URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2010, 10:32

Profesori orădeni premiaţi pentru aportul adus tehnologiei moderne

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A 14-a conferinţă internaţională MODTECH (Modern Technologies, Quality and Innovation) s-a desfăşurat săptămâna trecută la Slănic Moldova şi a adunat aproximativ 200 de lucrări realizate de autori şi coautori din 18 ţări. Universitatea din Oradea a fost reprezentată de cinci lucrări, iar una dintre ele a fost premiată cu locul II la categoria "Seniori".

Lucrarea în cauză se numeşte "Sisteme CAD/CAM utilizate la proiectarea şi realizarea electrozilor" şi a fost realizată de profesorii orădeni Traian Buidoş (foto), Iulian Stănăşel şi Mihai-Dan Groza. Această lucrare a prezentat aspecte ale proiectării şi realizării electrozilor pentru prelucrarea prin eroziune electrică a părţilor active ale matriţelor, cu ajutorul sistemelor integrate CAD/CAM. Performanţa e cu atât mai lăudabilă cu cât doar şase lucrări au fost premiate, din cele aproximativ 200 prezentate: trei la categoria seniori, trei la juniori (adică participanţi până în 35 de ani).

Profesorii Mircea-Petru Ursu şi Traian Buidoş au mai prezentat în cadrul conferinţei şi "Aplicaţii ale microundelor pentru recondiţionarea obiectelor de patrimoniu", adică o soluţie pentru recondiţionarea obiectelor de patrimoniu afectate de probleme precum aciditatea ridicată, atacul ciupercilor, pierderea elasticităţii sau alterarea culorilor.

Conferinţa internaţională a fost organizată de Asociaţia Profesională în Tehnologii Moderne de Fabricaţie MODTECH Iaşi - România, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea Tehnică a Moldovei (Chişinău) şi Institutul de Ştiinţe Tehnice al Academiei Sârbe de Ştiinţe şi Arte ITS SASA (Belgrad).

Fiecare lucrare a fost evaluată de cel puţin câte doi recenzori de specialitate din ţară şi străinătate, conform unor criterii bine stabilite, precum însemnătatea stadiului actual al tematicii abordate, originalitatea lucrării, calitatea metodologiei de cercetare sau validitatea rezultatelor şi interpretării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Managementul calitatii/creativitatii la "Sorbonica"
I. Pe când rezultate, cel puțin, similare (și cu lucrări necompilate) în cazul următorilor: Berinde Angela, Bococi Dana, Gavrilescu Sergiu Ovidiu, dar și a altora ca ei? Mențiuni: 1. Sunt "somități" intelectuale, garantate de sistemul: "PCR&Secu"; 2. Cei trei și alții ca ei, sunt și mari "iubitori" de intelectuali "pur sânge", care nu au făcut (nu au dorit sa facă) din sistemul mai sus amintit și care, de regula, pana la 24-25 ani (și nu la 41), au facultatea (5-6 ani, la zi) și armata făcute! "Ștefan Gheorghiu" știe de ce!
Postat 28 Mai 2010, 16:22 de stefan
Da
Universitarii se premiaza intre ei ...Acum moldovenii i-au premiat pe bihoreni ...la vara organizeaza Oradea un supersimpozion si vor fi premiati si moldovenii ca aiba destule diplome la dosar cand vor solicita gradele didactice ....
Postat 27 Mai 2010, 17:25 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON