URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2023, 19:00

Bolojan, la podcastul lui Gojira: „După 20 de ani în administrație, trebuie să te gândești să faci un pas în lateral” (VIDEO)

Bolojan, la podcastul lui Gojira: „După 20 de ani în administrație, trebuie să te gândești să faci un pas în lateral” (VIDEO) capturi video: Youtube / HappyFishTV
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este invitatul celui mai recent podcast publicat de DJ Gojira, pe numele său real George Andreescu, pe canalul său de YouTube, și vorbește despre administrație, curse aeriene, politicieni, precum și despre un viitor „pas lateral” în carieră.

Podcastul filmat la Casa Darvas - La Roche din Oradea a fost finanțat de filiala Bihor a Ordinului Arhitecților din România.

Despre „atitudinea dictatorială”

Discuția dintre cei doi s-a derulat, de fapt, cu două luni în urmă (pe 24 ianuarie), se întinde pe mai bine de două ore și a fost publicată luni seară, în seria de podcasturi „Aproximativ Discuții”, pe canalul de YouTube HappyFishTV, care are 150.000 de urmăritori și-i aparține lui Gojira, DJ și fost realizator de emisiuni radio. 

Ilie Bolojan răspunde mai multor întrebări și vorbește, provocat de interlocutor, și despre percepția că a avut în unele cazuri o „atitudine dictatorială”. Șeful CJ i-a spus lui Gojira că, în special în primii ani de mandat la Primăria Oradea, au existat probleme la infrastructura de bază, care trebuiau rezolvate. „Știind care sunt problemele evidente, în materie de dezvoltare nu am făcut nenumărate dezbateri publice, recunosc asta (...) Unde am avut convingeri clare, nu am mai stat la discuții”, a afirmat Bolojan.

Despre posibile zboruri 

În podcast, Ilie Bolojan atinge mai multe subiecte, printre care administrație, strategii de dezvoltare, mentalități, investiții în infrastructură și turism. De asemenea, el subliniază că, în perioada următoare, conectivitatea - rutieră, aeriană, feroviară - va fi crucială pentru dezvoltarea Oradiei și Bihorului. 

Gojira l-a întrebat și despre cursele aeriene, subliniind costul ridicat al biletelor Tarom spre și dinspre București. „Avem ca prioritate să lucrăm anul acesta la infrastructura aeroportului, să reconfigurăm terminalul, să extindem pista, ca să avem toate condițiile și, în același timp, să pregătim noi zboruri atât spre București, cât și spre câteva destinații externe, asta în principal într-o formă de parteneriat cu companii care au certificate de operator și aeronave”, a spus președintele CJ Bihor, instituție care are în subordine Aeroportul Oradea.

Bolojan a adăugat că, dacă nu vor putea fi atrase curse în acest fel, „va trebui să luăm în calcul inclusiv ca compania pe care Consiliul Județean și Primăria au înființat-o chiar să devină un operator, nu doar un partener”. 

Despre viitor și-un „pas lateral” 

Întrebat care-i este planul în ceea ce privește evoluția politică, Bolojan a dat de înțeles că nu vizează funcții mari, ba chiar ar face „un pas în lateral”. 

„Orice om rațional, după câteva mandate într-o comunitate mare, trebuie să se gândească la pregătirea succesiunii, pentru că se schimbă generațiile, te uzezi, la un moment dat te plafonezi sau, cel mai grav, ți se urcă la cap, nu mai ai dexteritatea și elasticitatea aceea în gândire. (...)

Ai varianta să-ți pregătești o ieșire și să permiți oamenilor care cresc împreună cu tine să preia mandatul sau ai varianta să te tot duci până când, la un moment dat, oamenii se satură de tine și devii o pacoste pentru localitatea respectivă și nu mai livrezi.

Eu am optat să nu mai candidez la Primăria Oradea (n.r. – după trei mandate) și cred că după 20 de ani în administrație, când ai avut tot timpul necesar să arăți ceea ce poți, trebuie să te gândești să faci un pas un lateral, ca alte generații să poată continua proiectele.

Cred că generația noastră și-a atins deja limitele și rezerva de combustibil este deja destul de redusă și cred că s-ar cuveni să transferăm unei alte generații, care poate să facă mai mult”, a spus liberalul, al cărui prim mandat în fruntea CJ Bihor se va încheia în 2024. 

În context, Bolojan s-a declarat mulțumit de Florin Birta, care i-a luat locul în fruntea Primăriei Oradea.

„Face o treabă bună. Are proiecte dificile, cum sunt pasajele, dar sunt convins că le va duce până la capăt”.

În 2024, „administrația se va duce la examenul din fața orădenilor, dar eu cred că va trece acest examen cu brio”, a adăugat șeful CJ. 


sursa video: Youtube / HappyFishTV

Finanțate de Ordinul Arhitecților

Podcastul filmat la Casa Darvas - La Roche din Oradea a fost finanțat de filiala Bihor a Ordinului Arhitecților din România. Acesta face parte dintr-o serie de patru astfel de podcasturi menite să pună în lumină diferite aspecte ale Oradiei, din perspectiva unor personalități locale, dar și din perspectiva unor oameni din exterior. Suma alocată de OAR Filiala Bihor pentru realizarea acestui proiect este de 6.000 euro.

Invitații - a subliniat Gojira într-o întâlnire cu presa locală pe tema proiectului - nu i-au fost impuși de OAR și participă voluntar la proiect.

Înainte de discuția cu Bolojan, a fost publicat un alt podcast realizat în Oradea cu președintele grupului Eurolines, Dragoș Anastasiu. Vor urma Dacian Palladi, cu care Gojira discută despre masonerie, și Bogdan Mihai Simion, culegător de muzică tradițională și lăutar, care, a subliniat realizatorul podcasturilor, este impresionat de Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Ce TV este ăsta fraților?
Un TV adhoc HapyFish??? Cine mai e și panarama asta de tip pește prăjit??? Ce pompă de crier prăjit e și acest extractor? Un mare fâs, mai ales că, tu cetățene nu ai voie să te așezi pe un scaun vechi din Casa Darvas, dar ei da...
Postat 02 Aprilie 2023, 00:56 de Morometul
Petre93
Realizez cât de penibil sunt pt propagandă, și ma doare-n Pix.
Postat 29 Martie 2023, 13:40 de Sandu2100
Drop/sandu
Tu nu realizezi cat esti de penibil? Tu esti in lumea ta
Postat 29 Martie 2023, 13:16 de Petre93
Treaba e completa propaganda e cu noi
@KP vezi ca mai ai conturi de activat ::::)))))
Postat 29 Martie 2023, 09:46 de Sandu2100
Drop/sandu
Ce activ e sandu2100 postacul si sluga numaru a conducerii. Mare ratat trebuie sa fii sa iti petreci toata ziua sa scrii aberatii pentru niste hoti de politicieni. Dar se vede ca esti preot si ai timp. Asa e cu popiii astia cei mai mari securisti, informatori ai partidelor.
Postat 29 Martie 2023, 07:39 de Petre93
Un pas in lateral ?
In lateral de CJ e Penitenciarul. Are dreptate cheliosul
Postat 29 Martie 2023, 07:36 de Petre93
Postacu sandu2100
Alexandru Ciucle mai lasa propaganda stalinista. Ca voi preotii la asta sunteti buni.
Postat 29 Martie 2023, 07:28 de adi13
Rectific…
amenzi, nu contraventii.
Postat 29 Martie 2023, 07:02 de User anonimizat
Asa este.
In lipsa alternativelor viabile, lumea sta acasa, nu voteaza. Din pacate educatia se face prin contraventii, de la parcari la salubritate, pana la reabilitarea cladirilor. Daca educatia s-ar face corespunzator, ar creste nivelul de gandire, discernamant, ori asta nu convine clasei politice. Un electorat elevat e greu de manipulat.
Postat 29 Martie 2023, 06:52 de User anonimizat
@Sandu
Doar aleșii psd votează ce le place. Restul votează răul cel mai mic. Dacă s-ar face un calcul și s-ar elimina membrii de partid +4 s-ar vedea că de fapt foarte foarte puțină lume mai merge la vot. Scârbiți de ce opțiuni avem.
Postat 29 Martie 2023, 06:44 de Vio_427
Cei precum SanduXXX ...
... sunt fanii și votanții fideli ai lui Bolojan. Prin ei se vede nivelul precar de gândire ce străbate acest PNL, de la vârf până la noadă. La așa susținere ... așa partid. Norocul liberalilor este că nici PSD-iștii nu sunt cu mult mai breji, astfel că neamul de slugi se găsește în situația să nu aibă de unde selecta și alege ceva mai bun.
Postat 29 Martie 2023, 06:00 de KP
"Unde am avut convingeri clare, nu am mai stat la discuții”.
Adică, idei puține și fixe. Evoluție ioc ... dezvoltare snonim cu determinare la turnat beton. Acest podcast, spre exemplu, arată clar "metoda" de promovare a clanului Bolojan în spațiul public de până acum și cum totul costă și se plătește ca atare. De data asta au plătit, unui obscur canal de pe YouTube, 6.000 Euro, fraierii de arhitecți orădeni ai OAR, pentru așa-zise 4 interviuri prin care speră să intre astfel în grațiile liberalismului autohton. Ultima gaselniță marca PNL, în stil caracteristic "copy-paste Bolo" este relevantă pentru sărbătorirea celor 20 de ani de administrație după legi proprii ... și arată nivelul de inteligență al unor astfel de subiecți precum "cârmaciul" Bihorului. Este vorba de inițiativa (legislativă) marca PNL, de a "convinge" șoferii care nu și-au plătit amenzile de parcare, să dea banii fără posibilitatea de a contesta ... că dacă nu, să li se suspende și/sau anuleze permisele de conducere. Vă dați seama cât de idioți pot fi acești "bolojeni" care vor ca Poliția Locală să poată dispune, în locul unor proceduri normale de executare a unor obligații de achitare la bugetele locale/județene, asupra unor permise care dau voie titularilor să circule oriunde sunt recunoscute în lume și care sunt emise de autorități naționale, nicidecum de către cele locale. Cu alte cuvinte, după zeci de ani de administrație, asta au învățat cei de la PNL care au mintea după chipul, creierul și asemănarea cu Bolojan ... ca o autoritate locală să dispună asupra uneia naționale. Asta știu să facă liberalii de fapt, printre altele, să confunde "sula" cu "prefectura" și să îndemne la schimbarea ierarhiilor administrative, pentru ca un primar de la PNL să dea ordine la ministere și guvern după cum are sau nu are bani destui la bugetul propriu local. Singurul "pas lateral" firesc pe care o să-l facă Bolojan, va fi cel de a mai câștiga un mandat de președinte al CJ Bihor, pentru că altfel va intra pe panta de coborâre care să-l facă să plătească pentru fiecare dintre "ideile puține și fixe" pe care le-a avut în ultimele decenii ... și atunci nu i-ar ajunge două-trei vieți ca să poată achita "nota de consum".
Postat 29 Martie 2023, 05:49 de KP
Daca as fi ca tine, ti-as zice ca iti dau cu DEX-ul in cap sa intelegi ce inseamna propaganda (aluzie la rigla, stii tu).
Naiba stie cum nici unul dintre voi, astia radicali pro, nu sunteti capabili sa purtati o discutie pe argumente, sa combateti o idee, nu persoana care o emite. Singurele voastre “argumente” sunt, mutati-va si propaganda, insulte (moderatorul a scos spanzurati-va din primul enunt). Doar stalinistii combateau persoane, sunteti mai rau ca ei. Voua v-ar place, la fel si carmaciului, sa fie opinie unica, sa ramaneti doar voi. Uite ce, unora nu le place, impaca-te cu ideea si nu mai fibrila, faci tensiune (desi cred ca te nutresti din conflicte). Esti rudimentar, nici macar subtil, prepotent dar nesigur, paranoic, de unde si vesnica preocupare pentru altii, ce fac si ce zic, cine sunt. Hai latra tare, daca nu ai ultimul cuvant nu te simti bine.
Postat 29 Martie 2023, 05:16 de User anonimizat
Moare propaganda de ciudă
::::::))))))
Postat 28 Martie 2023, 23:49 de Sandu2100
Silver_Cat
Tu PSD și USR, la spitalul 9 secția agitați cu voi . Ca sa fie liniște 30 de ani în Oradea, Bihor respectiv România.
Postat 28 Martie 2023, 23:49 de Sandu2100
ilie-Psihiatrie-Puscarie
Sper ca "pasul in lateral" despre care vorbeste sa fie pasul la Jilava, etajul 3, celula 69. Macar pentru vreo 15 ani....
Postat 28 Martie 2023, 23:22 de Silver_Cat
CT
Ca de regula, la fiecare articol faci aproprierea cu Bolojan, și tu și alții, asta se numește propagandă.
Postat 28 Martie 2023, 22:13 de Sandu2100
Ca de regula, pierzi firul discutiei.
Argumente straine conversatiei, impropietatea termenilor.
Postat 28 Martie 2023, 21:36 de User anonimizat
Teatru de doi bani
De mulți ani spun, când pnl își dă "duhul" persoana asta va fi băgată la înaintare, mediocritatea fiind mare va pune botul.Acum doar se continuă pregătirea terenului.
Postat 28 Martie 2023, 21:35 de Maikeltroll
CT
Propaganda PSD, USR P#Z#E#E aste nu vor fi mulțumite niciodată, spre exemplu tu niciodată nu ai fost mulțumită, nu mai vb de KP care are n-șpe mii de conturi.
Postat 28 Martie 2023, 21:33 de Sandu2100
Doar se mimeaza dialogul…
Cred ca ultima dezbatere serioasa, cu implicare a societatii civile, specialisti, in prezenta autoritatilor, a fost reabilitarea Pietei Unirii. Nu a contat, se observa rezultatele…
Postat 28 Martie 2023, 21:13 de User anonimizat
CT
Este dialog pe toate temele, propaganda nu vrea intelega asta.
Postat 28 Martie 2023, 21:05 de Sandu2100
Un ales e reprezentantul celor care l-au votat, dar si a celor care nu l-au votat.
Asta nu intelege alesul, dar nici votantii. E nevoie de dialog pe teme sensibile. Altfel linia intre democratie si totalitarism e foarte fina.
Postat 28 Martie 2023, 21:00 de User anonimizat
Mihaita și restul propagandei
Nu va place, nu vreți sa va mutați din Oradea, și ați scăpat de Bolojan. Nouă la cei care am votat ne place.
Postat 28 Martie 2023, 20:26 de Sandu2100
imi e greata de mascarada asta propagandista
Bolovanul a venit cu intrebarile pregatite de el, se stie deja la ce interviuri apare Bolovanu.
Postat 28 Martie 2023, 19:37 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON