URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2021, 09:00

Când vom avea o clădire reprezentativă făcută în zilele noastre?

Când vom avea o clădire reprezentativă făcută în zilele noastre? foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ziarist din Bucureşti spunea că dacă ar fi în locul Primăriei ar rupe bilete pentru cei care vizitează Oradea, referindu-se la minunăţia de palate. Eu zic să nu le dăm idei celor din Primărie, dar nu e mai puţin adevărat că am ajuns ca italienii, să ne lăudăm cu ce ne-au lăsat înaintaşii.

Nu-i puţin că le-am salvat de la pierire, că le-am bibilit şi iluminat arhitectural, dar de mulţi ani nu ştiu să fi făcut o clădire, un parc, o înjghebare în faţa căreia să ne putem minuna. Şi totuşi, tentative în acest sens au existat, dar ori n-am avut noroc, ori ne-au lipsit banii, ori edilii n-au avut curaj.

În zona Parcului Salca, până la Lotus, Alexandru Mudura senior, un adevărat "local patriot", imaginase complexul Oasis, o investiţie de un miliard de dolari, compusă din hoteluri de lux, cu spa-uri şi cu centre de înfrumuseţare de talie mondială. La acea vreme prospătul primar Ilie Bolojan n-a crezut în proiect, aşa că ideea s-a stins. Mai apoi, acelaşi primar şi-ar fi dorit ca Dealul Ciuperca să copieze aranjamentul floral de pe muntele Carmel din Haifa, iar în proximitatea aceluiaşi Lotus să facă cea mai mare grădină de trandafiri.

Viaţa, criza economică şi dispariţia unor promotori au făcut ca proiectele să nu se materializeze. La Ciuperca puteam face ceva care să-i lase cu gura căscată pe turişti şi băştinaşi deopotrivă. Din păcate, păguboasa politică de a găsi proiectanţi cât mai ieftini au făcut ca dealul să arate rezonabil, dar în nici un caz foarte spectaculos.

La începutul anilor 90 parcarea din Piaţa Independenţei a fost vânată pentru o hiperclădire din stică, dar Primăria nu a marşat la proiect. În schimb, edilii de acum s-au deşteptat puţin şi au lansat un concurs pentru mobilarea spaţiului de deasupra noii parcări subterane. Orădenii au ales un proiect care rezolvă frumos zona dinspre strada Independenţei, iar cel de pe locul doi e mai spectaculos pe partea dinspre Criş. Din nou, însă, n-am avut noroc de o decizie fermă a edililor, care să-i fi obligat pe cei doi arhitecţi să-şi combine ideile.

Acum se lansează concursul pentru noul centru cultural multifuncţional din zona Muzeului Ţării Crişurilor. Este evident că proiectele deosebite costă bani, dar poate a venit momentul să arătăm că şi această generaţie poate îmbogăţi oraşul cu clădiri emblematice, cum au făcut-o marile familii evreieşti la la începutul secolului XX.

Paris înseamnă mai ales Turnul Eiffel, Sidney vestita Operă, zici Barcelona, zici catedrala Sagrada Familia, iar Bilbao e asociat muzeului Guggenheim. Păstrând proporţiile, am merita şi noi o clădire sau un parc care să dăinuie în memoria orădenilor, dar asta nu se poate face pe bani mărunţi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Aferim!
Articol construit pe o tema solida si echilibrat editat.
Postat 13 Noiembrie 2021, 15:58 de marginan
Cladirile
Poate ca nu ma încadrez în subiect dar totuși nu știu de ce dvs. nu considerați reprezentative pt orașul din zilele noastre clădirile UO.
Postat 13 Noiembrie 2021, 15:53 de User anonimizat
Excelent articol
Nici nu pomenesste de sala polivalenta a CNI de la capitala, care precum centrele culturale la sate pe vremea lui Ceasca, erau un singur proiect in sute de locatii, si care se va construi si la Constanta si Braila si alte 3-4 locatii pe acelasi proiect. Dar stadionul in schimb are un proiect mult mai calitativ! Si acest centru multifunctional langa Universitate si Muzeul Tarii Crisurilor trebuie sa fie un proiect de calitate, emblematic, reprezentativ contemporan. Imi place sublinierea: ptr cladirea primariei a fost facut concurs de proiecte, dar castigatorul locului 1 i s-a cerut sa imbine si parti emblematice minoritare din locurile 2 si 3. Ideea asta e buna si se mai poate incerca a aplica si la alte concursuri de proiecte!
Postat 13 Noiembrie 2021, 15:46 de unu
Cultura Libertatii
Si acum sunt legi aplicabile inca din perioada interbelica, dar pe cine intereseaza. Cand sa adus in discutie inaltimea caselor, toata lumea a comentat aiurea, cand Bolojan a propus supra impozitarea caselor care nu au inaltimea , inclusiv comunistii au respectat inaltimea si standardul. Dar dupa '90 Romanul meu liber si revolutionar a decis sa-l doara-n basca, el e liber face ce vrea " nu ii spui tu lui ce sa faca " . In Anglia sunt agreate 5 modele de case, la noi fiecare construieste dupa placul lui. Sper ca Bolojan si Birta sa impuna reglementari in acest domeniu, ca de la Ordinul Arhitectilo nu ma astept. Bineinteles Romanul meu liber o sa spuna DICTATORUL, cred ca pt nivelulbde inteligenta al Romanului, dictatorul e modelul adaptabil.
Postat 13 Noiembrie 2021, 13:58 de Sandu2100
Greu la deal cu boii mici
Toate construcțiile noi sunt reprezentative pentru noi, atât pentru "băștinași" cât și pentru "vinituri". Îmbogățiții construiesc supradimensionat și de neam-prost, pârliții așteaptă ajutoare sociale, iar construcții-monument făcute pe gustul unui funcționar crescut cu răpirea din serai pe peretele locuinței părintești și girate de către specialiști care oftează în fața unui proiect pentru că nu-l înțeleg avem deja și astea ne definesc. Arhitectura, la fel ca și exprimarea noastră liberă oglindește gândirea individului și a colectivului. Nu putem avea artă ca-n Grecia antică dacă noi suntem daci liberi. Avem exact arhitectura și arta dacilor liberi!
Postat 13 Noiembrie 2021, 11:28 de decalog
Inainte de asta insa...
....mai e de lucru la calitatea vietii in orasul asta. Deocamdata mare parte dintre noi locuim in blocuri vechi care arata jalnic, nu au izolatie termica, apa de la robinet este cum este, gaze avem doar din butelii, etc. Apoi avem o gramada de strazi, inclusiv bulevarde mari, pe care iti rupi masina si alte, si alte lucruri care ne fac viata de zi cu zi mai putin placuta. Asa ca, pana la construirea de noi cladiri emblematice, zic eu ca mai e mult de munca. Asta daca vrem sa mai avem si "bastinasi" in orasul asta, nu doar turisti.
Postat 13 Noiembrie 2021, 09:45 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON