URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2023, 14:35

Bolile transmise prin apă

Bolile transmise prin apă sursa foto: pexels.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Rolul apei în răspândirea bolilor a fost remarcat înaintea descoperirii agenţilor patogeni ai bolilor infecţioase transmise prin apă. Epidemiile hidrice se caracterizează prin câteva aspecte principale: epidemia se suprapune teritoriului alimentat de sursa de apă contaminată; izbucnirea epidemiei poate fi bruscă, producând apariţia unui număr mare de cazuri într-un timp scurt; îmbolnăvirile se limitează numai la persoanele care au consumat apa infectată, indiferent de vârstă, sex sau ocupaţie; epidemia se poate produce în oricare anotimp al anului.

Cele mai importante boli care se pot transmite prin apă sunt febra tifoidă, holera, dizenteria, leptospirozele, tularemia, bruceloza, tuberculoza, hepatita A şi E, poliomielita, enterocolitele şi unele boli parazitare (ascaridoza şi trichocefaloza).

ATENŢIE!

Agenţii patogeni ai bolilor transmise pe cale hidrică sunt eliminaţi din organismul bolnavilor sau purtătorilor de germeni prin intestin şi/sau rinichi.

Apele uzate fecaloid-menajere, apele reziduale provenind de la spitale, laboratoare de microbiologie etc., conţin un număr foarte mare de bacterii, virusuri şi helminţi care pot contamina sursele de apă potabilă.

Exploatarea defectuoasă a instalaţiilor de epurare şi dezinfecţie a apei poate determina producerea unei epidemii hidrice, de aceea măsurile de asigurare a potabilităţii apei sunt reglementate prin legislaţie.

Din păcate mai există încă multe localităţi cu probleme mari în domeniul epurării apelor uzate, fapt ce determină un risc mare pentru sănătatea populaţiei.

REŢINEŢI!

Epidemiile cu caracter hidric se pot produce nu numai prin apa de băut contaminată, ci şi prin intermediul fructelor, legumelor, zarzavaturilor care au fost irigate cu ape de suprafaţă poluate sau cu ape reziduale insuficient epurate.

Adăparea animalelor cu ape din surse contaminate sau folosirea în hrana lor a furajelor din zone irigate cu ape de râu poluate sau cu ape reziduale, pot contamina totodată şi animalele.

În afara epidemiilor hidrice, mai există şi o formă de manifestare numită endemie (care cuprinde un număr redus de cazuri ce se întâlnesc permanent într-o anumită zonă) şi forma sporadică (cazuri izolate). Numărul bolilor transmise prin apă este mare, anual pe glob îmbolnăvindu-se peste 500 de milioane de oameni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON