URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2021, 15:53

Boboteaza pandemică, în Oradea: Credincioşi mai puţini la slujba de sfinţire a apelor de la Biserica cu Lună şi Catedrala Greco-Catolică (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de Covid-19 a făcut ca numărul credincioşilor care au participat la slujba de sfinţire a apelor oficiată miercuri la Biserica cu Lună şi Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae din Oradea să fie mai mic decât în anii precedenţi.

"Sfinţeşte apa aceasta!"

Credincioşii greco-catolici s-au adunat la Catedrala Sfântul Nicolae umplând lăcaşul de cult încă din cursul dimineţii, dar fără să se lase cu aglomeraţie ca în anii precedenţi.

Slujba oficiată de un sobor de preoţi condus de Prea Sfinţitul Virgil Bercea a adunat în incinta lăcaşului de cult peste 150 de credincioşi, în marea majoritate vârstnici.

Cu obrazul palid sub masca de protecţie şi cu ochelarii traşi pe vârful nasului ca să nu se aburească, episcopul a condus slujba cu o voce constantă, slăbit încă după perioada de boală.

"Tu însuţi dar Iubitorule de oameni vino cu puterea Sfântului Tău Spirit şi Sfinţeşte şi apa aceasta!", a invocat Prea Sfinţitul în timp ce scufunda în apă Crucea şi buchetul de busuioc.

Preoţii catedralei Sfântul Nicolae au pregătit cu o seară înainte mai multe lăzi cu flacoane cu apă având în ele câte un fir de busuioc, pentru a respecta normele sanitare pe timp de pandemie, şi un butoi cu apă sfinţită din care participanţii la slujbă care doreau să se poată servi singuri.

Credincioşii greco-catolici au început să se îndrepte către casele lor cu puţin înainte de ora 12, tocmai când fraţii lor ortodocşi ieşeau în faţa Bisericii cu Lună, pe o ploaie măruntă bătută de vânt, pentru slujba de sfinţire a apelor.

Pe ploaie şi vânt...

Gol în cursul dimineţii, când oraşul părea pustiu, platoul din faţa catedralei ortodoxe era deja plin de lume în jurul orei 12.

Peste 300 de credincioşi, în cea mai mare parte pensionari, aşteptau ca soborul de preoţi condus de părintele paroh Teodor Cristea să sfinţească apa din două butoaie ridicate pe suporţi.

Urcaţi fiecare pe câte o scară metalică, doi preoţi scufundau în apă busuiocul şi crucea străduindu-se să îşi ţină echilibrul bătuţi de vântul puternic care făcea să fluture de la prapori până la tricolorul folosit pe post de faţă de masă pe care parohul ţinea cartea de rugăciuni.

Punga cu busuioc aşezată lângă piciorul mesei a fost mutată de vânt în mulţime fiind recuperată de unul dintre îngrijitorii bisericii.

"Însuţi şi acum, Stăpâne, sfinţeşte apa aceasta cu Duhul Tău cel Sfânt", a rostit de trei ori părintele Cristea, pentru a continua cu formula: "Dă tuturor celor ce se vor atinge de dânsa şi se vor stropi şi o vor gusta: sfinţire, sănătate, curăţire şi binecuvântare".

"Nu vă înghesuiţi"

Adunaţi în jurul butoaielor, credincioşii aşteptau încheierea slujbei cu flacoanele în mâini.

"Vă rugăm să nu vă înghesuiţi, pentru că este pentru fiecare şi, aşa cum v-am mai anunţat în cuvântul de învăţătură, căutaţi ca până în 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului, să luaţi din Agheazma de astăzi pe nemâncate", a îndemnat Teodor Cristea.

Odată cu îndemnul parohului, credincioşii au început să îşi toarne apă în sticle, flacoane şi bidoane în timp ce preoţii cântau "În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat".

Puţin după ora 12, coada în faţa robineţilor se întindea pe mai bine de 20 de metri. Nerăbdători, dar totuşi cuminţi, oamenii aşteptau să le vină rândul la robinet, fără să se împingă ca în alţi ani.

"Da, mamă, aştept la rând. E lume destulă, dar merge repede", "raporta" în telefon un bărbat între două vârste.

În paralel, adunaţi în cercuri concentrice în jurul preoţilor, credincioşii sărutau Crucea purtând masca pe faţă sau trăgând-o jos pentru o secundă, în timp ce aceştia le atingeau creştetul capului cu mănunchiul de busuioc înmuiat în apă sfinţită.

Când o băbuţă mai îndrăzneaţă a rupt din mănunchi primul fir să îşi ducă acasă, ceilalţi au urmat-o rapid. În câteva minute din mănunchi a mai rămas doar coada şi câteva paie.

Poate s-a îndura Dumnezeu şi, totuşi, 2021 va fi un an mai bun...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON