URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
22 Ianuarie 2019, 18:23

Bolojan nu renunţă: 93 de imobile din centrul municipiului Oradea au potenţial de supraetajare!

Primarul Ilie Bolojan nu renunţă la regulamentul privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor care nu respectă frontul stradal şi regimul de înălţime, în prezent suspendat, după ce a fost atacat în instanţă de Instituţia Prefectului.

"Un instrument de transparenţă"...

Municipalitatea va supune dezbaterii publice un studiu de evaluare realizat de firma clujeană Planwerk, potrivit căruia 93 de imobile din centrul istoric au potenţial de supraetajare, iar proprierarii ar putea risca să fie supraimpozitaţi.

"Ne propunem ca acest studiu să stea în dezbatere publică în cursul lunii februarie. Va fi postat pe portalul Primăriei, proprietarii de clădiri vor putea să îl analizeze, să vadă dacă imobilele pe care le deţin intră în această propunere şi care sunt criteriile pentru care au fost alese. La finalul lunii februarie, după ce vom centraliza toate observaţiile, vom mai face o analiză a propunerilor primite, iar în cazul în care sunt pertinente le vom încorpora", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, studiul este "un instrument de transparenţă". Acesta le va permite investitorilor să cunoască oportunităţile din zona centrală, iar deţinătorilor de imobile să cunoască valoarea potenţială la care pot ajunge acestea.

... argument în instanţă

Bolojan nu ascunde faptul că studiul va fi folosit de municipalitate în procesul intentat de Instituţia Prefectului pentru suspendarea Hotărârii de Consiliu Local 697 din 2018 potrivit căreia imobilele care nu respectă frontul stradal şi regimul de înălţime riscă să fie supraimpozitate cu 50%.

"Rolul acestui studiu este de a face posibilă aplicarea primului material (adică a hotărârii de CL deja atacate - n.r.). Studiul a fost comandat înainte de a ataca Prefectura în instanţă Hotărârea de Consiliu Local. S-a anunţat atunci că este o necesitate ca acest studiu să apară. Acum acesta există, face o cuantificare a criteriilor care au stat la stabilirea imobilelor şi dă instanţei posibilitatea să analizeze Hotărârea de Consiliu Local", a spus edilul.

129 de case "mici"

Potrivit arhitectului Eugen Pănescu (foto), reprezentantul firmei Planwerk, care a lucrat şi la realizarea Planului Urbanistic General al Oradiei, studiul în discuţie a analizat zona ultracentrală a oraşului şi potenţialul de dezvoltare al ei.

Arhitecţii au inventariat în zona centrală toate clădirile cu un singur nivel situate lângă altele cu cel puţin un etaj mai înalte, lipite de calcane (n.r. peretele exterior, fără deschideri, din spatele unei case) sau situate chiar la colţ de stradă într-un amplasament cu vizibilitate.

"Din 129 de imobile cu un etaj inventariate în zona centrală, 21 au fost excluse pentru că sunt imobile cu valoarea arhitecturală dovedită, iar 15 imobile nu se încadrează în nici unul dintre cele trei criterii enumerate. Astfel, rezultă 93 de imobile care se înscriu în unul sau toate trei criteriile stabilite, având o poziţie foarte favorabilă în contrast cu volumul imobilului", a spus arhitectul.

Cele 93 de case reprezintă 72% din totalul clădirilor cu un nivel din zona ultracentrală, respectiv 24% din totalul imobilelor din acest areal, ceea ce reprezintă un potenţial de construire foarte mare.

Profit de 4,2 milioane lei

Specialistul a exemplificat cu cazul clădirii din strada Primăriei 7 (foto), chiar lângă Palatul administrativ al oraşului, care este flancată de două imobile mult mai înalte.

Potrivit studiului, dacă în prezent imobilul are 571 metri pătraţi şi un preţ de piaţă undeva la 1,3 milioane lei, prin supraetajarea lui, în urma unei investiţii de 3,5 milioane lei, ar putea ajunge la o suprafaţă de 2.055 metri pătraţi şi un preţ de vânzare de circa 9 milioane lei.

Cap la cap, dacă proprietarul ar vinde imobilul renovat şi extins, profitul său s-ar ridica la 4,2 milioane lei.

În cazul în care proprietarul ar decide să dea în chirie clădirea care cuprinde 65% spaţii rezidenţiale şi 35% spaţii comerciale, acesta ar putea încasa 315.000 lei pe an, ceea ce înseamnă o perioadă de 18 ani de recuperare a investiţiei.

În total, cele 93 de case în discuţie ar putea creşte suprafaţa construită din zona ultracentrală de la 571.500 metri pătraţi la 704.300 metri pătraţi.

Cum odată cu creşterea suprafeţei clădirii cresc şi impozitele datorate pentru aceasta, municipalitatea are tot interesul să supraimpoziteze cu 50% clădirile situate în prezent pe un singur nivel pentru a determina proprietarii să le vândă sau extindă.

Rămâne de văzut dacă instanţa de judecată va accepta argumentele municipalităţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
locuinta familiala
In Dreptul Uniunii,dreptul la locuinta este un drept fundamental ,garantat de art.7 din carta. Pierderea domiciliului este una din cele mai mari atingeri aduse dreptului de respect la domiciliu;avand in vedere ca dreptul la locuinta familiala este un drept european,art.8 CEDO.
Postat 28 Ianuarie 2019, 16:04 de eric-oradea
Cum dezbaterea pe aceste teme are și susținători și contestatari, opinia unui urbanist specialist UNESCO nu poate fi decât de folos în conturarea unui punct de vedere cât mai avizat.
„Alinierea clădirilor, în opinia mea, e o prostie. Trebuie să respecți modul în care a fost construită o anumită clădire. Despre alinierea la frontul stradal, când am făcut cercetările în Bruges am descoperit că linia stradală inițială, cea medievală, nu era aceeași cu cea de azi; nu era una dreaptă, dar era mult mai interesantă”, apreciază arhitectul belgian. Nu vede cu ochi buni nici alinierea obligatorie a coamelor caselor și insistă că e o chestiune de respectare a „scării”, a dimensiunilor diferite pe care le pot avea imobilele care „conviețuiesc” împreună. „Face parte din evoluția socială ca un imobil să crească în măsura în care proprietarul dispune de resursele necesare”, e concluzia sa." PRICEPUT Dorel &Co de la Primaria Oradea ?
Postat 24 Ianuarie 2019, 02:04 de platona
Cum dezbaterea pe aceste teme are și susținători și contestatari, opinia unui urbanist specialist UNESCO,precum aceea a arhitectulului flamand Werner Desimpelaere,prezentata la Bienala Nationala a Arhitectilor din Romania , expert UNESCO pentru România, n
"Președintele UAR( Ileana Tureanu, ).... apreciază că „ceea ce s-a realizat la Oradea în ceea ce privește spațiul public este un exemplu de bună practică, pe care trebuie să-l promovăm. Oradea este pentru noi, acum, un exemplu pentru modul în care își pune în valoare patrimoniul....bla,bla,bla..........." Într-un scurt dialog cu redactorul JB&bihon.ro, arhitectul flamand a acceptat să lămurească câteva aspecte legate de instituirea, conservarea și amenajarea unui centru care se vrea istoric,opinie aflata in totala contradictie cu spiciul din deschiderea Bienalei,al dnei presedinte UAR,Ileana Tureanu. "Din start, a enunțat regula conform căreia „un centru istoric este o comunitate construită pentru cei care îl locuiesc.Nu e nimic contra turiștilor, dar când funcționalitatea orașului o dă turismul, și nu necesitățile localnicilor, atunci ai o problemă” Meritele incontestabile ale politicii prezentei administrații vin, însă, pe contrasens cu propriile proiecte propuse în perimetrul aceluiași Centru istoric, precum intențiile de demolare a unor fronturi stradale în favoarea traficului rutier, sau constrângerea proprietarilor să își înalțe sau retragă clădirile nealiniate la un front stradal sau un nivel mediu al străzii. „Alinierea clădirilor, în opinia mea, E O PROSTIE. Trebuie să respecți modul în care a fost construită o anumită clădire. Despre alinierea la frontul stradal, când am făcut cercetările în Bruges am descoperit că linia stradală inițială, cea medievală, nu era aceeași cu cea de azi; nu era una dreaptă, dar era mult mai interesantă”, apreciază arhitectul belgian. Nu vede cu ochi buni nici alinierea obligatorie a coamelor caselor și insistă că e o chestiune de respectare a „scării”, a dimensiunilor diferite pe care le pot avea imobilele care „conviețuiesc” împreună. „Face parte din evoluția socială ca un imobil să crească în măsura în care proprietarul dispune de resursele necesare”, e concluzia sa.Oradea este insa,in ziua de azi, din pacate, pe mana unor diletanti alogeni, care tin cu tot dinadinsul sa stearga /demoleze istoria arhitecturala a acestui oras.
Postat 24 Ianuarie 2019, 01:14 de platona
Bonus-malus.
Chiar daca ideea in sine nu ar fi foarte rea,sa angajezi firme care sa faca estimari si calcule cit s-ar putea mari cladirile si cite impozite ai putea colecta dupa aceea...nu mai e de gluma, situatia devine de domeniul patologic.Ramine sa le impute in avans impozitele aferente extinderilor nerealizate conform studiului si calculelor Planwerk.As fi inteles sa dea o scutire de impozit de 10 ani celor care se conformeaza...dar nu arta ii intereseaza pe dinsii
Postat 23 Ianuarie 2019, 10:34 de excalibur
Noa...
Păi, cam așa cu modernizările... Citeam recent cum a fost modernizat Parisul prin 1850. Cât tămbălău, proteste, plânsete, amenințări cu o nouă revoluție și tot pachetul; municipalitatea pariziană nu s-a lăsat, a ras cam tot ce s-a putut și a construit totul la loc.
Postat 23 Ianuarie 2019, 09:29 de Shogun
@ sandu
Acolo macar au gaz. Pot sa renunte la serviciile hotomanilor din primarie.
Postat 23 Ianuarie 2019, 06:51 de oradeanbihor
RADET-ul e in floare
corecție , că apar gâscanii
Postat 22 Ianuarie 2019, 22:42 de Sandu1206
Oradeanbihor
Ți-a fost bine iarna asta? Ai avut căldură? Sau te muti la BUCALE, că râsetul e in floare
Postat 22 Ianuarie 2019, 22:41 de Sandu1206
Idiotul..
..nu se lasa. E usor e sa faci calcule pe bunurile si pe banii altora.
Postat 22 Ianuarie 2019, 20:58 de oradeanbihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.574 RON
  • 1 EUR = 4.9481 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON