de prost...


ACUZE RECIPROCE
USR contra Termoficare

USR Bihor a cerut, marţea trecută, încetarea "de îndată" a mandatului directorului Stănel Necula, pe care l-a acuzat, la pachet cu conducerea Primăriei, şi de lipsă de transparenţă în procesul de tranzacţionare a certificatelor verzi din anii 2018 şi 2019 către CET-urile din Timişoara şi Motru, oraşe cu edili PNL, colegi de partid cu primarul Ilie Bolojan.

În replică, reprezentanţii Termoficare au emis, sâmbătă, un comunicat prin care au arătat că intermediarul TDR Energy a fost selectat în urma unei proceduri transparente, iar tranzacţiile cu certificate au fost făcute la cererea celor două CET-uri şi în beneficiul societăţii orădene. Comunicatul n-a făcut nicio referire la cererea de suspendare a directorului Necula, dar a cerut USR să îşi retragă public acuzaţiile, sub ameninţarea unui proces.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Utilizarea juriștilor societății în interes personal este faptă penală !?!
Cazul Necula nu are legătură cu Oradea și societatea cu capital public local integral Termoficare SA !?! La pușcărie cu toți cei care înclacă legea și sentința, bătându-și joc astfel de orădeni !?! ... "e-liberare" scrie pe sigla ta, PNL-ule !??
Postat 11 Decembrie 2019, 08:59 de CrisDumi
psd = bolojan?!?
Citat din Ferma Animalelor : "Fiinţele de afară priviră de la porc la om şi de la om la porc şi din nou de la porc la om: deja era imposibil să mai spui care era care." (Ti-ar prinde bine o astfel de lectura, sandule)
Postat 10 Decembrie 2019, 20:45 de oradeanbihor
România normală versus Oradea normală
Președintele nostru poate să retragă decorațiile tuturor condamnaților penali, dar primarul nostru nu poate să-i retragă funcția unui singur condamnat penal.
Postat 10 Decembrie 2019, 19:44 de FaBULA
Pentru ca putem...
Buna observatie... ili3,scurt si la obiect,cu trimitere la curtea de conturi,saraca,ca organ strict consultativ.Stanel,din decenta,daca ar fi absolvit ceva curs seral de bune maniere,isi dadea demisia a-2a zi.Faptul ca decizia o ia insusi Profetul,denota ca e doar un obedient,un avatar al Ilustrului.Deci nu facultatea de termotehnica il face de neinlocuit, ci pozitia de drepti.Pe de alta parte,Mesia il putea demite natural si totusi sa-l pastreze in schema termoficare, in background,ca inginer,consultant,sau ce insusiri speciale o mai avea.Cel mai grav din povestea asta este atitudinea pe care o are fata de lege conducatorul urbei,atitudine pe care o are in TOATE procesele pe care PMO le-a pierdut sau sunt suspendate prin decizii judecatoresti.Locul 1 pe tara la numar de procese,dublu cit Bucurestiul.Urmatorul act ,indispensabil,in edificarea unei romanii normale va fi "Justitia Mea".Pentru care,desigur,pregatim "juristii nostri".Totul pentru front,totul pentru victorie
Postat 10 Decembrie 2019, 17:52 de excalibur
E clar!
Un escroc e aparat de altii de teapa lui. P.S. De cand platesc oradenii juristi sa il apere pe un infractor intr o speta care il priveste strict personal?!
Postat 10 Decembrie 2019, 13:07 de ili3
...
Tare aș fi vrut să demonstreze ferocitatea avută față de proprietarii de garaje, case expropriate și față de dubioșii ăștia girați de el, Foncea, Necula sau Popa de la patrimoniu. Pe ultimu îl ține deși știe tot orașu ce măgării o făcut la Lords, Columbus sau cum i-o dat Salad Boxu cadou la fosta nevastă sau ajutat pe Gramar Sas să ia Bridge-ul sau pe văru-su să ia Black Eagle-ul, complicat că doar îi nepotu lu tătuca Cornel. Oricum la ce procent de încredere are nu cred că l-ar afecta prea tare doar ar da dovada că nu-i ca ceilalți pe care i-o distrus propaganda frenetică.
Postat 10 Decembrie 2019, 12:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0976 RON
  • 1 EUR = 4.8341 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON