URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2020, 11:40

Bihorul colectează separat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creşterea populaţiei globului şi a consumului duce, firesc, şi la sporirea cantităţii de deşeuri pe care o producem. Gestionarea deşeurilor a devenit o problematică stringentă, aflată pe masa de lucru a fiecărui guvern.

Ce putem face noi? Putem începe prin a fi atenţi la ce şi cât risipim, putem să reparăm şi să reutilizăm obiecte şi, mai ales, să reciclăm.

România trebuie să ajungă în 2020 la o rată de reciclare de 50% din întreaga cantitate de deşeuri generată, conform Directivei Europene Cadru privind deşeurile. Deocamdată, reciclăm extrem de puţin, trimitem cantităţi mari de deşeuri la gropile de gunoi sau, mai grav, le aruncăm pe marginea drumului, în păduri ori în ape. Dar trebuie să înţelegem importanţa unui mediu curat şi să ne autoeducăm.

Începând cu acest an, în judeţul Bihor va deveni operaţional Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, concept preluat ca model de succes din alte ţări ale UE (Germania, Austria, Italia). ADI Ecolect Group Bihor, o asociaţie înfiinţată prin asocierea tuturor comunelor, oraşelor şi municipiilor, cărora li s-a alăturat şi Consiliul Judeţean Bihor, are ca scop implementarea SMID, iar ca misiune asigurarea şi monitorizarea serviciului public de salubrizare.

În tot Bihorul, colectarea deşeurilor se va face pe cinci fracţii: rezidual, biodegradabil, hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă. Fiecare gospodărie va primi două pubele de 120 de litri şi doi saci menajeri, iar în mediul urban se va mai adăuga o pubelă pentru fracţia biodegradabilă.

Acest deziderat pe care ni-l propunem, de a avea un grad de colectare selectivă a deşeurilor cât mai mare în tot judeţul şi un sistem de salubrizare cât mai performant, îl putem îndeplini doar prin implicarea activă a noastră, a tuturor, cetăţeni şi autorităţi.

Împreună, pentru un Bihor curat!

Bujor Chirilă,
Director ADI Ecolect

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON