URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2017, 19:10

Căldură mare! Patru adăposturi anti-caniculă funcţionează începând de miercuri în punctele aglomerate din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vă simţiţi rău de la căldură, nu ezitaţi să cereţi ajutor! Primăria Oradea a pus miercuri în funcţiune patru adăposturi anti-caniculă în zonele aglomerate din oraş precum strada Republicii, lângă statuia Aurel Lazăr, precum şi în zonele pieţelor Cetate, Decebal şi Ioşia.

"Adăposturile sunt deservite de personal medical, în baza unui parteneriat încheiat cu Administraţia Socială Comunitară Oradea şi Spitalul Judeţean pentru a acorda ajutor cetăţenilor afectaţi de căldură. Containerele anti-caniculă au fost legate la curent electric, sunt dotate cu aer condiţionat, iar orădenii se pot răcori aici la un pahar de apă rece", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Până la sfârşitul lunii iulie personalul medical repartizat la adăposturile anti-caniculă va fi format din asistente angajate de ASCO la grădiniţele şi şcolile din oraş, iar în august, când acestea intră în concediu, serviciul va fi preluat de angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Peste vară cele patru puncte de prim-ajutor vor funcţiona zilnic între orele 10-18, până la epuizarea valului de căldură.

Miercuri, până la orele prânzului, punctul de prim-ajutor de la piaţa Decebal a fost solicitat de numai patru trecători.

"Orădenii trebuie să ştie că adăposturile anti-caniculă au fost dechise tocmai pentru a le oferi ajutor. Am avut o persoană care a acuzat dureri în piept de la căldură şi a primit ajutor, iar alte două au avut tensiunea ridicată", a declarat asistentul medical Nicoleta Negruţ.

Personalul medical recomandă populaţiei să se deplaseze, pe cât posibil, doar în cursul dimineţii şi seara, să evite aglomeraţia, efortul fizic intens între orele 11-18, să consume circa doi litri de lichide pe zi, nu prea reci pentru că organismul se va încălzi încercând să le aducă la temperatura corpului, şi să consume alimente uşoare precum fructe, legume şi iaurt.

Specialiştii recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, inclusiv bere, pentru că acestea dezhidratează organismul oricum stresat de căldură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dl. Simai
Domnule Dan Simai, ca jurnalist, n-ar trebui sa aveti informatiile corecte despre un subiect inainte sa publicati un articol????? Va informez ca adaposturile anticanicula sunt deservite de personal medical al Administratiei Sociale Comunitare Oradea. Inclusiv materialele necesare pt functionarea acestor containere sunt asigurate de ASCO. Daca toate articolele sunt la fel de "bine" documentate....
Postat 29 Iunie 2017, 08:30 de marusha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON