URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iunie 2017, 19:10

Căldură mare! Patru adăposturi anti-caniculă funcţionează începând de miercuri în punctele aglomerate din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vă simţiţi rău de la căldură, nu ezitaţi să cereţi ajutor! Primăria Oradea a pus miercuri în funcţiune patru adăposturi anti-caniculă în zonele aglomerate din oraş precum strada Republicii, lângă statuia Aurel Lazăr, precum şi în zonele pieţelor Cetate, Decebal şi Ioşia.

"Adăposturile sunt deservite de personal medical, în baza unui parteneriat încheiat cu Administraţia Socială Comunitară Oradea şi Spitalul Judeţean pentru a acorda ajutor cetăţenilor afectaţi de căldură. Containerele anti-caniculă au fost legate la curent electric, sunt dotate cu aer condiţionat, iar orădenii se pot răcori aici la un pahar de apă rece", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Până la sfârşitul lunii iulie personalul medical repartizat la adăposturile anti-caniculă va fi format din asistente angajate de ASCO la grădiniţele şi şcolile din oraş, iar în august, când acestea intră în concediu, serviciul va fi preluat de angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Peste vară cele patru puncte de prim-ajutor vor funcţiona zilnic între orele 10-18, până la epuizarea valului de căldură.

Miercuri, până la orele prânzului, punctul de prim-ajutor de la piaţa Decebal a fost solicitat de numai patru trecători.

"Orădenii trebuie să ştie că adăposturile anti-caniculă au fost dechise tocmai pentru a le oferi ajutor. Am avut o persoană care a acuzat dureri în piept de la căldură şi a primit ajutor, iar alte două au avut tensiunea ridicată", a declarat asistentul medical Nicoleta Negruţ.

Personalul medical recomandă populaţiei să se deplaseze, pe cât posibil, doar în cursul dimineţii şi seara, să evite aglomeraţia, efortul fizic intens între orele 11-18, să consume circa doi litri de lichide pe zi, nu prea reci pentru că organismul se va încălzi încercând să le aducă la temperatura corpului, şi să consume alimente uşoare precum fructe, legume şi iaurt.

Specialiştii recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, inclusiv bere, pentru că acestea dezhidratează organismul oricum stresat de căldură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dl. Simai
Domnule Dan Simai, ca jurnalist, n-ar trebui sa aveti informatiile corecte despre un subiect inainte sa publicati un articol????? Va informez ca adaposturile anticanicula sunt deservite de personal medical al Administratiei Sociale Comunitare Oradea. Inclusiv materialele necesare pt functionarea acestor containere sunt asigurate de ASCO. Daca toate articolele sunt la fel de "bine" documentate....
Postat 29 Iunie 2017, 08:30 de marusha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON