URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2023, 14:35

Bolile transmise prin apă

Bolile transmise prin apă sursa foto: pexels.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Rolul apei în răspândirea bolilor a fost remarcat înaintea descoperirii agenţilor patogeni ai bolilor infecţioase transmise prin apă. Epidemiile hidrice se caracterizează prin câteva aspecte principale: epidemia se suprapune teritoriului alimentat de sursa de apă contaminată; izbucnirea epidemiei poate fi bruscă, producând apariţia unui număr mare de cazuri într-un timp scurt; îmbolnăvirile se limitează numai la persoanele care au consumat apa infectată, indiferent de vârstă, sex sau ocupaţie; epidemia se poate produce în oricare anotimp al anului.

Cele mai importante boli care se pot transmite prin apă sunt febra tifoidă, holera, dizenteria, leptospirozele, tularemia, bruceloza, tuberculoza, hepatita A şi E, poliomielita, enterocolitele şi unele boli parazitare (ascaridoza şi trichocefaloza).

ATENŢIE!

Agenţii patogeni ai bolilor transmise pe cale hidrică sunt eliminaţi din organismul bolnavilor sau purtătorilor de germeni prin intestin şi/sau rinichi.

Apele uzate fecaloid-menajere, apele reziduale provenind de la spitale, laboratoare de microbiologie etc., conţin un număr foarte mare de bacterii, virusuri şi helminţi care pot contamina sursele de apă potabilă.

Exploatarea defectuoasă a instalaţiilor de epurare şi dezinfecţie a apei poate determina producerea unei epidemii hidrice, de aceea măsurile de asigurare a potabilităţii apei sunt reglementate prin legislaţie.

Din păcate mai există încă multe localităţi cu probleme mari în domeniul epurării apelor uzate, fapt ce determină un risc mare pentru sănătatea populaţiei.

REŢINEŢI!

Epidemiile cu caracter hidric se pot produce nu numai prin apa de băut contaminată, ci şi prin intermediul fructelor, legumelor, zarzavaturilor care au fost irigate cu ape de suprafaţă poluate sau cu ape reziduale insuficient epurate.

Adăparea animalelor cu ape din surse contaminate sau folosirea în hrana lor a furajelor din zone irigate cu ape de râu poluate sau cu ape reziduale, pot contamina totodată şi animalele.

În afara epidemiilor hidrice, mai există şi o formă de manifestare numită endemie (care cuprinde un număr redus de cazuri ce se întâlnesc permanent într-o anumită zonă) şi forma sporadică (cazuri izolate). Numărul bolilor transmise prin apă este mare, anual pe glob îmbolnăvindu-se peste 500 de milioane de oameni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON