URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
13 Noiembrie 2022, 11:40

Boala varicoasă: Care sunt principalele cauze

Boala varicoasă: Care sunt principalele cauze foto generic, uclahealth.org
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Boala varicoasă este o afecţiune cronică a venelor superficiale ale membrelor inferioare caracterizată prin dilatarea peretelui venos, cunoscută şi sub numele de varice.

Aceste dilataţii venoase se pot întâlni şi la nivelul altor organe, cum ar fi esofagul (varicele esofagiene), rectul (hemoroizii), venele spermatice (varicocelul) etc.

Localizarea cea mai frecventă este la nivelul membrelor inferioare datorită efectului gravitaţional.

În conformaţia anatomică a venelor există nişte mici valve (valvule) care fragmentează fluxul sanguin şi uşurează astfel circulaţia sângelui spre inimă. Deteriorarea acestor valvule determină stagnarea sângelui în vene (stază) şi apariţia varicelor.

ATENŢIE!

Principala cauză a varicelor este ereditatea (în peste 50% din cazuri), dar există şi factori favorizanţi, cum ar fi vârsta (persoanele trecute de 40 de ani pot avea un tonus muscular diminuat la nivelul membrelor inferioare, putând astfel altera circulaţia venoasă), sexul (din 4 cazuri de varice 3 sunt reprezentate de femei, prin perturbări hormonale), obezitatea, sedentarismul, ortostatismul prelungit (statul în picioare în anumite profesii, cum ar fi frizerii, chelnerii, asistentele medicale, vânzătorii etc.), utilizarea contraceptivelor orale, perioada de graviditate (dispariţia varicelor este spontană după naştere în cele mai multe cazuri) etc.

REŢINEŢI!

Inima pompează sângele în organism prin artere, iar circulaţia de reîntoarcere se face prin vene la nivelul membrelor inferioare.

90% din drenajul sanguin este asigurat de venele profunde şi 10% de venele superficiale.

Funcţionarea optimă a circulaţiei sanguine se face prin forţa contracţiei cardiace, contracţia muşchilor membrelor inferioare în timpul mersului şi prezenţa valvulelor venoase.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON