URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
27 Iulie 2017, 10:10

Bodog la raport: Peste 220.000 de copii nevaccinaţi şi nu există stocuri de vaccinuri, în caz de epidemie

Raportul prezentat de ministrul Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, premierului Mihai Tudose, privind vaccinările din România este îngrijorător: peste 220.000 copii cu vârste între 9 luni şi 9 ani sunt nevaccinaţi şi deşi în ultimul an rujeola a provocat 32 de morţi în ţară, nici măcar acum România nu are stocuri de vaccinuri în caz de epidemie.

Rujeola a afectat mai ales din judeţele din vestul ţării, respectiv Caraş-Severin, Arad şi Timiş, unde ”acoperirea vaccinală a fost printre cele mai reduse (puţin peste 50% din copiii eligibili au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin ROR)”, după cum a precizat MS.

Ministrul Sănătăţii menţionează în raport că mortalitatea înregistrată este de patru cazuri la o mie de copii, ”mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii”, scrie news.ro.

Potrivit raportului, printre punctele slabe ale programului de vaccinare se numără lipsa de stocuri de vaccin pentru intervenţia în situaţii de epidemie, lipsa unui buget dedicat intervenţiei în situaţii de urgenţă, lipsa personalului antrenat pentru intervenţie, dar şi lipsa unei proceduri standard pentru intervenţiile de urgenţă, a unei evidenţe clare a copiilor eligibili la vaccinare şi a numărului de persoane înscrise la medicul de familie, precum şi capacitatea limitată de diagnostic microbiologic sau molecular.

Aşadar, ministrul Bodog recunoaşte că nici acum România nu are stocuri de vaccinuri pentru intervenţie în situaţii de epidemie, deşi în nenumărate alte rânduri PSD-istul a spus că "problema vaccinurilor" a fost rezolvată în România. 

Printre punctele slabe menţionate în raport se mai numără un management bicefal şi insuficient coordonat al programului naţional de vaccinare, personal insuficient pentru gestionarea PNV, cât şi vulnerabilitatea lanţului de depozitare şi distribuire al vaccinurilor. 

Pentru aceste neajunsuri, Bodog a demis conducerea a cinci Direcţii de Sănătate Publică şi le-a dat avertismente scrise tuturor celorlalţi directori. Aşadar, şi-au pierdut funcţiile directorii şi directorii adjuncţi de la DSP Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov.

Cât despre funcţia sa, se pare că deocamdată şi-o păstrează. Deşi surse guvenamentale au declarat pentru jurnalişti din Bucureşti, în mai multe rânduri, că scaunul lui Bodog se clatină, premierul Mihai Tudose a declarat miercuri că nu-l demite pe Bodog "nici azi, nici mâine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pfff
...daca nu murim de moarte naturala, asa cum prevad ''legile naturii'', atunci sa murim de frica sau de spaima. Dumnezeule cum ne mai suporti?!
Postat 27 Iulie 2017, 12:46 de Maricel
Lasă nea' Bodog
Ca ministru și medic, sigur ai acces la datele reale ale problemei: rujeola, o boală dealtfel nefatală a copilăriei, a izbucnit în comunitățile de țigani, unde igiena și hrana sănătoasă nu sunt tocmai reguli de creștere a copiilor. Cei care au murit, sufereau de condiții medicale grave preexistente, după cum s- mai raporta prin ziarele locale de către medici care onești. De ce vrei tu să subminezi sănătatea copiilor români cu debilitantele vaccinuri, tu mare oficial însărcinat cu promovarea ei - te lasă conștiința să dormi?
Postat 27 Iulie 2017, 12:37 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON