URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă domnul Sîrca aducea ca exemplu un bătrân locuitor din Oncea sau Episcopia, care chiar trudeşte cu mâinile lui livada rămasă din moşi strămoşi, parcă mai înţelegeam demersul. Dar să aduci un coleg cu o pensie ce bate pe la 10 mii de lei, care se plânge că are o jumate de hectar în intravilan şi trebuie să dea două mii de lei pe an impozit, chiar că-mi vine să deschid un cont pentru ajutorarea organelor nedreptăţite!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Orașul betoanelor, în care bieții cetățeni sunt expropriați mai rău ca în comunism de dragul demolărilor maniacale. Cam ăsta e, de ani buni, narativul opoziției din Oradea, expertă, în lipsă de idei, în a contesta până și proiectele cerute de cetățeni și de evidentă utilitate publică. S-a întâmplat cel mai recent joia trecută, când șeful grupului PSD din Consiliul Local, Adrian Madar, a condamnat planul municipalității de a expropria 3.600 metri pătrați ai unui dezvoltator imobiliar.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre Oradea Arena, prima sală polivalentă a orașului cu peste 5.000 de locuri?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut.
22 Ianuarie 2019, 18:23

Bolojan nu renunţă: 93 de imobile din centrul municipiului Oradea au potenţial de supraetajare!

Primarul Ilie Bolojan nu renunţă la regulamentul privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor care nu respectă frontul stradal şi regimul de înălţime, în prezent suspendat, după ce a fost atacat în instanţă de Instituţia Prefectului.

"Un instrument de transparenţă"...

Municipalitatea va supune dezbaterii publice un studiu de evaluare realizat de firma clujeană Planwerk, potrivit căruia 93 de imobile din centrul istoric au potenţial de supraetajare, iar proprierarii ar putea risca să fie supraimpozitaţi.

"Ne propunem ca acest studiu să stea în dezbatere publică în cursul lunii februarie. Va fi postat pe portalul Primăriei, proprietarii de clădiri vor putea să îl analizeze, să vadă dacă imobilele pe care le deţin intră în această propunere şi care sunt criteriile pentru care au fost alese. La finalul lunii februarie, după ce vom centraliza toate observaţiile, vom mai face o analiză a propunerilor primite, iar în cazul în care sunt pertinente le vom încorpora", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, studiul este "un instrument de transparenţă". Acesta le va permite investitorilor să cunoască oportunităţile din zona centrală, iar deţinătorilor de imobile să cunoască valoarea potenţială la care pot ajunge acestea.

... argument în instanţă

Bolojan nu ascunde faptul că studiul va fi folosit de municipalitate în procesul intentat de Instituţia Prefectului pentru suspendarea Hotărârii de Consiliu Local 697 din 2018 potrivit căreia imobilele care nu respectă frontul stradal şi regimul de înălţime riscă să fie supraimpozitate cu 50%.

"Rolul acestui studiu este de a face posibilă aplicarea primului material (adică a hotărârii de CL deja atacate - n.r.). Studiul a fost comandat înainte de a ataca Prefectura în instanţă Hotărârea de Consiliu Local. S-a anunţat atunci că este o necesitate ca acest studiu să apară. Acum acesta există, face o cuantificare a criteriilor care au stat la stabilirea imobilelor şi dă instanţei posibilitatea să analizeze Hotărârea de Consiliu Local", a spus edilul.

129 de case "mici"

Potrivit arhitectului Eugen Pănescu (foto), reprezentantul firmei Planwerk, care a lucrat şi la realizarea Planului Urbanistic General al Oradiei, studiul în discuţie a analizat zona ultracentrală a oraşului şi potenţialul de dezvoltare al ei.

Arhitecţii au inventariat în zona centrală toate clădirile cu un singur nivel situate lângă altele cu cel puţin un etaj mai înalte, lipite de calcane (n.r. peretele exterior, fără deschideri, din spatele unei case) sau situate chiar la colţ de stradă într-un amplasament cu vizibilitate.

"Din 129 de imobile cu un etaj inventariate în zona centrală, 21 au fost excluse pentru că sunt imobile cu valoarea arhitecturală dovedită, iar 15 imobile nu se încadrează în nici unul dintre cele trei criterii enumerate. Astfel, rezultă 93 de imobile care se înscriu în unul sau toate trei criteriile stabilite, având o poziţie foarte favorabilă în contrast cu volumul imobilului", a spus arhitectul.

Cele 93 de case reprezintă 72% din totalul clădirilor cu un nivel din zona ultracentrală, respectiv 24% din totalul imobilelor din acest areal, ceea ce reprezintă un potenţial de construire foarte mare.

Profit de 4,2 milioane lei

Specialistul a exemplificat cu cazul clădirii din strada Primăriei 7 (foto), chiar lângă Palatul administrativ al oraşului, care este flancată de două imobile mult mai înalte.

Potrivit studiului, dacă în prezent imobilul are 571 metri pătraţi şi un preţ de piaţă undeva la 1,3 milioane lei, prin supraetajarea lui, în urma unei investiţii de 3,5 milioane lei, ar putea ajunge la o suprafaţă de 2.055 metri pătraţi şi un preţ de vânzare de circa 9 milioane lei.

Cap la cap, dacă proprietarul ar vinde imobilul renovat şi extins, profitul său s-ar ridica la 4,2 milioane lei.

În cazul în care proprietarul ar decide să dea în chirie clădirea care cuprinde 65% spaţii rezidenţiale şi 35% spaţii comerciale, acesta ar putea încasa 315.000 lei pe an, ceea ce înseamnă o perioadă de 18 ani de recuperare a investiţiei.

În total, cele 93 de case în discuţie ar putea creşte suprafaţa construită din zona ultracentrală de la 571.500 metri pătraţi la 704.300 metri pătraţi.

Cum odată cu creşterea suprafeţei clădirii cresc şi impozitele datorate pentru aceasta, municipalitatea are tot interesul să supraimpoziteze cu 50% clădirile situate în prezent pe un singur nivel pentru a determina proprietarii să le vândă sau extindă.

Rămâne de văzut dacă instanţa de judecată va accepta argumentele municipalităţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
locuinta familiala
In Dreptul Uniunii,dreptul la locuinta este un drept fundamental ,garantat de art.7 din carta. Pierderea domiciliului este una din cele mai mari atingeri aduse dreptului de respect la domiciliu;avand in vedere ca dreptul la locuinta familiala este un drept european,art.8 CEDO.
Postat 28 Ianuarie 2019, 16:04 de eric-oradea
Cum dezbaterea pe aceste teme are și susținători și contestatari, opinia unui urbanist specialist UNESCO nu poate fi decât de folos în conturarea unui punct de vedere cât mai avizat.
„Alinierea clădirilor, în opinia mea, e o prostie. Trebuie să respecți modul în care a fost construită o anumită clădire. Despre alinierea la frontul stradal, când am făcut cercetările în Bruges am descoperit că linia stradală inițială, cea medievală, nu era aceeași cu cea de azi; nu era una dreaptă, dar era mult mai interesantă”, apreciază arhitectul belgian. Nu vede cu ochi buni nici alinierea obligatorie a coamelor caselor și insistă că e o chestiune de respectare a „scării”, a dimensiunilor diferite pe care le pot avea imobilele care „conviețuiesc” împreună. „Face parte din evoluția socială ca un imobil să crească în măsura în care proprietarul dispune de resursele necesare”, e concluzia sa." PRICEPUT Dorel &Co de la Primaria Oradea ?
Postat 24 Ianuarie 2019, 02:04 de platona
Cum dezbaterea pe aceste teme are și susținători și contestatari, opinia unui urbanist specialist UNESCO,precum aceea a arhitectulului flamand Werner Desimpelaere,prezentata la Bienala Nationala a Arhitectilor din Romania , expert UNESCO pentru România, n
"Președintele UAR( Ileana Tureanu, ).... apreciază că „ceea ce s-a realizat la Oradea în ceea ce privește spațiul public este un exemplu de bună practică, pe care trebuie să-l promovăm. Oradea este pentru noi, acum, un exemplu pentru modul în care își pune în valoare patrimoniul....bla,bla,bla..........." Într-un scurt dialog cu redactorul JB&bihon.ro, arhitectul flamand a acceptat să lămurească câteva aspecte legate de instituirea, conservarea și amenajarea unui centru care se vrea istoric,opinie aflata in totala contradictie cu spiciul din deschiderea Bienalei,al dnei presedinte UAR,Ileana Tureanu. "Din start, a enunțat regula conform căreia „un centru istoric este o comunitate construită pentru cei care îl locuiesc.Nu e nimic contra turiștilor, dar când funcționalitatea orașului o dă turismul, și nu necesitățile localnicilor, atunci ai o problemă” Meritele incontestabile ale politicii prezentei administrații vin, însă, pe contrasens cu propriile proiecte propuse în perimetrul aceluiași Centru istoric, precum intențiile de demolare a unor fronturi stradale în favoarea traficului rutier, sau constrângerea proprietarilor să își înalțe sau retragă clădirile nealiniate la un front stradal sau un nivel mediu al străzii. „Alinierea clădirilor, în opinia mea, E O PROSTIE. Trebuie să respecți modul în care a fost construită o anumită clădire. Despre alinierea la frontul stradal, când am făcut cercetările în Bruges am descoperit că linia stradală inițială, cea medievală, nu era aceeași cu cea de azi; nu era una dreaptă, dar era mult mai interesantă”, apreciază arhitectul belgian. Nu vede cu ochi buni nici alinierea obligatorie a coamelor caselor și insistă că e o chestiune de respectare a „scării”, a dimensiunilor diferite pe care le pot avea imobilele care „conviețuiesc” împreună. „Face parte din evoluția socială ca un imobil să crească în măsura în care proprietarul dispune de resursele necesare”, e concluzia sa.Oradea este insa,in ziua de azi, din pacate, pe mana unor diletanti alogeni, care tin cu tot dinadinsul sa stearga /demoleze istoria arhitecturala a acestui oras.
Postat 24 Ianuarie 2019, 01:14 de platona
Bonus-malus.
Chiar daca ideea in sine nu ar fi foarte rea,sa angajezi firme care sa faca estimari si calcule cit s-ar putea mari cladirile si cite impozite ai putea colecta dupa aceea...nu mai e de gluma, situatia devine de domeniul patologic.Ramine sa le impute in avans impozitele aferente extinderilor nerealizate conform studiului si calculelor Planwerk.As fi inteles sa dea o scutire de impozit de 10 ani celor care se conformeaza...dar nu arta ii intereseaza pe dinsii
Postat 23 Ianuarie 2019, 10:34 de excalibur
Noa...
Păi, cam așa cu modernizările... Citeam recent cum a fost modernizat Parisul prin 1850. Cât tămbălău, proteste, plânsete, amenințări cu o nouă revoluție și tot pachetul; municipalitatea pariziană nu s-a lăsat, a ras cam tot ce s-a putut și a construit totul la loc.
Postat 23 Ianuarie 2019, 09:29 de Shogun
@ sandu
Acolo macar au gaz. Pot sa renunte la serviciile hotomanilor din primarie.
Postat 23 Ianuarie 2019, 06:51 de oradeanbihor
RADET-ul e in floare
corecție , că apar gâscanii
Postat 22 Ianuarie 2019, 22:42 de Sandu1206
Oradeanbihor
Ți-a fost bine iarna asta? Ai avut căldură? Sau te muti la BUCALE, că râsetul e in floare
Postat 22 Ianuarie 2019, 22:41 de Sandu1206
Idiotul..
..nu se lasa. E usor e sa faci calcule pe bunurile si pe banii altora.
Postat 22 Ianuarie 2019, 20:58 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7141 RON
  • 1 EUR = 4.9474 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON