URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bizar

Terapie sub pământ: Ruşii se îngroapă complet ca să scape de stres
Magazin
Ruşii se îngroapă în pământ pentru a combate stresul. Este soluţia extremă găsită de un grup de entuziaşti din Moscova care spun că în acest fel scapă de grijile cotidiene. Oamenii stau aproape o oră îngropaţi 30 de centimetri în pământ şi respiră printr-un tub de cauciuc.
02 Octombrie 2010, 15:08
Au făcut sex pe masă la Oktoberfest
Magazin
Celebrul festival al berii bavareze, în plină derulare în Munchen, are o mare influenţă asupra participanţilor. Un cuplu ameţit bine de la bere a făcut sex pe masă între ceilalţi băutori.
01 Octombrie 2010, 12:45
Şi-a luat adio în 1905 pagini
Magazin
Un sinucigaş de 36 de ani a lăsat familiei şi prietenilor un bilet de adio de 1905 pagini, document la care a lucrat în ultimii cinci ani din viaţa sa.
30 Septembrie 2010, 10:13
Chinezii alungă mistreţii cu vuvuzele
Bizar
În estul Chinei 150.000 de misteţi fac ravagii pe terenurile agricole şi în zonele rezidenţiale. Pentru a-i alunga, locuitorii au recurs la tot felul de instrumente gălăgioase, inclusiv la vuvuzele.
30 Septembrie 2010, 00:11
OZN-urile ne dezactivează armele nucleare de peste 60 de ani
Magazin
Sună ca un scenariu ştiinţifico-fantastic, dar unii veterani ai Forţelor Aeriene SUA susţin că încă din 1948 extratereştrii au dezactivat focoasele rachetelor nucleare.
29 Septembrie 2010, 09:53
Îşi pierde pielea zilnic de 14 ori
Magazin
La doar cinci ani, Annabelle Whitehouse, din Marea Britanie, suferă de o boală foarte gravă, care o face să îşi schimbe pielea de pe faţă chiar şi de 14 ori pe zi.
28 Septembrie 2010, 17:40
Băncile din parcurile chineze au ţepi, ca iubăreţii să nu mai stea pe ele toată ziua
Magazin
Sătule de cuplurile de îndrăgostiţi care stăteau o zi întreagă pe băncile din parcuri şi se sărutau, autorităţile din oraşul chinez Yantai au montat pe bănci ţepi metalici.
27 Septembrie 2010, 16:49
De 45 de ani, mănâncă pietre
Magazin
Există o vorbă în popor care spune că atunci când ţi-e foame ai mânca şi pietre, iar o chinezoaică exact asta face de 45 ani. Ea consideră că această dietă o ajută să nu fie deprimată şi obosită.
24 Septembrie 2010, 11:28
Spionii britanici foloseau sperma ca cerneală invizibilă
Magazin
Serviciile de spionaj britanice din Primul Război Mondial foloseau sperma ca cerneală invizibilă, pentru că nu reacţionează la metoda clasică de depistare prin vaporii de iod.
23 Septembrie 2010, 13:03
De 50 de ani, construieşte singur o catedrală
Magazin
Spaniolul Justo Gallego Martinez a început de unul singur construcţia catedralei în 12 octombrie 1961, după ce a fost expulzat din mănăstirea cisterciană pentru că avea tuberculoză.
22 Septembrie 2010, 09:31
Trăieşte după ce i-a intrat un piron de 25 de cm în cap
Magazin
Noroc sau miracol? Asta se întreabă doctorii din New Delhi după ce au văzut un caz care i-a şocat: un tânăr de 30 de ani a supravieţuit după ce i-a intrat un piron de 25 de centimetri în cap.
21 Septembrie 2010, 08:58
Dansul cu mâinile face senzaţie (VIDEO)
Magazin
Un cuplu de irlandezi face senzaţie pe internet cu un dans cu mâinile perfect sincronizat.
20 Septembrie 2010, 10:50
Un australian a fumat ţigări din paginile Coranului şi Bibliei
Magazin
Un tânăr profesor de drept din Australia a rupt pagini din Biblie şi din Coran, a făcut ţigări din ele şi le-a fumat. Bărbatul şi-a filmat gestul şi l-a postat pe youtube sub numele de "Care arde mai bine?", fiind suspendat din funcţie după aceasta.
17 Septembrie 2010, 15:13
După ce a căzut cu avionul, s-a ridicat şi a mers mai departe
Magazin
Mike Newman, un pilot de 35 de ani, a surprins o lume întreagă după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit, dar el n-a păţit nimic, ba chiar a ieşit singur din aparatul de zbor, s-a ridicat şi a mers mai departe.
16 Septembrie 2010, 08:43
În SUA se organizează campionatul mondial de sex fără partener
Magazin
În New York au început înscrierile la Campionatul Mondial de sex fără partener în care concurenţii trebuie să mimeze atât de bine o partidă de sex încât juriul să fie convins că e reală.
15 Septembrie 2010, 13:57
O pisică s-a născut cu cuvântul "cat" scris pe blăniţă
Magazin
O pisicuţă a ajuns vedetă pentru că s-a născut cu cuvântul "cat" inscripţionat pe blăniţă. În schimb, Polly este o pisică la fel ca oricare alta, adoră să se joace cu moţoneii, însă ea are semnul distinctiv nemaiîntâlnit pe nicio altă pisică.
14 Septembrie 2010, 11:57
Realitate sau iluzie optică? Au levitat 200 de minute la 7 metri înălţime! (VIDEO)
Magazin
Mii de curioşi s-au strâns într-una din pieţele oraşului Santiago din Chile pentru a-i vedea pe Nicolas Luisetti şi John Paul Olhaberry în timp ce stabileau un nou record de levitaţie. Aceştia au stau 200 de minute la şapte metri înălţime. Mulţi sunt de părere însă că totul a fost un număr de iluzionism.
13 Septembrie 2010, 11:02
Au adoptat o haită de lupi!
Magazin
O familie din California a ales ca animale de companie o haită de lupi. Temuţii prădători locuiesc în casă cu americanii, însă sunt mereu dresaţi.
10 Septembrie 2010, 11:16
O găină a făcut un ou cu penis
Magazin
Nici ouăle nu mai sunt cum le ştiam. Găina unui crescător din Croaţia a uimit o lume întreagă după ce a făcut un ou cu penis.
09 Septembrie 2010, 08:47
A prăjit cartofi timp de 83 de ore continuu
Magazin
Patronul unui restaurant fast food din Belgia a petrecut 83 de ore făcând cartofi prăjiţi şi a reuşit astfel să stabilească, luni seară, recordul mondial în domeniu, depăşind cu 11 ore precedenta performanţă, obţinută de un britanic.
08 Septembrie 2010, 13:19
Şi-a luat carnetul la a 960-a încercare
Magazin
O femeie în vârstă de 69 de ani din Coreea de Sud a reuşit să treacă examenul pentru obţinerea carnetului de conducere din a 960-a încercare. "Performanţa" a transformat-o într-o celebritate în ţara ei, dar şi în străinătate.
07 Septembrie 2010, 11:34
Whisky din urina diabeticilor
Magazin
Un cercetător britanic, bolnav de diabet a găsit o metodă revoluţionară de a folosi în mod productiv această boală cumplită. El colectează urina diabeticilor şi o utilizează în procesul de fermentaţie a malţului din care se face whisky.
06 Septembrie 2010, 08:53
Căprioara ce bea numai bere, nu şi apă
Magazin
O căprioară de la un resort din Weihai, China, a dezvoltat o obsesie pentru bere de când a gustat-o pentru prima oara, în septembrie anul trecut.
04 Septembrie 2010, 12:34
Japonezii merg în vacanţă cu iubita virtuală
Magazin
Şi romantismul devine tot mai virtual pentru japonezi. Mai nou, bărbaţii singuri îşi pot petrece vacanţele într-o staţiune specială cu o prietenă dintr-un joc pe calculator, camerele unde locuiesc fiind pregătite pentru două persoane.
03 Septembrie 2010, 14:19
Trăieşte după ce s-a aruncat de la etajul 40!
Magazin
Un american în vârstă de 22 de ani a supravieţuit după ce s-a aruncat de la etajul 40 în încercarea de a se sinucide. Tânărul a căzut pe o maşină parcată în faţa clădirii.
02 Septembrie 2010, 12:39
Se lansează rochia - telefon mobil
Magazin
O firmă din Marea Britanie a anunţat lansarea unei rochii care va funcţiona pe post de telefon mobil pentru a veni în întâmpinarea femeilor ale căror haine nu au buzunare. Posesoarea rochiei-telefon va putea face apeluri printr-un sistem de recunoaştere a gesturilor.
01 Septembrie 2010, 11:35
Un bebeluş s-a născut cu două capete
Magazin
Un băieţel chinez a avut la naştere "un al doilea cap" lipit de capul său, care a uluit medicii. Excrescenţa punea viaţa micuţului în pericol, aşa că la câteva luni după naştere, medicii l-au operat pentru a o îndepărta.
31 August 2010, 11:50
Credeaţi că apa vă udă? Aflaţi că există şi apă uscată!
Magazin
Cercetătorii s-au pus pe muncă şi au adus o inovaţie şi în apă: au inventat apa uscată, care constă într-o picătură de apă înconjurată de nisip de siliciu şi se aseamănă foarte mult cu zahărul pudră.
30 August 2010, 09:20
Nucile de săpun, detergentul natural
Bizar
Cel mai bun şi economic detergent nu este cel din reclamă, ci cel din copacii de la poalele munţilor Himalaya. E vorba de fructele unui arbore care creşte într-o zonă nepoluată din India.
29 August 2010, 10:04
S-a inventat o agenţie de modele pentru "urâţi" (FOTO)
Magazin
Nu toţi oamenii pot fi modele cu forme perfecte sau manechini cu muşchi reliefaţi. Tocmai de aceea s-a înfiinţat agenţia în care modele sunt selectate în funcţie de gradul de "urâţenie". De altfel, agenţia are sloganul "Urâţenia e noua frumuseţe".
28 August 2010, 15:34
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON