URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2011, 09:05

Copii folosiţi de PDL în campania electorală

Înconjuraţi de elevi, reprezentanţii PDL din comuna Baru, judeţul Hunedoara, au participat la o întâlnire electorală susţinută de candidatul PNL la primăria comunei. În faţa clădirii unde trebuia liberalul să-şi ţină întâlnirea au apărut mai mulţi copii de şcoală, care purtau pancarte şi afişe electorale pe care stătea scris: "Noi votăm Răducanu!" şi "Răducanu - primar, e de-al nostru!". Mai mult, minorii scandau: "Hoţii, hoţii!", "Răducanu - primar!", "Vrem primar/Nu cioban!", "Răducanu nu uita/Primăria e a ta!", "Mincinoşii, mincinoşii!".

Martor ocular la contramanifestaţie, deputatul PNL, Mariana Câmpeanu, a declarat că va cere demiterea din funcţie a inspectorului şcolar general, Alexandru Lăutaru. Câmpeanu a declarat că minorii erau dirijaţi de către adulţi: "Erau organizaţi în toată regula. Aveau asupra lor pancarte şi beţe. Erau însoţiţi de către soţia directorului Şcolii din satul Petros, Silvia Butnar, dar şi de către învăţătoarea Elena Lupescu şi educatoarea Romiţa Coposesc. Nu îmi vine să cred ceea ce am văzut. Erau 15 - 20 de copii, care scandau. Am mai participat la o mulţime de mitinguri electorale, dar aşa ceva nu am văzut în viaţa mea. Mai mult, la un moment dat au început să lovească în geamuri. Am încercat să vorbesc cu acele cadre didactice să le rog să trimită copiii de acolo. Unii dintre manifestanţi au început să ţipe la mine să plec de acolo, că nu am ce să caut în satul lor!". Mariana Câmpeanu a fost aleasă deputat în Colegiul nr. 3, care cuprinde şi localitatea Baru, învingându-l chiar pe candidatul PDL, Daniel Răducanu, înscris acum în cursa electorală pentru primărie.

Contactat de Jurnalul Naţional, Răducanu a declarat că el sau reprezentanţi ai PDL nu au coordonat acţiunea electorală din satul Livadia: "Eu nu am participat la acea manifestaţie şi nici vreun membru din conducerea PDL nu a fost prezent. M-am informat şi am aflat că acolo au mers copii din vecini şi în niciun caz nu au fost duşi acolo de la şcoală. Este regretabil ce s-a întâmplat. Din ceea ce am văzut şi eu la televizor, copiii aveau afişe normale în mâini şi nu ştiu cum au ajuns la ei, dar totodată am observat că şi ceilalţi cetăţeni au avut afişe. Eu nu am aflat de acţiune decât pe la ora 19, deoarece am fost plecat din zonă, iar atunci când am ajuns nu mai era nimeni acolo".

Directorul Şcolii Generale din Petros, Nicolae Butnar, se apără şi declară că: "Lucrurile întâmplate nu sunt aşa cum au fost reflectate în presă. Copiii au mers la acea manifestaţie însoţiţi de părinţii lor şi nu se aflau în timpul orelor de curs. Ştiam de acele manifestaţii încă de la prânz, dar ce puteam să fac? Să fac careu şi să le spun copiilor să nu meargă?! Noi nu ne implicăm în politică, eu nu sunt membru al niciunui partid. În ceea ce o priveşte pe soţia mea, ea era în vizită la o colegă ce locuieşte lângă căminul cultural şi a ieşit şi ea afară să vadă ce se întâmplă. Nu s-a implicat deloc!".

Inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru, a declarat postului local de televiziune Hunedoara TV că a fost informat în timp real despre incident şi că regretă faptul că elevii pot fi implicaţi în asemenea manifestaţii: "Vom începe o anchetă ca să vedem ce s-a întâmplat. Cei care au greşit, dacă a fost vreo acţiune concertată de vreun cadru didactic, acesta va plăti. Copiii nu au ce căuta în astfel de activităţi. Un semn de întrebare pentru mine că sunt acolo nişte elevi. Vom arăta o obiectivitate normală. Există posibilitatea ca o parte dintre ei să fi venit acolo voluntar. Joi vă vom comunica rezultatele verificărilor".

Potrivit legislaţiei în vigoare, este interzis ca în acelaşi loc şi la aceeaşi oră să se desfăşoare două sau mai multe manifestaţii. Pe de altă parte, în imaginile filmate de către operatorii postului local de televiziune Hunedoara TV se vede cum parte dintre minori au plecat de la manifestaţie, ocupând carosabilul. De pe contrasens, pe DN 66 veneau maşini de mare tonaj.

Niciun reprezentant al PDL nu a putut fi contactat ca să explice cum au ajuns materialele electorale în mâinile copiilor şi de ce simpatizanţi ai partidului au participat la o contramanifestaţie.

Duminică, 16 ianuarie, în comuna Baru au loc alegeri pentru desemnarea primarului. Şi aceasta pentru că fostul primar, Daniel Răducanu, acum candidat la această funcţie din partea PDL, a demisionat din post în luna noiembrie. El a recurs la acest gest pentru că era membru al PNL, partid care desemnase un alt candidat pentru fotoliul de deputat din Colegiul nr. 3. Răducanu a demisionat din PNL, şi-a pierdut astfel mandatul de primar şi s-a înscris în PDL.

În schimbul trădării, Răducanu a fost numit consilier al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Apoi, în 5 decembrie 2010 a candidat din partea PDL la postul de deputat. A fost învins de Mariana Câmpeanu.

La câteva zile după alegeri, postul local de televiziune Hunedoara TV, a dat publicităţii mai multe înregistrări audio, în care în care membri ai PDL dezvăluiau cum au reuşit să strângă voturi pentru candidatul partidului, Daniel Răducanu: prin mită electorală, ameninţări şi şantaj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
mincinosi......PNL
nu ne-a obligat nimeni am mers de buna voie nu suntem copii de gradinita nu mai mintiti cei de la televiziune sunt cei mai mincinosi oameni!!!!!!!!!!!!!!multumesc
Postat 14 Ianuarie 2011, 21:22 de noname
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON