URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2022, 19:43

Boala varicoasă: Cum să prevenim apariția varicelor și posibilele complicații

Boala varicoasă: Cum să prevenim apariția varicelor și posibilele complicații foto generic, sursa: vascular-renew.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Simptomele bolii varicoase sunt reprezentate de dureri la nivelul membrelor inferioare, cel mai frecvent pe traiectul venei afectate.

Durerile apar în cazul unei imobilizări prelungite sau a statului în picioare prelungit (ortostatism), fiind agravate de creşterea temperaturii. Ele apar în general spre sfârşitul zilei. De asemenea senzaţia de "picioare grele", arsuri, furnicături sau chiar prurit (mâncărimi), crampe (în timpul nopţii de obicei) şi edeme la nivelul piciorului şi călcâiului (adică acumulări de lichid).

ATENŢIE! Persoanele care stau timp îndelungat în picioare şi persoanele sedentare prezintă un risc mai crescut de varice.

Pentru persoanele sedentare sau cele care au profesiuni ce implică sedentarismul este benefică mobilizarea la un interval de minimum două ore, pentru activarea circulaţiei de retur.

Băile prea cale şi sauna nu sunt recomandate persoanelor cu tulburări ale circulaţiei venoase, iar la femei aplicarea de ceară caldă pentru epilare şi purtarea pantalonilor strâmţi este de evitat.

De asemenea nu este recomandat consumul de alcool în exces deoarece provoacă vasodilataţie periferică.

REŢINEŢI! Complicaţiile varicelor sunt reprezentate de dermatită (modificări la nivelul pielii ca urmare a încetinirii circulaţiei venoase), hemoragie, obstrucţia venoasă (numită flebită) şi cea mai redutabilă, ulcerul varicos.

Diagnosticul varicelor membrelor inferioare se pune pe baza examenului clinic din cadrul consultaţiei medicale şi prin ecografia Doppler, care măsoară fluxul sanguin de la nivelul venelor.

Leziunile determinate de varice sunt în general ireversibile, doar tratamentul chirurgical putându-le face să dispară.

Există însă metode pentru evitarea apariţiei de noi varice şi anume menţinerea membrelor inferioare la orizontală şi puţin mai sus de nivelul bazinului, în timpul serii, timp de circa 20 de minute, aplicarea de jeturi de apă rece timp de 10 minute şi ridicarea cu câţiva centimetri a patului la capătul dinspre picioare pentru a uşura returul venos în timpul nopţii.

Persoanele care prezintă deja leziuni varicoase pot utiliza ciorapii cu compresie. De asemenea se poate preveni apariţia complicaţiilor în condiţiile unor călătorii mai lungi, prin mişcări regulate de flexie şi extensie a picioarelor timp de 15 minute la fiecare oră şi o hidratare corespunzătoare (1,5 - 2 litri de apă pe zi).

Tratamentul medicamentos al varicelor cu produsele existente în acest moment nu a demonstrat nicio eficienţă, aceasta fiind opinia specialiştilor bazată pe numeroase studii.

Tratamentul chirurgical constă în injectarea unui produs special inofensiv la nivelul varicelor care sclerozează vena afectată, sau extirparea venei.

Terapia cu laser este frecvent utilizată, mai ales pentru considerente estetice şi constă în focalizarea unui fascicul luminos continuu de înaltă intensitate care distruge sau îndepărtează ţesuturile afectate de la nivelul varicelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON