URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
19 Noiembrie 2022, 19:43

Boala varicoasă: Cum să prevenim apariția varicelor și posibilele complicații

Boala varicoasă: Cum să prevenim apariția varicelor și posibilele complicații foto generic, sursa: vascular-renew.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Simptomele bolii varicoase sunt reprezentate de dureri la nivelul membrelor inferioare, cel mai frecvent pe traiectul venei afectate.

Durerile apar în cazul unei imobilizări prelungite sau a statului în picioare prelungit (ortostatism), fiind agravate de creşterea temperaturii. Ele apar în general spre sfârşitul zilei. De asemenea senzaţia de "picioare grele", arsuri, furnicături sau chiar prurit (mâncărimi), crampe (în timpul nopţii de obicei) şi edeme la nivelul piciorului şi călcâiului (adică acumulări de lichid).

ATENŢIE! Persoanele care stau timp îndelungat în picioare şi persoanele sedentare prezintă un risc mai crescut de varice.

Pentru persoanele sedentare sau cele care au profesiuni ce implică sedentarismul este benefică mobilizarea la un interval de minimum două ore, pentru activarea circulaţiei de retur.

Băile prea cale şi sauna nu sunt recomandate persoanelor cu tulburări ale circulaţiei venoase, iar la femei aplicarea de ceară caldă pentru epilare şi purtarea pantalonilor strâmţi este de evitat.

De asemenea nu este recomandat consumul de alcool în exces deoarece provoacă vasodilataţie periferică.

REŢINEŢI! Complicaţiile varicelor sunt reprezentate de dermatită (modificări la nivelul pielii ca urmare a încetinirii circulaţiei venoase), hemoragie, obstrucţia venoasă (numită flebită) şi cea mai redutabilă, ulcerul varicos.

Diagnosticul varicelor membrelor inferioare se pune pe baza examenului clinic din cadrul consultaţiei medicale şi prin ecografia Doppler, care măsoară fluxul sanguin de la nivelul venelor.

Leziunile determinate de varice sunt în general ireversibile, doar tratamentul chirurgical putându-le face să dispară.

Există însă metode pentru evitarea apariţiei de noi varice şi anume menţinerea membrelor inferioare la orizontală şi puţin mai sus de nivelul bazinului, în timpul serii, timp de circa 20 de minute, aplicarea de jeturi de apă rece timp de 10 minute şi ridicarea cu câţiva centimetri a patului la capătul dinspre picioare pentru a uşura returul venos în timpul nopţii.

Persoanele care prezintă deja leziuni varicoase pot utiliza ciorapii cu compresie. De asemenea se poate preveni apariţia complicaţiilor în condiţiile unor călătorii mai lungi, prin mişcări regulate de flexie şi extensie a picioarelor timp de 15 minute la fiecare oră şi o hidratare corespunzătoare (1,5 - 2 litri de apă pe zi).

Tratamentul medicamentos al varicelor cu produsele existente în acest moment nu a demonstrat nicio eficienţă, aceasta fiind opinia specialiştilor bazată pe numeroase studii.

Tratamentul chirurgical constă în injectarea unui produs special inofensiv la nivelul varicelor care sclerozează vena afectată, sau extirparea venei.

Terapia cu laser este frecvent utilizată, mai ales pentru considerente estetice şi constă în focalizarea unui fascicul luminos continuu de înaltă intensitate care distruge sau îndepărtează ţesuturile afectate de la nivelul varicelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.574 RON
  • 1 EUR = 4.9481 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON