URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
28 Iunie 2017, 19:10

Căldură mare! Patru adăposturi anti-caniculă funcţionează începând de miercuri în punctele aglomerate din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vă simţiţi rău de la căldură, nu ezitaţi să cereţi ajutor! Primăria Oradea a pus miercuri în funcţiune patru adăposturi anti-caniculă în zonele aglomerate din oraş precum strada Republicii, lângă statuia Aurel Lazăr, precum şi în zonele pieţelor Cetate, Decebal şi Ioşia.

"Adăposturile sunt deservite de personal medical, în baza unui parteneriat încheiat cu Administraţia Socială Comunitară Oradea şi Spitalul Judeţean pentru a acorda ajutor cetăţenilor afectaţi de căldură. Containerele anti-caniculă au fost legate la curent electric, sunt dotate cu aer condiţionat, iar orădenii se pot răcori aici la un pahar de apă rece", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Până la sfârşitul lunii iulie personalul medical repartizat la adăposturile anti-caniculă va fi format din asistente angajate de ASCO la grădiniţele şi şcolile din oraş, iar în august, când acestea intră în concediu, serviciul va fi preluat de angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Peste vară cele patru puncte de prim-ajutor vor funcţiona zilnic între orele 10-18, până la epuizarea valului de căldură.

Miercuri, până la orele prânzului, punctul de prim-ajutor de la piaţa Decebal a fost solicitat de numai patru trecători.

"Orădenii trebuie să ştie că adăposturile anti-caniculă au fost dechise tocmai pentru a le oferi ajutor. Am avut o persoană care a acuzat dureri în piept de la căldură şi a primit ajutor, iar alte două au avut tensiunea ridicată", a declarat asistentul medical Nicoleta Negruţ.

Personalul medical recomandă populaţiei să se deplaseze, pe cât posibil, doar în cursul dimineţii şi seara, să evite aglomeraţia, efortul fizic intens între orele 11-18, să consume circa doi litri de lichide pe zi, nu prea reci pentru că organismul se va încălzi încercând să le aducă la temperatura corpului, şi să consume alimente uşoare precum fructe, legume şi iaurt.

Specialiştii recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, inclusiv bere, pentru că acestea dezhidratează organismul oricum stresat de căldură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dl. Simai
Domnule Dan Simai, ca jurnalist, n-ar trebui sa aveti informatiile corecte despre un subiect inainte sa publicati un articol????? Va informez ca adaposturile anticanicula sunt deservite de personal medical al Administratiei Sociale Comunitare Oradea. Inclusiv materialele necesare pt functionarea acestor containere sunt asigurate de ASCO. Daca toate articolele sunt la fel de "bine" documentate....
Postat 29 Iunie 2017, 08:30 de marusha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON