URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2024, 19:35

Bolojan vrea finalizate și funcționale lucrările de apă și canalizare începute pe vremea lui Udrea și Dragnea. Consiliul Județean Bihor va ajuta primăriile cu bani

Bolojan vrea finalizate și funcționale lucrările de apă și canalizare începute pe vremea lui Udrea și Dragnea. Consiliul Județean Bihor va ajuta primăriile cu bani Canalizare nefuncțională la Uileacu de Beiuș, executată prin PNDL (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După modelul înființării și extinderii rețelelor de apă ori amenajării de drumuri agricole, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a propus un program de sprijinire a primăriilor comunelor din județ pentru a finaliza lucrările de apă și canalizare derulate prin PNDL I și II, pe vremea foștilor miniștri ai Dezvoltării Elena Udrea și Liviu Dragnea.

În Bihor sunt 29 de comune care nu au rețele de apă și canalizare funcționale, deși au primit finanțări din anii 2015-2016.

Vechi și blocate

Șeful administrației județene a anunțat miercuri, în ședința extraordinară a CJ Bihor, că instituția lansează un nou program pentru sprijinirea primăriilor din județ, pentru finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare.

„Necesitatea acestui program este dată de realitatea pe care o avem în județ. O treime din unitățile administrativ-teritoriale au proiecte, în principal de canalizare, nefinalizate, cu contractele de finanțare semnate în anii 2015 - 2016 prin programele PNDL 1 și 2. Aceste lucrări sunt blocate fie din cauza incapacității constructorilor, a soluțiilor date prin proiectele tehnice, fie din cauza slabei capacități administrative a primăriei”, a explicat Ilie Bolojan.

Și primăriile, și CJ Bihor

Potrivit noii inițiative, pentru a beneficia de acest sprijin, primăriile trebuie să fi început deja aceste lucrări între 2015 și 2016 prin programele PNDL 1 și 2, să aibă lucrările realizate în proporție de cel puțin 30% și să adopte politici locale pentru creșterea numărului de branșamente.

De asemenea, primăriile trebuie să își asume cofinanțarea lucrărilor neeligibile în proporție de cel puțin 30% și să asigure operarea sistemelor de apă și canalizare de către un operator licențiat până la recepția finală a lucrărilor. Valoarea maximă a cofinanțării de care poate beneficia o autoritate publică locală este de 300.000 euro.

„Credem că în anii următori, la fel cum am susținut proiectele de extindere a rețelelor de gaz, alături de programele guvernamentale precum Anghel Saligny și fondurile europene accesate în ultimii ani, implicarea Consiliului Județean va continua să aducă rezultate. Și acest program de sprijin dedicat autorităților locale pentru finalizarea rețelelor de canalizare va conduce în anii următori la reducerea numărului de rețele nefuncționale, iar bihorenii vor avea condiții civilizate de trai”, a mai spus Bolojan.

În consultare publică

Programul propus este lansat în consultare publică, urmând ca în perioada următoare să aibă loc întâlniri cu primarii comunelor care ar putea benefica de acest sprijin. Toți cei interesați sunt invitați să trimită propuneri sau sugestii până pe 9 septembrie 2024, la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro sau la sediul CJ Bihor.

Conform administrației județene, care citează date publicate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în Bihor sunt peste 30 de primării cu proiecte nefinalizate prin programele PNDL 1 și 2. Dintre acestea, 29 unități administrativ-teritoriale mai au de decontat cel puțin 10% din contravaloarea lucrărilor: Aleșd, Aușeu, Avram Iancu, Biharia, Buduslău, Buntești, Câmpani, Cociuba Mare, Derna, Dobrești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Pocola, Popești, Roșiori, Sâmbăta, Suplacu de Barcău, Șuncuiuș, Tileagd, Tulca, Brusturi, Curățele, Lunca, Sârbi, Uileacu de Beiuș, Budureasa, Cărpinet, Sânnicolau Român.

Vezi proiectul Programului pentru sprijinirea finalizării unor lucrări de alimentare cu apă și de canalizare în județul Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP aka mama Omida
In Giurgiu un apartament e 10.000€
Postat 21 August 2024, 12:23 de Sandu2100
Bihorul este iar în top.
Este vorba de topul puterii de cumpărare a unei locuințe. Pe primul loc este jud. Giurgiu, unde o familie are nevoie de un venit pe aproape ani ca să-și achiziționeze un apartament de 50mp. Bihorul este pe ultimul loc în top, o familie având nevoie de peste 10 ani pentru a face același lucru. Este oglinda puterii de cumpărare a bihoreanului față de oricare alt locuitor al acestei țări. Este o mare rușine pentru decidenții politici locali, care nu au nicio preocupare față de traiul bihoreni, care trebuie dă se uite rușinați la giurgiuvenii care mai mult fac agricultură decât producție industrială ca la noi în județ.
Postat 21 August 2024, 08:12 de KP
buna initiativa!
mini-granturile europene ale Consiliului Judetean care sprijina proiecte de investitii si dezvoltare, si nu doar cu alocari de bani, ci si cu capacitate administrativa de care multe primarii mici duc lipsa
Postat 20 August 2024, 21:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON