URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2010, 11:19

Şcoli pentru natură

Şcoli pentru natură CAREU DE SĂRBĂTOARE. Arborarea steagului verde, dovada faptului că a îndeplinit condiţiile pentru a se numi Eco-Şcoală, a fost un motiv de sărbătoare la Şcoala Generală Avram Iancu din Oradea. Drept urmare, profesorii au scos elevii la careu şi i-au felicitat, pentru că în mare măsură e rodul muncii lor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două licee, un colegiu tehnic, o şcoală generală şi o grădiniţă sunt singurele unităţi de învăţământ din Bihor care se pot mândri că pun cu adevărat preţ pe mediul înconjurător.

În toată lumea

Eco-Şcoala este un program internaţional coordonat de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător, început în 1994 cu scopul de a îmbunătăţi calitatea mediului în unităţile de învăţământ şi în împrejurimile acestora.

Programul se derulează în 24 de ţări europene şi în Republica Africa de Sud, înglobând peste 32.000 de unităţi, din care 9.900 au devenit Eco-Şcoli. Pentru a dobândi acest statut, o şcoală are de îndeplinit mai multe condiţii, între care să implice elevii în activităţi de mediu, să transpună în practică cel puţin o temă din cele propuse de program, precum Apa sau Natura şi Biodiversitatea, să stabilească legături similare şi cu alte şcoli şi să obţină performanţe de mediu.

Treabă serioasă

După doi ani de acţiuni de acest tip, şcoala care râvneşte la titlul de Eco este vizitată de o comisie care stabileşte dacă îl merită sau nu. Dacă da, primeşte şi un steag verde cu logo-ul programului.

La doi ani după dobândirea statutului, şcoala trebuie să prezinte un nou raport asupra activităţii sale. Dacă a continuat cu acţiunile „verzi", îşi păstrează poziţia. Dacă nu, i se ia titulatura şi stindardul, urmând ca abia peste alţi doi ani să le poată reprimi. În prezent, în România sunt active în program 381 de unităţi de învăţământ, din care cinci din Bihor.

Pe limba lor

Grădiniţa 27 din Oradea este prima unitate din judeţ care a primit, în 2008, steagul verde, semn de fală pe care l-a înnoit anul acesta.

„Activităţile sunt conform calendarului ecologic", explică educatoarea Georgeta Druţă. La fiecare sărbătoare internaţională a unui element al mediului, precum apa, solul sau păsările, grădiniţa e în sărbătoare. Copiii desenează, află pe limba lor informaţii despre ce ne înconjoară şi fac excursii tematice. Educatoarele au pus coşuri de gunoi special pentru hârtie, iar aceasta e refolosită la activităţile de lucru manual.

De asemenea, preşcolarii fac curăţenie în curtea grădiniţei, pe malul Crişului şi participă la plantări de copaci, după puterile lor.

Cu profii, în grădină

În Oradea, cel mai recent, steagul verde a fost arborat la Şcoala Generală Avram Iancu, în urmă cu două săptămâni. După şase ani de muncă, unitatea a primit statutul de Eco-Şcoală şi însemnul specific. „Este un lucru care ne onorează şi ne obligă la curăţenie, disciplină şi învăţătură", spune coordonatoarea proiectului, profesoara Steliana Cârciumaru (foto).

01 steliana carciumaru.jpgÎn şcoală s-au pus sute de ghivece cu flori pe coridoare şi în sălile de clasă, plantele fiind îngrijite de elevi, reciclabilele se colectează separat, iar cu ocazia programului Marea Debarasare în curtea instituţiei s-a amenajat un punct de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice.

Elevii şi profesorii îngrijesc împreună grădina şcolii, care are flori, pomi fructiferi şi viţă de vie. În arbori, elevii au agăţat căsuţe pentru păsări. „Scopul este să îi facem pe copii să aibă deprinderi zilnice în favoarea mediului", explică directorul adjunct Cosmin Velimirovici. În plus, elevii au învăţat cum să economisească apa şi energia electrică şi au făcut numeroase excursii în arii naturale protejate, pentru a le înţelege importanţa la faţa locului.

Şi la ţară

01 Ioan Hora.jpgŞi Liceul Teoretic Lucian Blaga din Oradea are steagul verde. „Întreţinem parcul şcolii, spaţiile verzi din împrejurimi, colectăm materialele reciclabile", explică directorul Ioan Hora (foto) activităţile principale din cadrul programului.

Aceleaşi îndeletniciri le au şi elevii Colegiului Tehnic Vadu Crişului şi cei ai Liceului Teoretic Bratca. „Am făcut plantări, am ecologizat mai multe zone din comună, am amenajat un parc în curtea şcolii şi am introdus colectarea selectivă a deşeurilor", spune directorul Florin Mălai.

Cu toţii, profesori şi elevi, spun că au de gând să continue aceste activităţi, să rămână în program şi să arboreze ani la rând steagul verde. Pentru că educaţia „eco" nu mai e doar un moft, ci o datorie a fiecăruia în parte. Căci e mult mai uşor să înveţi de mic bunele obiceiuri, decât să încerci să scapi, ca adult, de relele năravuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON