Patru întâlniri, o singură temă: referendumul din 14 iunie privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin. Primarul Ilie Bolojan s-a întâlnit miercuri după-amiază cu locuitorii cartierului Rogerius în patru locuri diferite situate de-a lungul Bulevardului Dacia.
Prima întâlnire a avut loc în vecinătatea Colegiului Tehnic Constantin Brâncuşi, cea de-a doua peste drum de Şcoala Dacia, cea de a treia s-a ţinut pe platoul de lângă Biserica Acoperământul Maicii Domnului, iar ultima dintre ele a avut în spatele blocului fostului local Colors.
Fiecare întâlnire a durat circa o oră şi a reunit între 30 şi 50 de orădeni veniţi să îl asculte pe edil vorbind despre importanţă fuziunii celor două localităţi, dar şi să îşi spună păsul despre probleme punctuale din cartier şi oraş.
Pentru salarii mai mari...
În deschiderea fiecărei întâlniri, Bolojan le-a vorbit orădenilor despre mizele scrutinului din 14 iunie, arătând că unificarea Oradiei cu comuna limitrofă va face posibilă atragerea de investitori care creeze noi locuri de muncă, ducând în timp la o competiţie între societăţi pentru atragerea de angajaţi, lucru care se va reflecta în creşterea salariilor.
"Atunci când firmele concurează pentru atragerea de salariaţi competenţi, inevitabil cresc salariile. Dacă angajatul nu are însă unde să plece şi este într-un fel de prizonier al firmei, salariile vor rămâne la acelaşi nivel", a spus Bolojan.
Un milion de turişti pe an
Primarul a insistat asupra oportunităţii municipalităţii orădene de a a valorifica potenţialul turistic al staţiunilor Băile Felix şi Băile 1 Mai. "Dacă facem ceea ce trebuie, în cinci ani numărul de turişti atraşi în Oradea şi Băile Felix va creşte de la circa 270.000 de vizitatori pe an la peste un milion, cu toate avantajele care decurg de aici, de la apariţia de noi locuri de muncă în industria hotelieră, până la creşterea veniturilor oraşului din impozitul pe salarii", a spus primarul.
Bolojan i-a îndemnat pe orădeni să se prezinte la urne pe 14 iunie pentru că este o ocazie unică. "Vă rog să votaţi la referendum unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin, pentru că este o ocazie cu care te întâlneşti o dată în viaţă", a spus edilul.
Primarul a mai arătat că, întrucât în comuna Sînmartin referendumul a fost validat în urma scrutinului din 10 mai, acum soarta unificării stă exclusiv în mâna locuitorilor din municipiu. "Dacă până acum pentru lucrurile care nu merg bine în oraş puteau fi învinovăţiţi politicienii, de data aceasta responsabilitatea este exclusiv a orădenilor", a spus Bolojan.
Totul se reduce la bani...
În discuţiile care au urmat prezentării făcute de edil, orădenii s-au declarat în principiu de acord cu fuzionarea celor două localităţi, dar, profitând de prezenţa primarului, au ales să discute probleme punctuale din zona în care locuiesc. Oamenii au reclamat printre altele calitatea slabă a locurilor de joacă pentru copii, salariile mici oferite de firmele orădene, lipsa locurilor de parcare şi grupurile de rromi care, veniţi din Tileagd sau alte zone, distrug ţarcurile de gunoaie pentru a putea scotoci după materiale refolosibile.
Primarul Ilie Bolojan a găsit ca fiind justificate majoritatea reclamaţiilor formulate de orădeni. Edilul a spus că majoritatea problemelor pot fi rezolvate, dar pentru asta oraşul trebuie să aibă resurse, iar unirea localităţilor Oradea şi Sînmartin va aduce oraşului mai multe venituri. Din turism şi noi locuri de muncă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.