URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Weed-Shop reloaded: Liber la droguri!

Weed-Shop reloaded: Liber la droguri! PROFIT GARANTAT. Horia Abrudan şi-a deschis magazinul de pe strada Traian Moşoiu în urmă cu câteva săptămâni şi zice că "traficul" de vizitatori se măreşte pe zi ce trece. "E o afacere bună", spune el, înşirând pe masă pliculeţe cu "delicatese"
Weed-Shop reloaded: Liber la droguri! MARE-I GRĂDINA... Ambalate frumos, în pacheţele de câte un gram, pliculeţele ce conţin plante halucinogene au instrucţiuni în limba română. Unele poartă denumiri hilare, ca de pildă "Maraciucă de la împăratu", iar altele sunt asimilate cu produse interzise, dar căutate de tineri pentru efectele lor euforice sau stimulatoare, ca de pildă "New, similar with Ninja", adică similar cu "Ninja"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că piaza rea nu piere. O demonstrează cel mai bine magazinele de tip weed-shop, care, la doar două luni de când au fost "omorâte", înfloresc din nou, cu plante şi substanţe noi, omise de guvernanţi în celebra ordonanţă din februarie.

În ultimele săptămâni, nu mai puţin de trei weed-shopuri noi au apărut în oraş, iar două dintre cele vechi s-au redeschis şi momesc orădenii. "Euphoria", "Insomnia the best powder", "New, similar with Ninja", Produse originale 100%, Best price in town... Oferta nu are cum să nu atragă privirile.

Afaceri "resuscitate"

În luna februarie, Guvernul Boc interzicea de urgenţă şi cu mare tam-tam weed-shop-urile. Zeci de magazine din toată ţara erau închise deoarece vindeau plante cu efect psihotrop, iar printre ele, şi cele nouă din Bihor: opt la Oradea, unul la Marghita. Decizia venea după ce anul trecut nu mai puţin de 1.300 de tineri din toată ţara au ajuns la spital din cauza acestor plante, iar unii chiar au murit.

Heirupismul cu care s-a impus noua lege a lăsat, însă, loc de interpretare şi goluri mari. La doar două luni de la apariţia ordonanţei care pedepseşte cu închisoarea consumul sau vânzarea de "etnobotanice", magazinele de vise au "înviat" în toată ţara.

06 Amsterdam shop.jpg"Au fost interzise substanţe care se folosesc în medicină. Printre ele, şi un anestezic administrat de stomatologi în timpul unor operaţii, sau o substanţă care se găsea în farmacii şi tratează impotenţa. Financiar, statul a pierdut zeci, poate sute de mii de euro, pentru că substanţele interzise oricum s-au comercializat în continuare, la negru, iar scandalul va continua, pentru că ordonanţa s-a dat fără acordul Comisiei Europene", spune Horia Abrudan, proprietarul unuia dintre weed-shopurile nou deschise din Oradea, Micul Amsterdam Shop (foto).

Îşi iau de la gură pentru droguri

Deschis în urmă cu câteva săptămâni, magazinul său are ca obiect vânzarea de seminţe, mâncare şi otravă de animale, respectiv îngrăşăminte de flori. Şi nici nu calcă pe lângă lege, pentru că pliculeţele chiar asta conţin. "E vorba despre diverse substanţe, tratate chimic în laboratoare din străinătate sau chiar din ţară", explică el.

Horia vinde trei feluri de produse: plantele aromaterapeutice, care îl relaxează pe cel care le consumă, nutrient pentru flori şi sare de baie. Normal, acestea ar trebui să fie folosite ba sub formă de beţişoare parfumate, ba ca îngrăşământ de flori, ba să-ţi facă baia mai relaxantă, în apa călduţă. Dar tinerii le fumează.

"Păi, când intră în magazin, oamenii nu mă întreabă: no, ce-mi dai să trag pe nas sau să fumez? Ei cunosc foarte bine aceste produse. Vin tineri cu vârsta între 20 şi 25 de ani, majoritatea bărbaţi. Culmea, nu dintre cei de bani gata vin să cumpere. Dimpotrivă, unii îşi iau de la gură pentru asemenea plante", spune comerciantul.

Droguri "mascate"

Iar pe seama lor, banii curg. Orădeanul nu face un secret din faptul că l-a atras ideea de câştig rapid, adaosul fiind uneori şi de 200%. "Preţul variază, în funcţie de calitate şi de gamă, între 40 şi 280 de lei. Într-un magazin de genul acesta scoţi şi 4-5.000 de euro pe lună, şi tot rămâi cu cel puţin 3.000 în buzunar, când alţii se dau cu capul pe pereţi să facă banii ăştia", explică Horia senin.

Legal e "acoperit", deoarece, susţine el, a făcut mai multe analize la un institut din Cluj, pentru a determina dacă substanţele cuprinse în "marfă" sunt cuprinse sau nu în ordonanţă. Şi nu erau! Ce-i drept, pe pliculeţele pe care scrie "produs de îngrijire a plantelor", care conţine diverse substanţe precum amoniac, acid azotic, aminoacizi sau hidroniu, se precizează că marfa "nu e pentru consumul uman". Deci, nu poate fi acuzat de nimic.

Cât despre partea morală, tânărul se eschivează: "Pliculeţele au instrucţiunile de folosire în limba română, iar majoritatea ştiu cum se folosesc. Mulţi se droghează cu praf pentru spălături vaginale, sau cu lipici"...

Nu se cunosc efectele

Lucrurile sunt, însă, mult mai complicate decât par, deoarece "etnobotanicele" acţionează asupra creierului şi provoacă ameţeli, anxietate, halucinaţii, stări de confuzie, diminuarea atenţiei, durerile de cap, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului. În plus, spre deosebire de drogurile "clasice", efectele secundare ale acestor plante sunt imprevizibile.

De altfel, în urma informaţiilor că weed-shopurile se redeschid în oraş, săptămâna trecută Direcţia de Sănătate Publică a tras un semnal de alarmă, sfătuind populaţia să nu utilizeze asemenea substanţe, chiar dacă nu se află pe lista din actele normative în vigoare. "Consumul plantelor etnobotanice este mai periculos decât cel al drogurilor, pentru că nu sunt cunoscute toate efectele asupra organismului uman şi în aceste situaţii nu există experienţă medicală privind tratamentul etiologic (care să combată cauza) de administrat pentru anihilarea efectelor acestora", se arăta într-un comunicat al DSP.

La puricat

Şi poliţiştii spun că fenomenul este îngrijorător, iar pentru a descuraja consumul şi comercializarea plantelor cu efect halucinogen fac în permanenţă controale pe această temă. "În prezent, în Oradea şi judeţul Bihor sunt 5 magazine deschise. Trei sunt noi, iar două s-au redeschis. Toate au fost controlate şi s-au ridicat probe pentru expertiză, pentru a se stabili dacă nu cumva comercializează substanţe interzise de lege. Până acum, nu s-au găsit substanţe ilegale", declară inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Iar controalele vor continua. Doar că degeaba! "Peste 2 luni, şi substanţele astea vor fi interzise. Dar sunt multe plante şi multe chimicale de care românii nici nu au auzit, vreo 300, din care aici s-au interzis numai 36. Cei din domeniu suntem cu stocurile pregătite", râde Horia, optimist. În concluzie, mai este mult până când drogurile legale să fie făcute "praf". La propriu, nu în nările tinerilor inconştienţi sau teribilişti...


"Nu sunt plante obişnuite. Conţin chimicale. Oamenii le consumă pe propria răspundere. Eu nu garantez pentru ce vor să facă sau ce efecte pot apărea în urma utilizării necorespunzătoare"

Horia Abrudan, proprietar de weed-shop


ARESTĂRI CU ELIBERĂRI
Fiu de VIP prins cu droguri

Zeci de tineri bihoreni au ajuns, în trecut, la spital în urma consumului de substanţe cumpărate din asemenea magazine. "În ultimele săptămâni nu au mai fost cazuri, dar în iarnă aveam câte 5-6 cazuri săptămânal", explică dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Oradea şi al Unităţii de Primire a Urgenţelor la Spitalul Judeţean.

06 petru lung.jpgFenomenul este monitorizat şi de Poliţie. Imediat după interzicerea drogurilor legale, în februarie, poliţiştii bihoreni au prins în flagrant mai mulţi tineri care vindeau mefedronă, botezată "Special gold", unui ofiţer sub acoperire. Printre ei se număra şi Sebastian Lung, fiul adjunctului de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor, Petru Lung (foto). Iniţial, patru tineri au fost reţinuţi, trei au fost şi arestaţi, dar acum cu toţii sunt cercetaţi în stare de libertate. "Dosarul este încă în curs de cercetare la DIICOT, dar e spre finalizare, urmând ca procurorii să formuleze în cauză o propunere corespunzătoare", afirmă Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON