URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2023, 15:34

Când ar putea fi dezvelită statuia Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea 

Când ar putea fi dezvelită statuia Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea  macheta statuii Regelui Ladislau
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deși amplasarea ei în Cetatea Oradea a fost programată inițial pentru anul 2022, statuia Sfântului Ladislau, realizată la comanda Episcopiei Romano-Catolice, va fi inaugurată în fortăreața orădeană abia în vara acestui an. 

Directoarea Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupșea, a anunțat marți că, printr-o procedură simplificată, se achiziționează lucrările de realizare a soclului statuii, procedura aflându-se în etapă finală.  

„În acest moment este în finalizare de procedură simplificată. Contractul cu executantul lucrărilor, Constructorul Sălard, va începe în luna martie a acestui an. Astfel, lucrările se preconizează să fie finalizate până în vară, moment în care atât Primăria Oradea, cât și Episcopia Romano-Catolică vor aduce la cunoștința dumneavoastră toate detaliile privind organizarea evenimentului dedicat amplasării acestei statui”, a spus Angela Lupșea într-o conferință de presă în care a prezentat bilanțul Fundației pe anul 2022.

Așadar, dezvelirea statuii ar putea avea loc la începutul verii. 

Pe portalul cu achizițiile publice e-licitatie.ro se arată că valoarea pusă în joc pentru realizarea soclului privind amplasarea statuii ecvestre a Sfântului Ladislau este de 305.000 de lei. Tot în sistemul de achiziții se poate observa că o primă procedură de atribuire a lucrărilor privind realizarea soclului a fost lansată în luna iulie a anului 2022, însă a fost ulterior anulată. Noua procedură a fost lansată la finalul lunii octombrie.

Așa cum BIHOREANUL a informat la acea vreme, episcopul romano-catolic Böcskei László și primarul Oradiei, Florin Birta, au anunțat în februarie 2022 că regele Ladislau se va întoarce în Cetatea orădeană. 

Realizată la comanda eparhiei, după un model creat de artistul Deák Árpád, statuia ecvestră are o înălţime de 5,3 metri şi a fost turnată în bronz. Statuia Sfântului Ladislau urmează să fie montată în partea vestică a curţii exterioare a Palatului Princiar (în partea stângă după intrarea prin poarta principală). Înfăţişat în postură de rege-sfânt, Ladislau I apare pe un cal, pe cap poartă o coroană, iar în mâna dreaptă ţine o bardă.

Episcopia romano-catolică de Oradea a strâns fondurile necesare realizării statuii, circa 260.000 euro, inclusiv prin donaţii de la persoane fizice, dar şi "cu susţinerea Fundaţiei Bethlen Gábor (n.r. din Ungaria), respectiv a Asociaţiei Varadinum şi a parohiilor noastre". Aceasta a fost turnată în bronz în atelierul Artcast din Zimandu Nou (județul Arad), unde a fost realizată şi statuia Regelui Ferdinand I, amplasată în Piaţa Unirii.

Sfântul Ladislau şi-a petrecut jumătate din viaţa sa (n-a împlinit 50 de ani) în reşedinţa sa din cetatea Bihariei. Nu departe de Crişul Repede, pe locul actualei cetăţi a Oradiei, Ladislau I a ctitorit prima catedrală în stil romanic de pe teritoriul oraşului de azi. Se pare că acest lucru s-a întâmplat în 1092. Pe vremea aceea, zona era una mlăştinoasă şi nelocuită. În timp, şi datorită sanctificării Regelui Ladislau I, cetatea din Oradea, extinsă de următorii episcopi, a devenit loc de pelerinaj şi un important loc cultural în această parte a Europei.

Pe de altă parte, potrivit Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, statuia lui Mihai Viteazul, aflată momentan în conservare, va fi amplasată în piațeta care îi va purta numele (actuala Piațetă Emanuil Gojdu) în anul 2024. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON