URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2019, 00:50

De neratat! Show-ul Art Nouveau cu proiecţii şi acrobaţii pe clădiri a impresionat mii de orădeni în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost o seară excepţională în Piaţa Unirii din Oradea. Ziua Internaţională Art Nouveau a fost sărbătorită cu proiecţii spectaculoase de tip video mapping pe faţada Palatului Vulturul Negru şi pe celelalte două clădiri de lângă acesta, înspre strada Vasile Alecsandri.

Anul acesta, show-ul a fost îmbogăţit cu un spectacol de acrobaţii la înălţime, pe Palat, şi cu mini recitaluri la saxofon, executate la unul dintre balcoanele clădirii. Momentele au fost posibile datorită trupei Xtreme Project din Bucureşti şi Stage Events Construct.

În ceea ce priveşte proiecţiile pe clădirile din Piaţa Unirii, acestea au durat câte 8 minute şi au fost repetate de patru ori, astfel încât cei prezenţi în centrul oraşului să se poată bucura din plin de ele.

Şi spectatorii n-au fost puţini, Piaţa Unirii fiind plină de circa 5.000 de curioşi, orădeni şi turişti, care au admirat, fotografiat şi filmat proiecţiile. Nu e de mirare, deci, că locurile cu vizibilitate bună au fost la mare căutare.

Anul acesta, proiecţiile au fost inspirate de detaliile clădirilor Art Nouveau din Oradea, cum ar fi porţile, balustradele şi alte elemente de feronerie. La un moment dat, pe Palatul Vulturul Negru a apărut un fluture uriaş, iar apoi faţadele s-au transformat în doar câteva secunde în altele cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping.

Seara a început cu vernisarea unei expoziţii stradale dedicate moştenirii Art Nouveau a Oradiei, moment urmat de un concert blues dat de Berti Barbera şi Nicu Patoi.

Cei care nu au apucat să iasă sâmbătă seara în Piaţa Unirii nu rămân păgubaşi. Asta deoarece, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale Art Nouveau, proiecţiile se vor relua şi duminică, de la ora 22, însoţite de acrobaţii.

Manifestările sunt organizate în cadrul proiectului "Protejarea şi promovarea sustenabilă a moştenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării", finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea.

Proiectul a fost iniţiat de Primăria Oradea, în cadrul unui parteneriat format din 10 organizaţii din 7 ţări europene. Una dintre activităţile cuprinse este sărbătorirea Zilei Internaţionale Art Nouveau, iniţiativă menită să promoveze valorile, importanţa şi frumuseţea creaţiilor realizate în acest stil.

În 2018 au avut loc proiecţii doar pe Palatul Vulturul Negru, acestea nefiind însoţite de acrobaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Iar au sărit cei doi pițigoi de serviciu la postări, care păzesc prohabul orașului lui No.1 !?!
Măi, pițigoilor, ați vorbit neîntrebați... dovedind nivelul de incultură al amatorismului liberal. Iar trebuie să vă traduc. "Art Nouveau" nu este "stil arhitectural" ci doar unul "artistic" !?! În rest, mai luați și voi cartea în mână, dacă nu aveți nimic în cap ... nu o tot frecați, că vă explodează mintea de la atâta frustrare și agresivitate inutilă și ce o să se facă Bihoreanul fără voi !?!
Postat 16 Iunie 2019, 21:11 de CrisDumi
CrisDumi
Locul tau e la Vaslui sau Teleorman. Ai greșit orașul
Postat 16 Iunie 2019, 18:01 de Sandu1206
@crisdumi
Psd-ist incult si habarnist.....noroc cu tine, prostul orasului, care a dat copy-paste si ne-a luminat. Auzi ba, sutele de oameni aflati aseara acolo iti transmit la unison ca.....ESTI PROST. PS Am fost plecat, am revenit, o sa-ti scriu din nou cat esti de retardat.
Postat 16 Iunie 2019, 17:42 de elev
Confuzia dintre un stil artistic cu unul arhitectural face toți banii la Oradea !?!
Art Nouveau este un "stil artistic". Clădirile care marchează centrul istoric al orașului sunt, în general, în stil "eclectic", combinând clasicul cu renascentismul, ce au umplut d.p.v. arhitectural lumea sfârșitului de secol XIX și începutul celui de al XX-lea. La Oradea primează influența "eclecticului ordinar", specific european în ariile colonizate de imperii. Art Nouveau nu înseamnă în fapt nimic, decât presărarea de imaginație formală și picturală peste stilului eclectic. Clădirile orădene vizate sunt categoric eclectice, ca stil constructiv-arhitectural, nicidecum bazaconii ale unui stil artistic promovat doar de niște pictori, nu și de către arhitecți ori constructori.
Postat 16 Iunie 2019, 15:17 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON