URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2020, 17:12

Calităţile apei geotermale. Primăria Oradea vrea un centru de cercetare de 2 milioane euro la Hotelul Tineretului

Calităţile apei geotermale. Primăria Oradea vrea un centru de cercetare de 2 milioane euro la Hotelul Tineretului (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, participarea municipiului ca membru fondator al asociaţiei "ClusTherm Transilvania", care urmează să fie formată din administraţii locale, firme şi organizaţii neguvernamentale din vestul ţării.

La concurenţă cu Clujul

Municipalitatea concurează cu cea din Cluj pentru atragerea sediului viitoarei asociaţii la Oradea. "Suntem pentru acest proiect, dar cerem ca sediul asociaţiei să fie la Oradea. Ţinând cont că în material apare sediul la Cluj, venim şi noi cu această propunere", a declarat liderul grupului UDMR, din Consiliul Local, Kirei Melinda.

Viceprimarul Mircea Mălan explicat că administraţia locală a făcut deja demersuri în acest sens. "Se vorbeşte despre ideea constituirii acestui cluster de câteva luni. Lucrurile păreau să meargă într-o direcţie, iar Clujul urma să atragă sediul şi să gestioneze lucrurile de acolo. Am pus atunci întrebarea firească: unde sunt zăcămintele de geotermalism ale Clujului şi care sunt raţionamentele ca acest cluster, pe lângă cel de IT şi altele, să fie tot la Cluj?", a spus viceprimarul.

Oradea are experienţă!

Mălan a afirmat că în momentul de faţă majoritatea membrilor fondatori sunt de acord ca sediul asociaţiei să fie la Oradea, având în vedere experienţa oraşului în domeniul valorificării resursei geotermale.

"Avem câteva proiecte cu succes în valorificarea apei geotermale: sonda realizată pe fonduri norvegiene în zona Ceyrat pentru reinjectarea apei geotermale, acum este în licitaţie proiectul în valoare de 20 milioane euro privind încălzirea cu apă geotermală a cartierului Nufărul I. Avem alt proiect de 2,7 milioane euro în parteneriat cu Universitatea Oradea pentru a mări capacitatea de extracţie a sondei de acolo, astfel încât toate corpurile universităţii şi cele care se vor construi să beneficieze de apă geotermală, iar cartierul Ceyrat şi viitoarea sală polivalentă să se poată încălzi cu energie din apa geotermală", a enumerat Mălan.

Proiect de 2 milioane euro

Potrivit viceprimarului, primul proiect al asociaţiei ClusTherm Transilvania ar urma să fie dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oradea şi ar viza înfiinţarea unui centru de cercetare a proprietăţilor apei geotermale.

"Proiectul vizează amenajarea de laboratoare de cercetare şi analiză a calităţilor apei geotermale. Acestea ar urma să se instaleze în fostul Hotel al Tineretului din zona Cazaban. O suprafaţă de 200 metri pătraţi, din cea de 1.600 metri pătraţi cât are hotelul, va fi reabilitată cu bani europeni. Proiectul, în valoare de 2 milioane euro, ar urma să fie finanţat din fonduri nerambursabile", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan a spus că amplasamentul a fost ales pentru a fi cât mai aproape de sonda de extracţie a apei geotermale din ştrandul Ioşia. Rezultatele cercetărilor ar putea argumenta investiţia într-un nou aquapark sau a unei baze de tratament în această zonă.

Proiectele viitoarei asociaţii vor fi dezbătute pe 29 ianuarie, la Oradea în cadrul şedinţei de constituire a clusterului.

Firme, administraţii, ONG-uri...

Asociaţia "ClusTherm Transilvania" va fi înfiinţată pentru a încuraja cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în domeniului valorificării resursei geotermale.

În prezent, printre membrii fondatori ai asociaţiei se numără agenţi economici precum Turism Felix, Aqua President, Farmec Cluj, Salina Turda, Puturoasa SPA Center, unităţi de învăţământ precum universităţile Oradea şi Babeş Bolyai, instituţii publice precum primăriile din Oradea, Carei, Turda, Salonta sau Sânmartin şi asocieri precum Grupul de Acţiune Locală Ţinutul Haiducilor respectiv Zona Metropolitană Oradea.

Asociaţia ar mai putea primi membri până la şedinţa de constituire stabilită pentru sfârşitul acestei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Numai proștii se asociază cu neica-nimeni !?!
Ce asociație, măi "neterminaților" de la primărie ?!? Cum naiba să faci o asociație, tu care ești pe domeniu de peste 80 de ani, vu cineva care habar n-are, practic vorbind, de un domeniu ca acesta ?!? "Cluster" înseamnă poziționarea în același spațiu, bine determinat, a "industriilor" complementare dintr-un sector de activitate ... și atât !?! Ce să aducă Clujul într-un asemenea "sistem" ... termostatele fabricate într-un parc industrial de la Florești, în completarea sondelor de apă geotermală din Oradea !?! Păi, dacă-i vorba de așa ceva ... mai bine s-ar asocia Oradea cu orașul danez în care există uzinele Danfoss, demonstrând astfel că un prost care se atașează de un deștept are mari șanse să se "trezească" la timp !?! Terminați cu proiectele clujene pentru orădeni, că păcăleala asta de aproape trei decenii trebuie să înceteze ... Oradea are potențial incomparabil mai mare decât Cluj, dar "neterminații" din primărie nu văd nimic după colțul clădirii și se uită doar la tupeul clujean !?!
Postat 15 Ianuarie 2020, 13:12 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON