URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2021, 17:11

Bloc cu cinci etaje pe amplasamentul fostei mori Emilia din centrul Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amplasamentul fostei mori Emilia de la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul şi 1848 din Oradea va fi ocupat de un bloc de locuinţe înalt de cinci etaje.

Cu spaţii comerciale 

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reprezentanţii Primăriei Oradea, în urma şedinţei Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) de joi clădirea cu subsol, parter şi cinci etaje va avea funcţiuni multiple.

"Euro Max Investment a solicitat CMUAT aviz de oportunitate pentru construire imobil mixt de locuinţe colective pe strada Mihail Kogălniceanu, intersecţie cu strada Mihai Viteazul şi strada 1848, pe amplasamentul fostei Mori Emilia, având regim de înălţime S+P+5 etaje, cu funcţiuni terţiare cum ar fi spaţii comerciale, birouri, cabinete medicale şi altele", se menţionează în comunicat.

CMUAT a avizat proiectul cu condiţia ca măcar prin volum imobilul să amintească de fosta moară Emilia, iar investitorul să îşi asume realizarea unui Plan Urbanistic Zonal.

"CMUAT a solicitat investitorului ca prin volumetrie clădirea să aducă aminte de silueta vechii Mori Emilia. Planul Urbanistic Zonal va trebui să reglementeze posibilităţile de construire pentru întreg cvartalul delimitat de străzile Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul, 1848 şi Evreilor Deportaţi", a declarat arhitectul şef al oraşului, Radu Fortiş.

Potrivit comunicatului Primăriei, documentaţia de urbanism va trebui supusă dezbaterii publice conform Hotărârii de Consiliu Local 495 din 2019.

Abandonată şi distrusă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, moara Emilia, aflată într-o avansată stare de degradare, a fost demolată de proprietar în anul 2014 pentru valorificarea amplasamentului ultracentral.

Direcţia pentru Cultură Bihor a demarat procedura pentru clasarea imobilului ca monument, însă Ministerul Culturii nu a răspuns demersului aşa că clădirea a fost dezafectată.

Moara Emilia, funcţională din 1884, a aparţinut evreului maghiarizat Jakab Weinberger şi producea pe an cam 5.000 de tone de grâne măcinate care se vindeau în Imperiul Austro-Ungar şi Franţa.

În timpul comunismului moara a fost închisă, utilajele casate şi distruse, iar clădirea a fost folosită drept depozit.

În anul 2000, Primăria a vândut imobilul omului de afaceri Ovidiu Copil, fost consilier local PSD, care a închiriat curtea amplasamentului unei firme de construcţii, care l-a folosit ca garaj pentru utilaje.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"CMUAT a avizat proiectul cu condiţia ca măcar prin volum imobilul să amintească de fosta moară Emilia"
din randarea pusa, nu vad cum aminteste. Nu valorifica nici o parte din vechea constructie, nici gardul, nici fatada...
Postat 09 Iulie 2021, 17:53 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON