URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Ianuarie 2022, 10:08

Ca la Raita! 20 de familii din Sântandrei au fost debranşate de la apă şi canalizare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină iarnă, 20 de familii din Sântandrei, unele cu copii mici, iar altele aflate în izolare cu Covid-19, au fost debranşate joi de la reţeaua de apă, iar vineri şi de la cea de canalizare de către angajaţii Companiei de Apă Oradea.

Cele 20 de case au fost construite de controversatul Călin Raita, care a ridicat și cartierele Orizont din Paleu, unde ani la rând proprietarii au avut probleme cu rețelele de utilități.

Întâi apa, apoi canalizarea...

Scandalurile din jurul dezvoltatorului imobiliar Călin Raita par să nu mai aibă sfârşit. Proprietarii caselor construite de Raita în Sântandrei, pe strada Ghioceilor, situată în spatele cartierului de blocuri Orhideea, ridicat tot de el, se spală de joi cu apă tehnologică, dintr-un puţ al organizării de şantier. În acest răstimp, reţeaua de canalizare, blindată la capăt, se umple treptat şi riscă să răbufnească în cămine, curţi sau locuinţe.

Neplăcuta situație a apărut după ce Compania de Apă a depistat că cele 20 de case au branșamente ilegale.

"În cursul zilei de joi, m-a sunat o vecină să îmi spună că se taie apa. L-am sunat pe domnul Raita, de la care am cumpărat casa, să îi spun ce se întâmplă. Acesta a venit cu un buldoexcavator şi a legat toată strada la forajul dânsului din cartierul Orhideea. A doua zi, ne-au tăiat şi canalizarea", a declarat pentru BIHOREANUL Adina Cornea, unul dintre proprietarii din strada Ghioceilor.

Captivi în case

Situaţia proprietarilor este cu atât mai gravă cu cât majoritatea sunt familii tinere, cu copii, unii de doar câteva luni, iar printre locuitori sunt inclusiv persoane aflate în izolare, ca urmare a infectării cu Covid-19. "Fetiţa mea de nouă ani este infectată. Vineri am chemat ambulanţa că nu se simţea bine, dar am spus să o lase acasă, că o îngrijesc eu. Suntem blocaţi în casă şi nu putem merge nici să rezolvăm problema asta cu apa", a spus femeia.

Locuitorii străzii se plâng că autorităţile i-au lăsat de izbelişte. "Domnul Raita a fost singurul care ne-a ajutat. Când am sunat, a venit şi ne-a legat la apă. Când l-am sunat pe primar (n.r. primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş), replica lui a fost că ne poate ajuta doar cu alimente, iar cei de la Compania de Apă Oradea ne-au transmis că trebuie să plătim noi sau Raita 77.000 lei, pentru că ne-am racordat ilegal", a povestit Cornea.

"Se poate vedea cât am consumat"

Femeia îşi recunoaşte partea de vină. "În contractul de cumpărare a casei scria că trebuie să ne înfiinţăm asociaţie de proprietari şi să plătim după contor, lucru care, e drept, nu s-a întâmplat, dar fiecare familie are apometru în curte şi se poate vedea cât a consumat", a spus aceasta.

Așadar, proprietarii caselor au consumat apă, au folosit rețeaua de canalizare, dar nu au plătit nicio factură nimănui. 

Totuși, Cornea s-ar fi aşteptat de la CAO măcar la un avertisment. "Ar fi trebuit să ne dea un preaviz, ceva, nu să ne taie apa. Nu a venit nimeni să spună «Tu consumi ilegal»", a declarat femeia.

Este cu atât mai supărată cu cât CAO le-a cerut locuitorilor străzii să plătească retroactiv. "Ni s-a spus că suntem hoţi, că nimeni n-are contract (n.r. cu CAO) şi că trebuie să plătim pe trei ani în urmă, deşi eu m-am întăbulat pe 7 iulie 2020. De ce să plătesc pe trei ani în urmă dacă am apometru, se vede cât am consumat, iar de mutat, m-am mutat în iulie 2021?", a protestat aceasta.

O factură de 15.000 de euro

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii CAO au declarat că situaţia a ieşit la iveală întâmplător.

"Reţeaua de pe strada Ghioceilor aparţine dezvoltatorului imobiliar. În timp ce făceau verificări ale pierderilor de pe reţea, colegii mei au descoperit că dezvoltatorul s-a racordat în reţeaua Companiei de Apă Oradea. Cu această ocazie au fost descoperite 20 de racorduri de apă şi canalizare frauduloase, fapt pentru care, conform regulamentului nostru, am procedat la blindarea reţelelor", a declarat directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea.

 

Potrivit acestuia, nu exista altă soluţie. "CAO nu taie nimănui apa dacă are contract, normativele interzic asta, dar în cazul celor care fură apă, nu avem ce face altceva", a spus Chindlea.

Directorul a afirmat că singura variantă pentru intrarea în legalitate este ca Raita, în calitate de proprietar al reţelei, şi proprietarii celor 20 de case, să plătească un consum mediu de apă aferent unui număr de 2,5 persoane pentru fiecare racord pe trei ani în urmă. Adică, cu taxă de branşare cu tot, 77.000 lei, echivalentul a 15.500 euro.

"Nu plătesc nimic!"

Arătat cu degetul, dezvoltatorul imobiliar Călin Raita neagă orice vină. "Nu plătesc nimic! Nu stau în 15.000 de euro, dar n-am de ce plăti", a declarat acesta, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Raita susţine că şi-a onorat toate obligaţiile. "Am făcut reţea de apă pe strada Narciselor pentru 100 de familii şi 11 blocuri, pe care am predat-o la Primărie încă din martie 2021, care apoi a predat-o la Apă-Canal. În reţeaua asta e legată şi reţeaua din strada Ghioceilor", a susţinut acesta.

Dezvoltatorul imobiliar spune că şi-a avertizat din capul locului cumpărătorii caselor să intre în legalitate. "Oamenii ştiau de la întăbulare, din contractul de vânzare-cumpărare, că trebuie să îşi constituie asociaţie pe un contor general sau să îşi facă, dacă vor, fiecare, contract şi contor separat", a spus constructorul.

Raita şi-a declinat orice responsabilitate: "Casele sunt vândute deja de doi ani, perioadă în care cumpărătorii au consumat fără să plătească la nimeni, nimic. Nu intru mai mult în discuţii".

Negocieri după mini-vacanţă

Având în vedere mini-vacanţa de Ziua Principatelor Unite, situaţia locuitorilor din strada Ghioceilor îşi va găsi o rezolvare abia de marți încolo. "S-a nimerit cum nu se poate mai prost, este weekend-ul acesta prelungit, vom vedea ce se poate face la începutul săptămânii viitoare", a declarat primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş.

Din surse neoficiale, BIHOREANUL a aflat că marţi dimineaţă urmează să aibă loc la Primărie o întâlnire între părţi, la care Călin Raita şi-a fi declinat din start prezenţa. Proprietarii caselor urmează să se sfătuiască cu ce mandat vor merge la discuţiile cu reprezentanţii CAO.

Între timp, singura soluţie este să se spele cu apă din puţul lui Raita, iar atunci când canalizarea se va umple, să închirieze o vidanjă. Tot de la CAO...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Satul de drepti- Oradea
Un jurist , chiar incepator, ar putea initia o actiune in instanta, impotriva CAO, care incalca constitutia romaniei, statul roman fiind obligat sa ASIGURE conditii decente de trai cetatenilor sai, plus zadarnicirea combaterii bolilor.Citim pe site-ul CAO: " 2006 - În 01.03.2006 se înfiinţează S.C. Compania de Apă Oradea S.A. 2009 - Începând cu data de 01.07.2009, SC COMPANIA DE APĂ ORADEA SA devine operator regional, acţionariatul companiei se modifică prin acceptarea a 8 (opt) noi unităţi administrativ-teritoriale ca acţionari ai SC COMPANIA DE APĂ ORADEA SA. Noii acţionari sunt Consiliile Locale ale comunelor: Borş, Cetariu, Girişu de Criş, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sînmartin şi Sîntandrei." Rezulta ca parte civila insasi Primaria Sintandrei. O alta primarie atomica...
Postat 24 Ianuarie 2022, 11:30 de excalibur
Nivelul de inteligență la CAO e deja proverbial.
În loc să încaseze bani, întocmind pe loc contracte cu cei 20 de proprietari ... ei întrerup serviciile de furnizare, punând în stand-bye rețeaua care, la capătul blindat poate să înghețe în condițiile de acum. Habarnismul liberal a infestat conducerea CAO cu totul, de când are un nou director general numit pe baza apartenenței de partid.
Postat 24 Ianuarie 2022, 11:01 de KP
Daca ma pacalesti 1 data, esti un nesimtit. Daca ma pacalesti a doua oara, eu sunt prost
Cum sa mai ai incredere in omu si firma aia. Si apoi hotu striga ca a fost defavorizat? Si debransat aiurea? :)) aia e chiar comic
Postat 24 Ianuarie 2022, 10:34 de alexsmajor
Hotii au furat de la alti hoti!
E clar cum a procedat raita, a spaguit pe cei de la cao! Intre timp au avut loc la cao rotiri/pensionari/promovari si raita n-a actualizat deal-ul, de aici buclucul.
Postat 23 Ianuarie 2022, 12:18 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON