URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2010, 08:45

Biserică în piatră din secolul al XII-lea, cu termopane din secolul XXI (VIDEO)

In timp ce strainii isi vand orice colt de istorie si au grija de monumentele vechi ca de ochii din cap, la noi, nepasarea si ignoranta sunt la ele acasa.

Ultimul exemplu este transformarea uneia dintre cele mai vechi biserici sculptata in piatra, din secolul al XIII-lea, intr-un kitch cu termopane si spuma poliuretanica.

Asa s-a gandit sa o infrumuseteze chiar preotul care slujeste in ea, gasind sa distruga tamplaria din lemn veche de sute de ani. Explicatia: iarna e prea frig, iar termopanul tine de cald.

Biserica sapata in stanca de la Alunis dateaza din anul 1274. Este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Romania si singura de acest fel in care se mai tin slujbe.

Chipul ei a fost uratit peste noapte de geamuri termopan, spre groaza turistilor si localnicilor care vin de multa vreme sa se roage in acest lacas.

Isprava apartine chiar preotului, care s-a gandit ca termopanul tine de cald si a distrus ferestrele originale din lemn vechi de sute de ani. Le-a pus pe foc, odata cu bucata de istorie pe care o pastrau.

Culmea, la Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei nimeni nu pare ingrijorat pentru degradarea bisericii. Ba oficialii se arata chiar incantati de "modernizarea" monumentului, spunand ca daca inaintasii lor ar fi avut la dispozitie aceasta tehnologie, ar fi folosit-o.

Tot in Buzau, chiar in oras, la Biserica Banului, construita in 1571, la intrare a aparut o usa mare din termopan in conditiile in care toata cladirea este din fier si piatra.

Totusi, cineva acolo sus in Minister a vazut ispravile celor doi preoti: "Ar fi trebuit sa aiba autorizatie din partea Comisiei de Cultura. Sunt ilegale si ii vom pune sa le dea jos", a spus Ionel Stanuta, consilier Directia Cultura Buzau.

Cei de la Directia de Cultura mai spun ca vor sesiza si politia, iar preotilor li se va putea intocmi dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
biserica
domnilor de la directia de cultura,stit ca monumentul se afla intr-un stadiu de degradare avansat, asta nu este oare important?,iar geamuriile sunt puse de 2 ani,unde ati fost?nu s-a sesizat nimeni?
Postat 13 Noiembrie 2010, 10:52 de behau
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON