URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2019, 12:48

Calitatea aerului după incendiul din Nojorid, imposibil de măsurat. A fost al doilea foc izbucnit la această firmă de colectare deşeuri în doar câteva luni!

Calitatea aerului după incendiul din Nojorid, imposibil de măsurat. A fost al doilea foc izbucnit la această firmă de colectare deşeuri în doar câteva luni! sursa foto: Facebook / Marius Onita
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor fac un control la depozitul de deşeuri din Nojorid care, luni după-amiază, a fost scena unui incendiu uriaş.

Potrivit Monicăi Crişan, purtător de cuvânt al instituţiei, verificările au demarat luni şi continuă şi marţi. "La finalul controlului, colegii mei vor stabili măsurile care se impun", a declarat Crişan pentru BIHOREANUL.

În momentul de faţă, este cert că firma cu pricina, Superbon, deţine autorizaţia de mediu necesară pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor reciclabile pe teritoriul judeţului Bihor. Mai rămâne de văzut dacă muncitorii au şi respectat condiţiile prevăzute în acest act de reglementare. Dacă vor constata că acest lucru nu s-a întâmplat, comisarii de mediu vor stabili şi amenzile necesare.

Poluare fără urme

Aşa cum BIHOREANUL a scris, incendiul de la depozitul Superbon din Nojorid s-a întins pe o suprafaţă de circa 1.200 mp. "Din informaţiile declarate de reprezentantul societăţii comerciale, cantitatea de deşeuri afectată este de circa 60 de tone", a precizat Crişan. Au ars exclusiv deşeuri din lemn şi plastic, ceea ce explică şi fumul negru şi dens degajat în atmosferă.

Totuşi, nimeni nu poate spune cât de nocivă a fost această poluare pentru bihoreni. Nici Garda de Mediu, nici Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor nu deţin aparatele necesare pentru măsurarea calităţii aerului.

APM Bihor are doar nişte staţii fixe în oraş, care îndeplinesc această misiune, însă care sunt prea departe de locul poluării. În plus, pentru că incediul s-a produs într-o zi senină, fumul s-a împrăştiat uşor în atmosferă.

La indigo

Acesta nu a fost primul incendiu izbucnit la firma Superbon. În luna martie, un depozit similar al acestei societăţi de pe Calea Borşului din Oradea a fost cuprins de flăcări, care s-au răspândit cu uşurinţă, degajând în atmosferă un fum gros.

Coincidenţa face că şi acel incendiu a izbucnit tot într-o zi de luni, în jurul orei 17.30, şi a mistuit circa 20 de tone de plastic.

Atunci, ISU Crişana a tras concluzia că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din pricina fumatului în locuri nepermise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON