URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2021, 18:33

Bolojane, caută-ţi partid!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2012 PNL-ul s-a concubinat cu PSD-ul, fătând o oribilă formaţiune, USL, care era cât pe ce să-i dea peste cap pe urmaşii Brătienilor. Ţin minte că pe listele de la Senat era celebrul plagiator Florin Bodog, căruia primarul liberal de atunci al Oradiei era nevoit să-i facă reclamă. Ilie Bolojan era vizibil încurcat, că deh, nebănuite sunt căile Domnului, mai ales în politică, şi nu a negat că, de când cu alianţa contra naturii, lua întruna antivomitive.

Ei bine, acum ne-am întors de unde am plecat cu 9 ani înainte. Aşa că încerc să-mi imaginez ce consecinţe va avea această alianţă la nivel de Bihor. În primul rând cred că, în spiritul punctelor comune pe care şi le-au descoperit liberalii şi social-democraţii, posturile de vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean ar trebui oferite UDMR-ului şi PSD-ului. Iar activul de partid, lăsat pe drumuri de hainul Bolojan, ar trebui repus în drepturi, ca să aibă un venit sigur, gras şi obţinut fără muncă.

La Primăria Oradea e limpede. Aici îl avem pe Emilian Pavel, care poate fi un viceprimar cu care să te poţi mândri, omul fiind pe gustul orădenilor, chestie care s-a văzut şi în rezultatele de la alegeri. Visul de două cincinale al udemeriştilor s-ar putea realiza în sfârşit: să aibă şi ei un reprezentant care contează în proaspăt renovata clădire a Primăriei.

La deconcentrate e mult mai simplu. Liberalii s-au complăcut în a lăsa în bună măsură oamenii plantaţi de alianţa udemeristo-pesedistă, aşa că nu văd mari modificări. Poate ar trebui să i se inventeze un post şi domnului Ioan Mang, această frână de nivel judeţean, ca să mai tempereze zelul investiţional al şefului de la Judeţ.

Şi toate astea pentru că Iohannis, speriat că nu mai poate numi el şefii de parchete, ceea ce i-ar fi putut produce severe simptome de cătuşe din pricina manevrelor imobiliare, a preferat să distrugă un partid. Iar, ca nu cumva să fie suspendat, i-a băgat în aşternut pe pesedişti, în speranţa că, după ce-şi termină mandatul, poate merge la Bruxelles, pe post de valet, că le are cu preluarea paltoanelor.

Primarul din Reşiţa a mărturisit că, văzând ce se întâmplă încă din iarnă la nivel de PNL, Bolojan a prezis că vor trebui să-şi caute partid. Iată că a venit momentul!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
oradea_mea_si_a_ta
Deocamdata Bolojan e omul care schimba ceva. Nu sunt obsedat, sunt mandru ca se schimba ceva la mine in oras
Postat 07 Noiembrie 2021, 21:47 de Sandu2100
Bolojan nu e perfect
Tocmai pentru ca a avut barbatia sa ia decizii nepopulare pentru binele comunitatii. Asta il face performant, si nu cred ca are cineva un exemplu de bihorean care sa fi oferit mai multe bihorenilor. Cel putin nu in ultimii 80 de ani. O fi politica murdara, dar halul in care s-a ajuns aici, in care "managementul central" se c#@$ pe o tara intreaga doar ca sa nu piarda ciolanu (pnl, usr, udmr) sau doar ca sa-l fure (psd, aur), nu e nimic altceva decat oglinda poporului sau. Asa ca da, Bolojane, daca vrei sa-ti pastrezi barbatia, cauta-ti partid!
Postat 07 Noiembrie 2021, 19:13 de mitru
Vio_427
Orasul creste pt ca asta este necesitatea, daca erai atent se face o conectivitate mai buna pt cei care sunt din zonele limitrofe orasului. Eu imi doresc sa creasca orasul, si cu Bolojan la carma sigur o sa avem metrou. Nu fac propaganda de partid, imi iubesc orasul , si vreaubsa-l vad cat mai dezvoltat. Nu ma deranjaza inca 25% taxe marite ca sa am metrou in orasul meu, tu vrei la fel ??? Eu nu am incheiat subiectul.
Postat 06 Noiembrie 2021, 23:25 de Sandu2100
@sandu
Dacă judeca un pic, prea-lăudatul tău putea să își dea seama că dacă creează locuri de muncă, orașul crește. Îi ceva logic ceea ce s-a întâmplat, că au apărut cartiere noi. Cum zice comentariul de mai jos, nu îi totul perfect. Mai lasă propaganda de partid că îi prea pe față! Mai departe zi ce vrei, am încheiat subiectul acesta cu tine.
Postat 06 Noiembrie 2021, 22:40 de Vio_427
obsedat
Sandule, cu parere de rau constat ca esti cel putin la fel de obsedat de Bolojan, ca dummy girl KP, doar ca in celalalt sens. Daca pentru aia nimic nu-i bine, pt tine totul este perfect: cea mai, cel mai etc. Pacat de tine, ca si de cealalta ... Nu asta e calea progresului, ci critica si actiunea constructiva, nu pupincurismul. Nu ma mira starea Romaniei, ca de starea pnl mi se cam falfaie dupa ce au facut in ultima vreme: doar pupincuristi, lingai si obsedati ...
Postat 06 Noiembrie 2021, 22:18 de oradea_mea_si_a_ta
Vio_427
Oradea are mai putin de 300 de strazi ne-asfaltate, datorita noilor cartiere, Biiharia nu are atatea strazi cate are Oradea. Se putea face mai mai mult, dar daca ar fi marit taxele cu inca 25% ar fi comentat astia ca tine. Traiul omului cred ca sa imbunatatit, avem cea mai nou flota de tramvaie si autobuze, cel mai performant aquapark, parcuri , e liniste in Oradea fata de acum 14 ani.
Postat 06 Noiembrie 2021, 21:55 de Sandu2100
Abordare gresita
Nu mai bine cautam noi alta gasca?! Dam anunt ca ii vrem pe altii sa ne suga, ne-a ajuns cat ne-au supt astia!
Postat 06 Noiembrie 2021, 18:43 de pinonel
@Sandu
A făcut. Nu neg. Dar fiecare are defectele lui. Hai să recunoaștem și să nu îi ridicăm statuie. De ce tot ce s-a făcut în infrastructură s-a făcut în centru? De ce după 3 mandate orașul are 300 de străzi neasfaltate? Atenție, suntem la 14 ani de când am intrat în UE! De ce statistic Biharia stă mai bine la străzi asfaltate decât Oradea? El a gândit ca un manager, locurile de muncă aduc bani orașului, dar pentru a îmbunătăți traiul celor ce trăiesc a făcut piața Unirii și pasajul Vulturul negru. A avut două proiecte de infrastructură mare, centura și drumul expres, dar e prea puțin pentru 12 ani. Putea face mult mai mult. S-a gândit doar la ce să facă că sa crească veniturile primărie, un lucru f bun ca manager, dar din acei bani trebuie și să îmbunătățești traiul omului de rând.
Postat 06 Noiembrie 2021, 15:05 de Vio_427
Vio_427
Bolojan a facut zeci de mii de locuri de munca, a creat infrastructura pt acesti angazati sa ajunga mai usor la munca. Ca Romania sa ajunga la un salar de 1500 in mana , mai este cale lunga. Toate tarile care au salarii de mii de euro, au infrastructura, pe autostrazi se aduce un trai mai bun, dar pana atunci trebuie sa-ti faci curat in curte. De 30 de ani vrei un trai mai bun dar nu il ai, sper ca ai inteles motivul. Bolojan e omul potrivit pt asta, dar nu ai cum sa vezi asta pt ca nu te ajuta capul, spre exemplu la primarie si CJ e PNL, nu si restul
Postat 06 Noiembrie 2021, 11:07 de Sandu2100
Presedinte USR !!!
USR ar deveni un partid mare cu Bolojan Presedinte!!!
Postat 06 Noiembrie 2021, 09:42 de strada
Se menționează ceva pe aici despre "urmașii Brătienilor".
Mare-i Grădina Ta, Doamne ... și mulți liberali ai ultimelor trei decenii și ceva se simt acum ca în 1907, iarna pe câmp. Cu foarte puține excepții, că așa era "politica" în vremea staliniștilor și apoi ceaușiștilor, diasporezii era racolați de către Securitate, iar mulți dintre ei au fost folosiți ca agenți de influență pentru imaginea Republicii Socialiste România. La vremea aceea, partidul unic conducea Securitatea. Nu invers, ca acum. Naivii electoratului românesc habar nu au despre ce e vorba. Ei bine, odată cu "loviluția" produsă urmare înțelegerilor anterioare dintre Regan și Gorbaciov, diasporezii ăștia au venit de la Paris, Stockholm, Madrid, Roma, Munchen, etc, etc, reînfințând partidele istorice românești. Este motivul pentru care, astăzi, PNL este cel mai "securizat" partid și mai strâns legat de serviciile secrete, rebotezate și remodelate după chipul și asemănarea celor ale "Înaltelor Porți" de la Berlin, Paris, Washington, sau chiar a celor cu statut de "hub" de la Viena ori Bruxelles. Așadar, în PNL se regăsește marea majoritate a "informatorilor" fostelor servicii românești. Mai puțin în PSD care a preluat de la începuturile FSN ideea că politicul conduce serviciile, nu invers. De "rit nou" sunt USR ca produs al "colonizatorilor" și AUR ca mod de refulare din partea "patrioților" din servicii. Așadar, în ceea ce ține de liberali, aceștia sunt de fapt și de drept ... "urmașii Brătienilor".
Postat 06 Noiembrie 2021, 09:19 de KP
Și nu mai vă faceți vise...
...Zicând că să meargă Bolo în guvern. Nimeni nu îl vrea acolo. Mai ales ficusul de la Cotroceni! Vi se pare că a făcut ceva până acum spre un trai mai bun a nostru? Nu!
Postat 06 Noiembrie 2021, 09:04 de Vio_427
Să ne gândim puțin
Atât în primărie cât și în CJ, sunt doar 3 partide, UDMR, PSD și PNL. Daca toate sunt la conducere, după ce am mai mers la vot?!! Unanimitate în orice? La 32 de ani de la căderea comunismului, avem 3 partide în loc de un singur partid, dar oricum toată lumea îi de acord cu toată lumea, pace armonie și unanimitate. Singura diferență îi numărul partidelor, în rest funcționează la fel!
Postat 06 Noiembrie 2021, 08:56 de Vio_427
Hai Bolojan, da cu pumnul in masa
Du-te la Bucuresti, ii dai pe toti afara, si inpreuna facem Romania great. Nici Aur nici PSD nu or sa comenteze nimic, ai sustinerea noastra.
Postat 05 Noiembrie 2021, 21:57 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON