URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2012, 11:03

Brazi eco, pentru un Crăciun "verde"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tradiţia ne spune că trebuie să împodobim un brad în ajunul Crăciunului. În sprijinul acestui obicei, Direcţia Silvică Bihor a scos la vânzare şi în acest an 1.805 pomi de Crăciun, din care 930 molizi şi 875 brazi argintii.

Recoltarea pomilor se face din regenerările naturale cu o densitate excesivă, precum şi din pepiniere silvice ori de pe sub linii electrice ce traversează fondul forestier. Iar preţurile de vânzare din acest an sunt identice cu cele din 2011: molizii se vând cu preţuri între 10 şi 20 de lei, iar brazii între 20 şi 30 de lei.

Trebuie spus, însă, că an de an numărul pomilor de Crăciun comercializaţi de Direcţie este în scădere, şi nu e rău că e aşa. Mai nou, bihorenii pot opta pentru achiziţia de pe piaţă a unui brad "eco", adică în ghiveci, ceea ce le permite să folosească acelaşi brad câţiva ani la rând, dacă este corect ţinut.

Acest tip de brad are nevoie de aclimatizare înainte de a fi băgat în locuinţă, iar încăperea în care stă trebuie să fie aerisită frecvent. Stropirea zilnică cu apă îi prelungeşte viaţa. Iar după sărbători are nevoie de o nouă aclimatizare cu temperaturile, înainte de a fi plantat într-o grădină. Trebuie ţinut pe balcon sau afară până în martie-aprilie şi abia apoi poate fi plantat.

Reţineţi că bradul este o specie de umbră care iubeşte apa, dar să fie proaspătă. În plus, creşte foarte greu în tinereţe. Pentru a ajunge la înălţimea de 1,5-2,0 metri îi trebuie 7-8 ani, în condiţii de pepinieră. Ideea în sine este foarte bună şi de perspectivă, chiar şi pentru Direcţia Silvică Bihor, care poate în anii următori va comercializa şi asemenea brazi în ghiveci.

Dacă ar fi după mine, cu toate că şi eu ador mirosul de brad în sufragerie, aş interzice scoaterea pomilor de Crăciun din mediul lor natural şi aş încuraja folosirea celor artificiali sau în ghivece. Putem să protejăm mediul înconjurător, fără să renunţăm la bradul de Crăciun şi la tradiţia ce nu trebuie desconsiderată. La fel cum nu trebuie dispreţuită, însă, nici bogăţia "verde" a ţării... Crăciun îmbelşugat să aveţi!

Cristian Florescu
Director, Direcţia Silvică Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
fura el
din pacate hotii de lemne nu se pot starpi cu ajutoare de gen adi tomutiu si popica...astia sunt cei mai mari hoti si banditi de lemne au padurari care fura pentru ei ei si apoi le tin spatele. tomutiu il are in spate pe munteanu din pietroasa si apoi toata zona care ii asigura combustibil gratis pentru masina din peco de la sudrigiu si neata mai il sustine. asa ca nu are cu cine face ce trebuie florescu dar cu toate astea toata stima pentru el, un om cu coloana.
Postat 23 Decembrie 2012, 16:49 de ion
popa
in sfarsit o minte luminata la carma silviculturii bihorene o persoana potrivita la locul potivit traiasca usl si domnul florescu tineti-o tot asa domnule bine ca am scapat de toate gunoaiele pdl care s-au perindat in ultimii 3 anipe la directie mult succes in continuare si cat mai multi hoti de lemne starpiti
Postat 22 Decembrie 2012, 19:57 de antal
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON