Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Rolul apei în răspândirea bolilor a fost remarcat înaintea descoperirii agenţilor patogeni ai bolilor infecţioase transmise prin apă. Epidemiile hidrice se caracterizează prin câteva aspecte principale: epidemia se suprapune teritoriului alimentat de sursa de apă contaminată; izbucnirea epidemiei poate fi bruscă, producând apariţia unui număr mare de cazuri într-un timp scurt; îmbolnăvirile se limitează numai la persoanele care au consumat apa infectată, indiferent de vârstă, sex sau ocupaţie; epidemia se poate produce în oricare anotimp al anului.
Cele mai importante boli care se pot transmite prin apă sunt febra tifoidă, holera, dizenteria, leptospirozele, tularemia, bruceloza, tuberculoza, hepatita A şi E, poliomielita, enterocolitele şi unele boli parazitare (ascaridoza şi trichocefaloza).
ATENŢIE!
Agenţii patogeni ai bolilor transmise pe cale hidrică sunt eliminaţi din organismul bolnavilor sau purtătorilor de germeni prin intestin şi/sau rinichi.
Apele uzate fecaloid-menajere, apele reziduale provenind de la spitale, laboratoare de microbiologie etc., conţin un număr foarte mare de bacterii, virusuri şi helminţi care pot contamina sursele de apă potabilă.
Exploatarea defectuoasă a instalaţiilor de epurare şi dezinfecţie a apei poate determina producerea unei epidemii hidrice, de aceea măsurile de asigurare a potabilităţii apei sunt reglementate prin legislaţie.
Din păcate mai există încă multe localităţi cu probleme mari în domeniul epurării apelor uzate, fapt ce determină un risc mare pentru sănătatea populaţiei.
REŢINEŢI!
Epidemiile cu caracter hidric se pot produce nu numai prin apa de băut contaminată, ci şi prin intermediul fructelor, legumelor, zarzavaturilor care au fost irigate cu ape de suprafaţă poluate sau cu ape reziduale insuficient epurate.
Adăparea animalelor cu ape din surse contaminate sau folosirea în hrana lor a furajelor din zone irigate cu ape de râu poluate sau cu ape reziduale, pot contamina totodată şi animalele.
În afara epidemiilor hidrice, mai există şi o formă de manifestare numită endemie (care cuprinde un număr redus de cazuri ce se întâlnesc permanent într-o anumită zonă) şi forma sporadică (cazuri izolate). Numărul bolilor transmise prin apă este mare, anual pe glob îmbolnăvindu-se peste 500 de milioane de oameni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.