URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2010, 17:29

Inspectoratul Şcolar cheamă cadrele didactice la perfecţionare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, a anunţat vineri semnarea contractului de finanţare pentru două proiecte ale instituţiei, demarate în urmă cu mai mulţi ani: "Educatori pentru societatea cunoaşterii" şi "Formarea profesorilor de matematică şi ştiinţe în societatea cunoaşterii". Ambele au ca scop perfecţionarea cadrelor didactice, primul fiind realizat în parteneriat cu IŞJ Timiş, Casele Corpului Didactic din cele două judeţe şi SIVECO România, iar al doilea cu IŞJ Bucureşti, SIVECO şi Tehne România.

Perfecţionare şi dotare

Coordonatorul primului proiect, "Educatori pentru societatea cunoaşterii", inspectorul şcolar Florin Negruţi, a explicat că obiectul general este dezvoltarea competenţelor personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Practic, 3.300 de cadre didactice şi 1.100 de cadre de conducere, îndrumare şi control ale unităţilor şcolare din Bihor şi Timiş vor participa la cursuri de perfecţionare concepute în 5 module: formarea competenţelor IT şi certificarea ECDL, metode interactive de predare-învăţare, curriculum, managementul clasei şi managementul unităţii de învăţământ.

"Din Bihor vor fi cuprinse în proiect 1.720 de cadre didactice", a declarat Negruţi. Pentru cursurile educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor, IŞJ va înfiinţa 8 centre acreditate în judeţ, dotate cu echipament şi logistica necesară. Deocamdată, nu s-au stabilit însă care vor fi aceste centre. "Dorim să alegem şcoli care nu au mai fost implicate în alte proiecte, ca să le putem dota cu acest prilej", a precizat Dorel Luca, şeful ISJ Bihor.

În cadrul acestui proiect, SIVECO va realiza şi un site de comunicare şi de e-learning pe care se vor posta suporturi de curs şi aplicaţii practice.

Valoarea acestui proiect este de 20,94 milioane lei, sumă din care 20% vor fi asigurate de Ministerul Educaţiei. Durata de desfăşurare a proiectului este de 36 de luni.

Doar pentru unii

Cel de-al doilea proiect, "Formarea profesorilor de matematică şi ştiinţe în societatea cunoaşterii", realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, vizează 5.000 de cadre didactice din Capitală şi Ilfov, respectiv regiunea de nord-vest a ţării, adică judeţele Bihor, Satu Mare, Maramureş, Cluj, Bistriţa Năsăud şi Sălaj.

Potrivit coordonatorului proiectului, inspectorul Elisaveta Roşu, proiectul are ca obiectiv general formarea şi dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice din sfera matematică şi ştiinţe pentru a elabora şi implementa un curriculum integrat, adică unul comun pentru mai multe materii din acelaşi trunchi.

"Acest proiect este o adevărată provocare pentru noi, deoarece încercăm să creăm acel curriculum interdisciplinar care să arate legătura dintre matematică, fizică, chimie. E un fel de reabilitare curriculară", a explicat Dorel Luca.

Şi în cadrul acestui proiect se va realiza un portal online cu aplicaţii practice. Valoarea lui este de 20,89 milioane lei, iar durata de implementare - 30 de luni.

Aplicaţi pe site!

Deocamdată pentru niciunul din cele două proiecte nu s-au stabilit criteriile de selecţie a cadrelor didactice, însă - potrivit reprezentanţilor IŞJ Bihor - acestea vor fi afişate pe site-ul instituţiei până la jumătatea lunii viitoare.

Ce se ştie sigur este că pentru cel de-al doilea proiect vor putea să se înscrie doar profesori de specialitate, adică cei de matematică sau de ştiinţe.

Profesorii vor putea să aplice pentru proiecte online, pe site-ul Inspectoratului Şcolar, www.isjbihor.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
POSDRU
De ce nu informeaza in legatura cu POSDRU pe toata lumea?
Postat 14 August 2011, 16:33 de Dia
Organizare execrabila la Timisoara
La Bihot poate este in regula, dar ... din pacate, partenerii din Timisoara au organizat cursul de formare la cel mai neprofesional mod cu putinta. Intai ni s-a spus ca suntem un grup care va fi format apoi va preda mai departe cursul altor dascali, pentru ca in ultima zi regulile sa se modifice, astfel incat la selectia pentru predarea cursului se putea inscrie oricine avea un asemenea certificat de formator ,asadar cei care aveau deja acest certficat au pierdut vremea si timpul, un buget urias de timp, de pomana. Si-au batut joc de noi, si asta numai pentru ca sa fie angajate pilele, vesnicele pile. O porcarie ca celelalte din Romania.
Postat 08 Aprilie 2011, 21:59 de Mihaela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON