URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2022, 11:02

Buda la control! Bihorenii, obligați să își declare fosele septice, sub amenințarea unei amenzi de până la 10.000 lei

Buda la control! Bihorenii, obligați să își declare fosele septice, sub amenințarea unei amenzi de până la 10.000 lei LA CONTROL! Proprietarii de fose septice sunt obligați să le declare la primării. „În Bihor sunt destul de puține gospodării care nu au apă în casă, dar sunt multe fără canalizare. Acestea folosesc fose care trebuie inventariate și apoi controlate pentru evitarea poluării”, spune șeful Gărzii de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ai fosă septică în curte? Trebuie s-o declari! Toate primăriile din țară erau obligate să înființeze până la 30 octombrie „registrul de evidență a sistemelor individuale adecvate” în care să înscrie fosele septice din localitate.

Motivul e simplu. „În Bihor, din Hidișel până în Holod, majoritatea localităților nu au canalizare. Nimeni nu știe câte gospodării chiar au contracte de vidanjare a foselor septice și unde ajunge conținutul acestora”, spune șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu.

„Nu stați după oameni!”

Prin HG 741/22 mai 2022, administrațiile locale au fost obligate să își constituie până la 30 octombrie un „registru de evidență a sistemelor individuale adecvate”. Persoanele fizice și juridice care dețin bazine vidanjabile etanșe sau fose septice cu evacuare sunt obligate să le înscrie în registrele locale, sub sancțiunea unei amenzi între 5.000 și 10.000 lei.

Termenul limită este de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare a apelor uzate, respectiv de 180 zile de la intrarea în vigoare a HG, adică până în 27 noiembrie 2022, în cazul celor deja existente.

„Le-am transmis tuturor primarilor: «Nu stați după oameni! Bateți-le la poartă și spuneți-le să se înscrie în registru, pentru că se vor face controale și se vor da amenzi»”, spune Șerbănescu.

Vidanjarea, obligatorie 

Scopul HG 714 este de a evita poluarea apelor, domeniu în care România riscă să intre în procedură de infringement (n.r. încălcare a unei norme europene). Normativul obligă proprietarii foselor să încheie contracte cu firme de vidanjare care să le descarce într-o stație de epurare. „În perioada următoare se vor verifica atât fosele septice, cât și existența contractelor de vidanjare”, spune șeful Gărzii.

Situația e cât se poate de gravă. Marea majoritate a gospodăriilor sunt încă neracordate la rețele de canalizare și folosesc fose septice ori chiar tradiționala latrină în curte. În epoca digitalizării, 86,8% din comunele din Bihor au apă potabilă și doar 37,4% rețele de canalizare, potrivit evidențelor Consiliului Județean. 

Numai în arealul deservit de Compania de Apă Oradea există circa 2.300 de gospodării racordate la rețeaua de apă, dar nu și la cea de canalizare. Dintre acestea, circa 1.200 au deja aviz de racordare la canalizare, iar diferența de 1.100 de beneficiari au fose. Unii pentru că nu vor să plătească, pe lângă cei 4,51 lei pentru metrul cub de apă, încă 3,73 lei pentru canalizare, alții pentru că operatorul încă nu a ajuns cu canalizarea și pe strada lor. 

Indiferent de motiv, aceștia vor trebui să apeleze la o firmă de profil pentru vidanjarea fosei din curte. „Cei care au abonament la noi plătesc odată cu factura, ceilalți plătesc o taxă de circa 400 lei înaintea prestării serviciului”, spune directorul CAO, Lucian Chindlea (foto)

Toamna se numără fosele...

Recensământul foselor este privit în mod diferit de primar. Cristian Laza, edilul de Sânmartin, nu își face probleme. „Mai puțin de 5% din gospodării au fose, așa că inventarul lor va merge destul de repede”, spune el.

În Sântandrei, „recensământul” este pe terminate. „Din cele 500 de gospodării de pe străzile fără canalizare avem cam 400 de declarații. Oamenii s-au mobilizat, speriați de amenda de peste 5.000 lei”, spune primarul Ioan Mărcuș.

În zonele din capătul județului situația este, însă, diferită. Primarul de Balc, Sorin Sabău, spune că, decât să se ocupe de recensământul foselor, guvernanții mai bine ar finanța extinderi ale rețelelor. „Facem bazine de înot la Tăuteu, Marghita, Săcueni și Diosig, dar noi nu avem apă și canalizare în județ. Nu e normal!”, protestează Sabău.

Un inventar fără rost

Atitudinea acestuia e împărtășită și de primărița din Căbești. „Vrem să demarăm anul viitor, pe programul Anghel Saligny, modernizarea rețelelor de apă și canal din comună, așa că nu are rost să le impunem oamenilor fose septice”, spune Corina Ene, subliniind că populația e prea săracă să folosească fose. „Am vrut să facem o fosă pentru școală. Studiul de fezabilitate ne-ar fi costat 15.000 lei, iar fiecare din cele două goliri pe lună încă 400 lei. Am renunțat”.

La fel, în Cociuba Mare, din circa 600 de gospodării neracordate la rețea, doar 14 localnici și-au declarat fosele septice până vinerea trecută. „În primăvara anului viitor vrem să începem lucrările la canalizare, ca să rezolvăm această problemă”, spune primarul Mihai Sferle.

Până una-alta, sătenii se descurcă cum pot. „Nu are nimeni contract de vidanjare și mă îndoiesc că plătește cineva 400 lei pentru golirea fosei. Majoritatea le deversează conținutul pe grădini”, spune, sincer, primarul. Or, recensământul foselor septice tocmai acest lucru îl vrea evitat pe viitor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Studiati
...Si o sa intelegeti exact ce inseamna mcrobiomi, microbiota, etc etc...Milioane de ani, contra zeci de ani experienta pro sti lor. Bahtalo!
Postat 16 Noiembrie 2022, 19:10 de Maricel
KP aka mama Omida
Spre fericirea noastră, Rusia aia pe care o lingi la gura sticlei de VODKA, sta mai bine la capitolul buda-n curte decât România ::::))))
Postat 08 Noiembrie 2022, 22:53 de Sandu2100
Ce-i aia FOSA?
"Persoanele fizice și juridice care dețin bazine vidanjabile etanșe sau fose septice cu evacuare sunt obligate să le înscrie în registrele locale, sub sancțiunea unei amenzi între 5.000 și 10.000 lei." Uau. Daca ai aruncat in spatele casei un inel de fintina si un capac deasupra, nu esti vizat. Civilizatia a adus apocalipsa. WC-ul cu apa ,inventat la 1850, cu care contaminezi 8 litri de apa potabila pentru o simpla mictiune de 300ml, baia in cada si apa curenta la "ghiveta",detergentii si alte minunatii , au reusit sa puna jos creatia lui D-zeu. Fosa septica moderna este formata din 2 compartimente, etanse, in primul se decanteaza materiile mai grele, in al doilea,dupa primul, se face o prefiltrare, recte apa gri, care se reda naturii printr-o retea de tevi perforate in pat de drenaj. Nu e chiar jucarie iar patul de drenare poate fi o problema daca nu ai citeva sute de metri patrati. Primul compartiment se supune vidanjarii periodice. Trebuie, conform normativelor, sa fie o distanta de minim 10m intre fosa si orice cladire locuita, sau/si 30m pina la un put sau fintina. Aceasta este o formula minima de respect pentru mediu si pinza freatica. E binevenita oleaca de disciplina. Mult mai benefic era ca UAT-urile sa tina pasul cu dezvoltarea noilor comunitati si sa aduca apa si canalul la poarta omului. O retea de canalizare comunala/municipala nu e jucarie, trebuie o executie de precizie, cu pante adecvate si dimensionari de debite. Mult mai nasol decit niste artificii de revelion. Mai mult, nici o intentie sau fapta buna nu ramine nepedepsita: „Am vrut să facem o fosă pentru școală. Studiul de fezabilitate ne-ar fi costat 15.000 lei, iar fiecare din cele două goliri pe lună încă 400 lei. Am renunțat”. Asta in timp ce CAO face profit 10 milioane de lei anual [ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ]
Postat 08 Noiembrie 2022, 22:30 de excalibur
Unde este miliardul de euroi alocat de către UE pentru canalizarea României?
L-au mâncat și l-au kakat liberalii, social-democrații și hunii?
Postat 08 Noiembrie 2022, 21:06 de KP
Fosa la control
Ai canalizare la limita de proprietate? Da! Esti obligat sa te racordezi la ea, in termen de...bla bla bla. Daca nu vrei, amenda in fiecare luna pana te racordezi. Cazul opus, in care nu ai canalizare, reflecta neputinta admin locale de a tine pasul cu dezvoltarea. Buuuun! Cine-i de vina? Cine a dat autorizatiile de constructie? Sunt fonduri europene pt asta? Au fost accesate? S-a incercat macar? Nuuuu! Admin locala, va goli fosele pe cheltuiala ei. Garda de mediu ar trebui sa inceapa cu primariile la amendat! Pai sa va foot in gura! Curentul l-am tras pe banii mei, apa pe banii mei! Am predat gratuit lucrarile la electrica si apaterm. Si la final veniti sa ma amendati ca nu mi-am declarat fosa in care arunc enzime si cu apa din ea imi irig livada? Fosa mea nu necesita vidanjare. Pai sunteti cretini? Ce sa declari? Situatiile se pot lua de la apaterm, ai bransament de apa si nu ai bransament de canal. De ce sa pierd vremea pe la primarie?
Postat 08 Noiembrie 2022, 20:05 de Kid
ca deverseaza pe terenul lor agricol inca totusi e mai bine decat
decat sa deverseze in vale, in sant, in rau. Ca sunt si destui boi din-aia. Norma legislativa de la garda de mediu ar putea avea si o portita pentru folosirea fosei septice ca si ingrasamant? In schimb, Nu stiu cat de bun e ingrasamantul, daca rahatul e amestecat cu detergenti, sampoane si sapunuri
Postat 08 Noiembrie 2022, 19:37 de unu
Control si amenzi
Amenda de 5 la 10 mii ca nu te-ai trecut in REGISTRU. Dar daca vine primarele in control si te gaseste cu fosa in curte, iti cere si autorizatia de construire a fosei. N-o ai, pac alta amenda si aduci terenul la forma initiala. Cu ocazia asta, s-ar putea controla si caloriferele , ca sa te bage la un impozit mai consistent. A, nu ai calorifere, ai sobe, scoate certificatul de curatare anuala al hornului.Cu putin efort, facem amenda continua, si perpetua, si inamovibila, si imuabila... Mai vreti?
Postat 08 Noiembrie 2022, 14:53 de excalibur
am fost la...
am fost acum cateva saptamani sa imi declar fosa la primaria si am fost trimis la plimbare, adica acolo unde am citit-pe facebook si acolo sa imi declar fosa! asa am declarat fosa la facebook ca cam acelasi lucru e fosa cu facebook-ul!
Postat 08 Noiembrie 2022, 11:34 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON